Суд не дозволив мерії легалізувати незаконне будівництво ЖК Khmelnytskyi Park за 10% його квартир

17 Лютого 2017

Господарський суд Львівської області не дозволив Львівській міській раді та ТОВ «МС Імперіал» укласти мирову угоду, а відтак легалізувати незаконне будівництво житлового комплексу на вул. Б. Хмельницького, 230а. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Як стало відомо з матеріалів справи, Львівська міська рада ще з жовтня минулого року подала позов до ТОВ  «МС Імперіал», яке є забудовником житлового комплексу Khmelnytskyi Park, з вимогою звільнити земельну ділянку по вул. Б. Хмельницького, 230а та привести її до попереднього стану. Тобто знести вже збудований багатоквартирний житловий будинок, оскільки він побудований на ділянці, яку підприємство фактично самовільно захопило. 27 жовтня 2016 року було порушено провадження по даній справі. Але розгляд неодноразово переносили.

Вже 21 грудня 2016 року сторони вирішили укласти мирову угоду, проте судді господарського суду заявили, що вона не може бути затвердженою, оскільки «ні по тексту, ні по формі не відповідає положенням Господарського процесуального кодексу» та «жодним чином не стосується предмету спору».

25 січня 2017 року сторони представили проект нової мирової угоди та знову заявили про спільне бажання припинити розгляд справи та укласти мирову. Згідно з нею, мерія відкликає своє претензії до забудовника з приводу користування земельною ділянкою та виносить питання оренди ділянки на розгляд сесії Львівської міської ради. Тобто чиновники гарантують, що депутати узаконять ділянку постфактум. За це забудовник передає в комунальну власність не менше 10% загальної площі квартир.

Проте суд знову не задовольнив обопільне бажання Львівської міської ради та «МС Імперіал» домовитись. На думку суддів, предметом мирової угоди в даній справі могло б бути лише добровільне звільнення забудовником земельної ділянки та строки такого звільнення, а не подання документів для отримання земельної ділянки в оренду та винесення  цього питання на розгляд сесії в майбутньому.

На думку суддів, гарантії, які готова надати мерія згідно з мировою угодою, спрямовані на «закріплення правомірності користування відповідачем земельною ділянкою та будівництво багатоквартирного будинку навіть у відсутності позитивного вирішення на сесії питання щодо надання відповідачу цієї земельної ділянки в оренду». Тобто суд вважає, що така мирова угода суперечить інтересам громади Львова, які представляє Львівська міська рада.

ТОВ «МС Імперіал» є забудовником ЖК «Deluxe», ЖК «Na konduktorskiy», ЖК «Panorama» тощо. Фірма належить трьом львів’янкам: Тетяні Затишко-Саврій, Анжелі Саврій та Ірині Бурило.