Львівська мерія знову втратила комунальне майно через шахрайство з правом власності

03 Лютого 2017

Схема виведення з комунальної власності ділянки, де мав реалізовуватися один з проектів «Громадського бюджету», дуже схожа на шахрайську схему крадіжки десятків комунальних приміщень в центрі міста, про які стало випадково відомо на початку грудня минулого року.

Схожість ще й в тому, що для мерії втрата майна знову стала несподіванкою.

Нагадаємо, ділянка площею 0,56 га на вулиці Біберовича (район Рясне) призначалась для облаштування майданчика для вигулу і дресирування собак. Проект майданчика став переможцем конкурсу «Громадський бюджет» у листопаді 2016 року і мав бути реалізований найближчим часом.  Проте з’ясувалось, що з грудня 2016 року ділянка перебуває в приватній власності.

Інформацію про це першою повідомила Ірина Оршак, депутат Львівської міської ради від партії «Народний контроль». Вона є співавтором проекту, що мав реалізовуватись в межах громадського бюджету.

Вона також розповіла, що ще в процесі підготовки проекту, у вересні минулого року, дізналась, що ділянка потрапила у перелік комерційних ділянок призначених для продажу чи надання в оренду. Але після її звернення до депутатів ЛМР, виготовлення проекту землеустрою щодо відведення цієї ділянки було призупинено.

Попри це, 7 грудня 2016 року приватний львівський нотаріус Ігор Кулиняк  зареєстрував право власності на ділянку  за ТОВ «Яворівбуд-Інвест».  В управлінні природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР про зміну власності майна громади дізнались саме від Ірини Оршак. І на даний момент вважають, що це афера та готують заяву до правоохоронних органів.

Про те, що підозри чиновників міської ради небезпідставні, свідчить вже той факт, що ТОВ «Яворів-Інвест» було зареєстроване у місті Новояворівськ (Львівська область) за день до реєстрації права власності на землю – 6 грудня 2016 року. Його власником та директором, за даними аналітичного порталу Youcontrol, є Андрій Мартиник. Син досить відомого у Яворові заслуженого будівельника України та голови правління ВАТ «Яворівбуд» Григорія Мартиника.

Власником ділянки у Львові фірма стала на підставі акту передачі-приймання майнового внеску в статутний капітал підприємства. Внесок цей зробило ТОВ «Аверс», яке на короткий час стало співвласником «Яворів-Інвестбуд», а сьогодні вже вийшло із засновників. В грошовому еквіваленті ділянку площею 0,56 га оцінили лише в 15 тис. грн.

Витяг з Державного реєстру права власності на нерухоме майно

Саме ТОВ «Аверс» легалізувало право власності на цю ділянку. 24 жовтня 2016 року Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав державного  реєстратора відділу Держгеокадастру у м. Львові зареєструвати право власності на цю земельну ділянку за ТОВ «Аверс» на підставі «Державного акту на право власності на землю №ЛВ052754 від 06.09.2000 р».

У суд фірма звернулась через те, що в Держгеокадастрі відмовлялись реєструвати ділянку через сумніви у достовірності документів від 2000 року. Проте суд визнав їх цілком прийнятними.

Фірма «Аверс» зареєстрована в селі Новгородівка (Запорізька область) у 1999 році. Від початку створення підприємство займалось ремонтом сільськогосподарської техніки. Але влітку 2016 року у фірми змінився рід діяльності та власники. Тепер «Аверс» займається купівлею та продажом власного нерухомого майна, а його власником та директором є мешканець міста Бібрка Роман Кривий.

Аналітичний портал Youcontrol

32-річний Ромин Кривий, крім підприємства «Аверс», також заснував ГО «Дух нації» та керує  підприємством «Діяльне милосердя». На останніх місцевих виборах він балотувався до Бібрської міської ради від партії «Громадський рух «Народний контроль».