Як працювати з відкритими базами даних Польщі

30 Грудня 2016

Термін надання відповіді на запит – 14 днів, інформація про власників автомобілів – конфіденційна, власників нерухомості можна відкрити, але не он-лайн. Про особливості роботи з польськими реєстрами.

У грудні 2016 року «Наші гроші» зафіксували прихід польської «прокладки» на тендер «Укрзалізниці» щодо закупівлі 10 тис. тонн дизельного палива. Тож, дійсно, інтеграція України до Євросоюзу відбувається щоденно, проте найцікавіші її процеси часто проходять поза увагою громадськості.

Аби таємні міжнародні схеми ставали явними, маємо вільно працювати з реєстрами не лише своєї країни, але й сусідніх.

Відкритої інформації у Польщі, як і в Україні, вкрай багато. Тут можна відслідковувати судові спори, публічні закупівлі, відкрити власників юридичної особи, переглянути майно у заставі. Можна також завантажити декларацію, скажімо, депутата Сейму і перевірити доброчесність внесених ним даних. Щоправда, останнє не видасться легким: інформацію щодо власників нерухомого майна можна отримати лише за запитом, а дані щодо права власності на авто у Польщі є закритою (іншими словами – ніяких «реєстрів МВС»).

ШУКАЄМО ПІДПРИЄМЦІВ ТА ВЛАСНИКІВ ЮРОСІБ

Централізована база даних KRS включає три реєстри:

  • Реєстр підприємців та юросіб
  • Реєстр некомерційних організацій
  • Реєстр боржників

Зупинимося на реєстрі підприємців та юридичних осіб. Пошук у ньому можна здійснювати за кількома критеріями, серед яких – реєстраційний номер у держреєстрі підприємств Польщі (Numer KRS), ідентифікаційний податковий номер (NIP), номер у реєстрі Центрального статистичного управління Польщі (REGON) та назва фірми.

При здійсненні пошуку слід відмітити реєстр, з якого ви хочете отримати інформацію. В даному випадку – реєстр «Przedsiębiorcy».

krs

Найбільш точним є пошук за кодами. Якщо критерієм для пошуку була назва фірми, доведеться докласти зусиль, аби ідентифікувати бажану. У цьому плані – нічого нового. На виході отримаєте інформацію щодо повної назви фірми, її місцезнаходження, дату заснування, представників органу правління фірми. Якщо пощастить, у картці будуть вказані також контактні дані підприємця чи юрособи. Для більш повної картинки тисніть «Pobierz wydruk» на «дні» сторінки.

krs2

Ви отримаєте документ у форматі pdf, у якому знайдете більш повну інформацію щодо структури власності фірми, її статутного капіталу, видів діяльності тощо – усе на актуальну дату. По обраній для прикладу фірмі дізнаємось, що «статутник» фірми становить 5 тис. злотих, і що наповнили його двоє осіб. Даний тип витягу називають «актуальним» і його отримання як документа з електронного каталогу є безкоштовним.

Так званий «повний витяг» включає також список реєстраційних змін з зазначенням дати, здійснених з моменту заснування фірми до актуального часу. Даний витяг є платним і його ціна складає 60 злотих.

НЕ KRS ЄДИНИМ

Потужний і водночас простий у користуванні портал «MojePanstwo», створений незалежною неурядовою організацією «Fundacja ePaństwo», мета якої розвиток демократії у Польщі. Портал являє собою агрегат даних різного спрямування. Далі – про основні його елементи.

Повернемось до випадково обраної фірми «Magma» і спробуємо знайти її у реєстрі організацій на порталі «MojePanstwo» (для пошуку особи перейдіть у гілку «Osoby»).

Ресурс дублює інформацію з KRS, однак, завдяки візуалізації даних інформаційна картинка виглядає чіткішою. Крім того, для нас уже підготовлена інтерактивна карта зв’язків, яка веде до інших фірм учасників товариства.
Чи розпізнає аплікація однофамільців? Ні. Але дає підказку у вигляді дати народження особи, по якій можна орієнтуватися, встановлюючи пов’язаність фірм через її керівників чи власників. До речі, у цьому ж розділі можна провести пошук особи по судових рішеннях, для цього потрібно перейти у гілку «Monitor Sądowy i Gospodarczy».

krs-moje-panstvo2

Реєстр також підтягує актуальні витяги з держреєстру для зареєстрованих користувачів (благо, реєстрація спрощена до мінімуму і займає дві хвилини). На картці фірми справи буде розміщено допис «Pobirz aktualny odpis z KRS». За лінком вас очікуватиме ряд витягів на конкретну дату (їхня кількість залежить від популярності фірми у запитувачів інформації), які можна завантажити. Є опція «попросити новий витяг». Свіжий витяг по одній з фірм автор цих рядків отримала упродовж 10 хвилин.

krs-moje-panstvo

ІНТЕРАКТИВНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СМАКОЛИКИ ПО-ПОЛЬСЬКИ

На порталі є також розділ «Мапа» (Mapa), де можна дізнатись, яка кількість фірм та організацій зареєстровані за однією адресою. Клік на одне «кубло» відкриває вікно з переліком зареєстрованих у конкретному будинку юросіб, інформація по кожній з яких уже внесена в реєстр організацій – таким чином, другий клік виведе вас на власника фірми. Це ще не автоматизований пошук пов’язаних осіб як український «Youcontrol», але непогана підказка у створенні карти «знайомих» фірм.

karta

Три розділи присвячені польським депутатам – це закордонні візити, видатки та моніторинг діяльності депутатів.

Деталізовано висвітлені видатки на закордонні подорожі депутатів з поіменним їх переліком. У 7 скликанні депутати Сейму Польщі витратили на закордонні візити більше 8 млн злотих, майже 665 тис. злотих з яких витрачені на поїздки в Україну. Загалом відбувалось 55 візитів. Росію польські депутати відвідали 24 разів, Німеччину – 43, Францію – 90.

Наприклад, 5-тиденні спостереження 38 польських депутатів за українськими парламентськими виборами коштували бюджету Польщі 180,9 тис. злотих (майже 6 тис. грн/день витрачав один депутат). Цей виїзд вважають найдорожчим у 7 скликанні Сейму Польщі.

deputaty

Якщо вже зайшла мова про депутатів, то декілька слів про можливість моніторингу їх діяльності та доходів/видатків. У відкритому доступі на офіційному сайті Сейму знаходяться декларації польських депутатів. Тут же можна ознайомитись з біографією депутата, його активністю та роботою, переглянути помічників, перевірити, чи не отримує раптом обранець населення неправомірної вигоди, представляючи їхні інтереси.

deputaty_dekly

ЩО, У КОГО, КОЛИ, ЗА СКІЛЬКИ?

Проводити моніторинг публічних закупівель Польщі дозволяють декілька сайтів. Інше питання – у зручності їх використання, повноті даних, оперативності наповнення.

У Польщі виділяють два види тендерних процедур – відкриті торги та торги з обмеженою участю. До останніх відносять переговори з публікацією або без, конкурентний діалог, запит цінових пропозицій, переговорну процедуру та електронні торги, що застосовуються для контрактів, вартість яких нижча порогових значень GPA.

Найбільш зручний пошук оголошень про проведення внутрішніх польських закупівель доступний тут. Коли торги будуть завершені, на місці оголошення підвісять інформацію щодо переможця торгів, його цінової пропозиції, а також відомості щодо найдешевшої та найдорожчої пропозицій. Проблемне місце цього реєстру у тому, що навіть при виборі так званих «архівних» оголошень, ви не обов’язково натрапите на торги з підвішеними результатами. Однак, це незамінний сайт для просіювання закупівель по оголошеннях та для прицілу на ті, де можна знайти корупцію. Чи що ви зазвичай шукаєте у подібних вісниках.

Доступне сортування по даті публікації.

oholoshennya-forma-poshuku

Якщо торги завершені і замовник вже підвісив їхні результати, ви отримаєте наступну інформацію: про кількість отриманих замовником пропозицій, найдешевшу та найдорожчу з них та переможця торгів. Трапляється, що замовники підвішують і назви конкурентів , але це трапляється не часто.

oholoshennya-forma-poshuku2

Клікніть на зображення для збільшення (двічі)

Польський бюлетень публічних закупівель за змістом інформації відтворює український ВДЗ з тією різницею, що ви не зможете відсортувати завершені закупівлі від незавершених, а отже, доведеться відкрити 10 незавершених, аби знайти ту єдину, де замовники підвісили результати торгів. Якщо пощастить – з повним переліком учасників, а не лише переможцем закупівлі.

Якщо вам відомо під якою назвою замовник оголосив закупівлю, можна скористатись пошуком за першим критерієм – за заголовком. Також можна обрати процедуру закупівлі. Пошук за тегами не рекомендується через переважну відсутність тегів в оголошеннях.

Відсортувати замовлення за датами можна лише за одним критерієм – терміном подачі заявок. Тобто, шукати доведеться оголошення про проведення торгів. Уже в нього замовники підвішують супутні документи, зокрема, і щодо поданих цінових пропозицій та переможця закупівлі.

Окрема історія з закупівлями, які проводяться за процедурою аукціонів, тому що їхні результати у зручній формі доступні тут. Наявна інформація по історії проведення закупівлі, повний перелік учасників і їхні цінові пропозиції, а також коротка довідкова інформація про фірми. Реєстр являє собою список аукціонів, які можна фільтрувати за спаданням чи зростанням, за датою закінчення чи відкриття аукціону, замовнику, ідентифікатору та назві.

auktsion

auktsion-poshuk

Клікніть на зображення для збільшення

СУД ІДЕ. ПУБЛІЧНО

У Польщі, як і в Україні, можна відслідковувати перебіг судових тяганин.

Декілька слів про судову систему Польщі. Вона складається з Верховного суду, загальних (районні, обласні (суди воєводств), апеляційні суди), адміністративних та військових судів. Кількість рівнів й  інстанцій залежить від виду суду. Адмінсуди виконують функції двох судових інстанцій. Натомість, загальні суди складаються з  чотирьох рівнів і розглядають справи у порядку трьох інстанцій.

Пошук у реєстрі рішень загальних судів.

У районному суді це палата, і  їх може бути кілька: палата у цивільних, кримінальних, трудових справах, палата по земельному кадастру і майновому регістрі.

Здійснювати пошук судових висновків можна за ключовими словами, номером справи. Також можна задати параметри часу, відфільтрувати рішення у відповідності до судді, який розглядав справу, суду або палати суду (з розгляду цивільних, кримінальних, господарських, трудових, родинних тощо справ).

zahalni-sudy

Картка судового рішення містить дані по усіх пошукових критеріях, подане у двох-трьох реченнях, а також повне рішення суду. Крім того, окремо винесені законодавчі акти, на які посилаються у прийнятті рішення, та закладка з переліком схожих справ.

Пошук у реєстрі адміністративних судів

Адміністративні суди Польщі поділяються на суди двох інстанцій – адміністративні суди воєводств і Верховний адміністративний суд.

Адмінсуди розглядають скарги відносно адміністративних рішень, правових актів органів місцевого самоврядування, бездіяльності виконавчих органів влади. Оскарження рішення адмінсуду відбувається у Верховному адмінсуді.

Серед критеріїв пошуку у центральній базі рішень адмінсудів є номер справи, найменування суду, форма судового рішення (вирок, постанова, ухвала). Можна також зробити вибірку висновків за певний період часу та рядом інших додаткових критеріїв.

sudy-administratyvni

Кожне судове рішення йде в пакеті з попередніми рішеннями, прийнятими у певній справі, і кожне з них можна відкрити для детального ознайомлення.

Пошук у реєстрі Верховного суду

Верховний суд здійснює нагляд за діяльністю загальних і військових судів, та включає 5 судових палат, які розглядають кримінальні, цивільні, військові справи, а також справи з трудового, адміністративного права й соціального забезпечення.

verhovnyj-sud

Видані результати пошуку відсортовані за спаданням і кожен з висновків доступний до детального перегляду. Для цього клікайте на «treść orzeczenia».

verhovnyj-sud2

Юлія Костюк

Матеріал підготовлено в рамках українсько-польської програми конкурсу «Школа журналістики розслідувань 2016», яку організували Національна спілка журналістів України та Асоціація польських журналістів (SDP).