Для школярів Дублян купили автобус російського виробництва без аварійних дверей за 1,29 млн грн

26 Грудня 2016

Дублянська селищна рада замовила ІП «АІС-Полтава» шкільний автобус  AC P 4234 «Мрія» вартістю 1,29 млн грн. Про це повідомляється на сайті публічних закупівель «Prozorro».

Контракт на поставку підписали 19 грудня. Придбаний автобус, AC P 4234 «Мрія», – це модифікована версія виготовленого на базі російської моделі автобуса ПАЗ 4234. Після дооснащення автобусів проблисковими маячками та сидіннями, їх перейменовують у «Мрію» та отримують сертифікати відповідності «УкрСЕПРО» у ДП «УкрЦПСЗПС». При цьому левова частина протоколів випробувань видана на території РФ, про що свідчать додатки до сертифікатів.

Замовлення отримало ІП «АІС-Полтава» зі «статутником» у 5 тис. грн. Фірма зареєстрована на Андрія Цюрюпа та Сергія Труша і входить до групи «АІС», з якою пов’язані два інші учасники конкурсу.

Мова про ПП «Аймакс-груп» (1,49 млн грн) та ТОВ «Інтер Авто-Трейдинг» (1,5 млн грн). За інформацією «Наших грошей», обидві фірми є дилерами ТОВ «ВО «Авто-Холдінг» Олега Шаблатовича і Лариси Святаш. Остання є мамою нардепа Дмитра Святаша («Відродження», раніше – Партія регіонів), якого називають співвласником групи «АІС».

Один із учасників аукціону ПП «Аймакс-груп» спробував оскаржити результати проведених торгів. У своїй вимозі щодо скасування рішення про визначення переможцем закупівлі ІП «АІС-Полтава» фірма зазначає, що виробником даних автобусів на 95% є Російська Федерація. Усі базові запчастини виготовлені в Росії, відтак у замовника можуть виникнути проблеми з подальшим технічним обслуговуванням автобусів.

mriya

mriya-2

Фото різних марок шкільних автобусів, надане ПП «Аймакс-Груп» у скарзі до замовника торгів

Крім того, «Аймакс-груп» зауважив, що в моделі «Мрія» відсутні аварійні двері, немає автономної системи обігріву, а розміщення сидінь не відповідає ДСТУ. Відсутня також низка протоколів випробувань на підтвердження відповідності автобусу та його обладнання.

Дану вимогу замовник відхилив, посилаючись на відсутність рішень органів державної влади чи контролюючих організацій, які б підтверджували наведені скаржником факти порушень фірмою-переможцем вимог ДСТУ та тендерної документації. Дискваліфікацію «АІС-Полтава» замовник назвав безпідставною, але надіслав фірмі запит-вимогу про витребування ряду документів, які б могли спростувати доводи скаржника.

Нагадаємо, весною 2016 року департамент освіти і науки ЛОДА оголосив про закупівлю 90 шкільних автобусів для області. За попередньою оцінкою вартість закупівлі мала скласти 105,6 млн грн (1,17 млн грн/од). Через численні скарги учасників в АМКУ, зокрема на дискримінаційні вимоги замовника, процедура затягнулась. Врешті, централізовану закупівлю відмінили. Депутати ЛОР затвердили конкретну кількість автобусів для кожного району і ОТГ – загалом 50 автобусів, на які виділили 63,6 млн грн (1,27 млн грн/од).

Сьогодні уже 14 тендерів на придбання «школяриків» відмінено через участь в них менше двох учасників. В усіх випадках до конкурсу допускали ІП «АІС-Полтава», а недопущене ТОВ «Радіал-Україна» подавало скаргу до АМКУ на дискримінаційні вимоги тендерної документації. Лише відділ освіти Турківської РДА відхилив заявки обох фірм, посилаючись на те, що їхні тендерні пропозиції не відповідають вимогам ТК (відсутність аварійних дверей, двигун об’ємом 4433 куб. см замість встановленого об’єму у 5000 куб. см).

Закупити автобуси, окрім Дублянської селищної ради, вдалось також відділу освіти Мостиської РДА. Договір на закупівлю 2 автобусів Атаман D093S2 2016 р. в. загальною вартістю 3,38 млн грн уклали з ТОВ «Торговий дім динат груп» Олексія Марінцева та Олександра Ордината.