Львівська юстиція призупинила діяльність нотаріуса, замішаного в історії з незаконним відчуженням комунального майна

16 Грудня 2016

Управління юстиції Львівської області призупинило діяльність приватного нотаріуса Наталії Загвойської, яка виявилась замішаною у т. зв. «Афері століття» – історії з незаконним відчуженням комунального майна у Львові. 16 грудня відповідний наказ підписав керівник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський. Це перше в історії обласного управління юстиції рішення про призупинення діяльності нотаріуса за незаконну реєстрацію комунального майна.

Нагадаємо, в кінці листопада 2016 року стало відомо, що Львівська міська рада в результаті шахрайських дій групи осіб, протягом кількох місяців втратила велику кількість комунальних приміщень – за різними оцінками від 40 до більше сотні об’єктів нерухомості. Масштабну аферу випадково виявили юристи управління комунальної власності ЛМР. Йдеться про найбільш привабливі комерційні приміщення, розташовані у центральній частині міста. За попередніми оцінками, вартість незаконно відчуженого у міста майна складає десятки мільйонів гривень.

Відчуження майна відбулось завдяки шахрайській схемі, яку втілили, за попередніми даними, львів’яни Ірина Сандул, Людмила Малькова та Олег Рогоцький. Це імена людей, які безпосередньо брали участь в оборудках з привласнення низки приміщень великої площі в центральній частині міста.

Вони на підставі, ймовірно, фальшивих документів реєстрували власність на львівське комунальне майно на підставну особу мешканця Луганської області Сергія Крикунова, який дуже швидко продав майно львів’янину Олегу Рогоцькому. А він вже максимально його легалізував – провів кілька правочинів для того, щоб теперішні власники приміщень були щонайменше третьою ланкою ланцюжка – тобто добросовісними набувачами майна.

Реєстрацію продажу приміщень від Сергія Крикунова до Олега Рогоцького здійснювала львівський приватний нотаріус Наталія Загвойська.

ГУ юстиції у Львівської області провело позапланову перевірку її діяльності. Для цього була створена комісія з чотирьох працівників управління та одного незалежного приватного нотаріуса. Результатом цієї перевірки став наказ про призупинення нотаріальної діяльності Наталії Загвойської.

Крім того, управління винесло на розгляд Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України подання про анулювання свідоцтва на право на зайняття нотаріальною діяльністю.

«На підставі виявлених нами фактів, комісія прийшла до висновку, що нотаріус Загвойська порушила Закон про нотаріат та Закон про реєстрацію речових прав. Нотаріус мала можливість пояснити свої дії, але висновок комісії – однозначний. З моменту підписання наказу припинено її доступ до реєстрів і їй заборонено вчиняти будь-які нотаріальні дії до рішення Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату», – розповів Ярослав Жукровський.

Він також розповів, що всі документи, які аналізувала комісія, передали в прокуратуру Львівської області. До речі, у Львівській області управління юстиції вперше ухвалює рішення про призупинення діяльності нотаріуса.

У шахрайській схемі, яку ми детально описували у статті «Схема з усіма відомими», також фігурувала ще одна львівська нотаріус – Уляна Пшенична. Вона реєструвала правочини пов’язані із передачею майна Олегом Рогоцьким в статутний фонд кількох підприємств, які пізніше передавались у власність професійному ліквідатору. Але перед тим з цих фірм виводили майно – реєстрували на нових власників, здебільшого це були Ірина Сандул та Людмила Малькова. Це право власності також посвідчувала нотаріус Пшенична.

Її діяльність наразі офіційно не перевіряють. Як розповів начальник управління юстиції, Уляні Пшеничній надіслали листа з проханням надати пояснення щодо своїх дій за даними правочинами. Після її відповіді будуть приймати рішення щодо проведення офіційної перевірки діяльності.