Фірми, підконтрольні Дубневичам, «натендерили» понад 1 млрд грн у виборчих округах нардепів

15 Листопада 2016

Фірми, напряму пов’язані з народними депутатами Ярославом та Богданом Дубневичами, отримали замовлень на будівництво у своїх виборчих округах на понад 600 млн грн – що складає майже третину від загальної суми будівельних тендерів в області. Ще 385 млн грн отримає підконтрольна їм фірма за ремонти місцевих доріг, що також в їх округах. 

За неповні два роки (з початку 2015 до листопада 2016 року) у Львівській області провели 137 конкурсів на реконструкцію та ремонт об’єктів соціальної сфери – лікарень, шкіл, садочків, народних домів, спортивних комплексів для дітей на загальну суму 1,71 млрд грн. З цих коштів 627,3 млн грн розділили між собою лише три підприємства напряму пов’язані з народними депутатами Дубневичами.

tend

Аналізуючи дані «Вісника державних закупівель» та системи Prozorro щодо будівництва інфраструктурних об’єктів за бюджетні кошти, виявилось, що загалом за цей період переможцями конкурсів від бюджетників ставали 57 підприємств різної форми власності. Але значну частку замовлень – 39 перемог в 137 тендерах отримали три підприємства – «Технобуд», «ТІР» та «Енергія-Монтажсервіс».

Саме вони отримали підрядів на 627,3 млн грн із 1,71 млрд грн, що складає понад 36% від загальної суми бюджетних грошей, передбачених на ремонти та будівництво інфраструктурних об’єктів на Львівщині.

Переважна більшість об’єктів, де переможцями торгів ставали ці три підприємства,  розташована у Пустомитівському та Городоцькому районах області – що входять у виборчі округи нардепів. 

Так у Пустомитівському районі, мешканці якого у жовтні 2014 року проголосували за Богдана Дубневича, ці фірми будують/ремонтують 27 об’єктів – шкіл, садочків, народних домів. У Городоцькому, Мостиському та Самбірському районах, що входять у виборчий округ Ярослава Дубневича, фірми долучаться до будівництва 11 об’єктів.

На цій же території ще одне підприємство, яке контролюють Дубневичі, з початку року отримало підрядів на суму понад 385 млн грн на ремонти місцевих доріг.  «ДАКО Плюс» до 2015 року займалось продажем деталей для локомотивів, лише у 2015 році різко змінило спеціалізацію і відразу фірмі пощастило.

Фірми «Технобуд» та «ТІР» офіційно належать 35-річному Юрію Пастернаку, який працює з братами Дубневичами вже щонайменше 13 років. Він очолює ТОВ «Фінансова компанія «Енергія-інвест», кінцевими бенефіціарними власниками якого є Ярослав та Богдан Дубневичі. Цій фінансовій компанії, зокрема, підконтрольні медіа-активи народних депутатів. Раніше він також був директором відомої фірми братів Дубневичів «Корпорації КРТ».

ТОВ «Енергія-Монтажсервіс» на 24% офіційно належить Ярославу та Богдану Дубневичам. Решта – 30-річному мешканцю села Зубра Назарію Лемику. До того, як стати бізнес-партнером народних депутатів, Назарій Лемик так само як Юрій Пастернак, працював в «Корпорації КРТ».

Власником «ДАКО Плюс» сьогодні є 35-річний львів’янин Степан Балай. До 2012 року підприємство належало Назарію Панчишину, який також був власником близького нардепам від БПП Ярославу та Богдану Дубневичам ТОВ «Львівбудмакс». Дубневичі використали «Львівбудмакс» у схемі з продажем томографа за завищеною ціною діагностичному центру, де головним лікарем був їх сват Михайло Гичка. А перед Панчишиним власником «ДАКО Плюс» був Тарас Борис, який вказував місцем праці Благодійну організацію «Фонд братів Дубневичів».

Повний текст читайте тут.