Згадати все

Електронне декларування сприяє відновленню пам’яті та шлюбів
02 Листопада 2016

chinovnik-i-ego-mechtaУ рамках проекту «Перевірка декларацій про доходи службовців місцевого рівня чотирьох областей Західної України» за підтримки МФ «Відродження» редакція «НГ. Львів» перевірила цілу низку декларацій чиновників та правоохоронців чотирьох областей України – їх паперовий  варіант, поданий у березні 2016 року, і знайшли порушників, які забули про своє майно чи членів сім’ї.

Сьогодні ми порівняли інформацію з паперових та електронних декларацій, і виявили, що завдяки славі у ЗМІ та е-декларуванню у багатьох державних службовців покращилась пам’ять – декларанти раптом «згадали», і про фірми, і про нерухомість, і навіть… про членів сім’ї. 

Так, електронне декларування стало другим шансом для Олександра Гребьонкіна, заступника начальника Закарпатської митниці ДФС. 18 березня 2016 року, за 11 днів до подання декларації про доходи за 2015 рік, він розлучився з дружиною і не засвітив жодного  майна, що їй офіційно належить.

Вже через півроку, у жовтні 2016 року, він згадав про дружину, і в е-декларацію вписав не тільки її, а все майно, яке нажила жінка. А це дві квартири в Києві та Донецьку площею 101 кв. м та 139 кв. м, нежитлове приміщення на 15 кв. м, а також автомобіль «Hyundai Sonata» 2010 р.в.

hrebonkin-e-druzhyna

Власне, більшість декларантів «забували» про майно дружин чи чоловіків. Наприклад, Мирослав Барложецький, начальник митного посту «Івано-Франківськ» в паперовій версії декларації не вказував, що його дружина та донька є власниками нерухомого майна. В е-декларації, він вже показав квартиру дружини площею 82 кв.м та доньки – 40,3 кв. м.

14881549_1338527389492247_677738068_o

Крім того, він вирішив не приховувати, що є співвласником ТОВ «ТЕП». Як раніше повідомляли «НГ. Львів», Барложецький у паперовій версії декларації за 2015 рік не зазначив, що він є співвласником підприємства, одним з видів діяльності якого є діяльність у сфері транспорту та митні послуги. Тут йому належить лише 1%, основним власником є мешканець Івано-Франківська Ярослав Гушпіт, голова робочої комісія з питань діяльності митної служби, дорадчого органу при ДФС, який, зокрема, розглядає діяльність митних постів та пропонує варіанти вдосконалення їх діяльності.

14858822_1338527416158911_471880095_o-1

Про ще одну ділянку доньки-студентки згадав і заступник головного управління ДФС у Волинській області Руслан Вандьо. Соломія Вандьо є власницею ділянок на 0,0589 га та 0,25 га. У паперовому варіанті фіскал вказував лише останню.

А от в.о. начальника Волинської митниці ДФС Олександр Шавлак визнав, що дружина володіє будинком площею 616 кв. м, котрого не було у декларації старого зразка за 2015 рік – там фігурували лише будинки площами 346 кв. м та 478 кв. м. Також він пригадав, що в дружини є бізнес. Нагадаємо, ми повідомляли, що Шавлак не задекларував частку дружини у ТОВ «Доіс», а також акції ПАТ «Чернігівоблбуд».

shavlak-e-druzhyna

Також мешканець Волинської області, Віктор Милостивий, заступник начальника Управління ДСНС України у Волинській області, згадав, що дружина Жанна з грудня 2012 року володіє земельною ділянкою на 0,084 га, що розташована у містечку Любешів на Волині. До е-декларування «надзвичайник» її не декларував.

Його колега з Івано-Франківська, начальник обласного управління ДСНС Володимир Чернецький у паперовій декларації за 2015 рік «забув» вказати, що його дружина володіє 0,2 га землі та є співвласницею фірми, що торгує фармацевтичними товарами. Також ми виявили, що у тещі Чернецького є будинок в центрі Івано-Франківська, яким із великою ймовірність користується родина «надзвичайника».

В електронній декларації за 2015 рік Володимир Чернецький раптово згадав, що його дружина з грудня 2013 року таки володіє 0,2 га в селі Новосілка, а її внесок до статутного капіталу «Нова аптека «Вежа Франкофарм» становить 22,5 тис. грн. Також він задекларував будинок тещі Марії Двикалюк площею майже 283 кв. м, а дружина користується автомобілем Audi A6 2011 року випуску, який був придбаний її матір’ю у тому ж таки 2011 році.

chernetskyj

До речі, погана пам’ять відрізняє і «надзвичайника» із Закарпаття. Заступник начальника управління ДСНС Богдан Ількович, заповнюючи електронну декларацію, вже не забув вказати квартиру на 66,8 кв м, яку торік отримав в подарунок від голови Закарпатської обласної ради професійних спілок Івана Короля, і не декларував в паперовому варіанті.

ilkovych-e-kvartyra

Власник одного з найцікавіших Західному регіоні України автопарку, Олександр Щуцький, начальник митного поста «Луцьк», який  вказав у своїй декларації про доходи за 2015 рік автомобілі Bentley, Audi, Mercedes та BMW, а також катер та водний мотоцикл, згадав, що не задекларував причіп для перевезення човнів. Тепер, в електронній декларації, він зазначив, що у придбав його в 2015 році. До речі, також стало відомо, що його дружина Світлана Безкоровайна зводить будинок площею 400 кв. м у селі Лебедівка під Києвом.

schutskyj

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Перевірка декларацій про доходи службовців місцевого рівня чотирьох областей Західної України»