Вищий суд виселив готель «Замок Лева» з приміщень на Глінки

28 Жовтня 2016

Вищий  господарський  суд  України відхилив касаційну скаргу ТОВ «Замок Лева» та зобов’язав товариство віддати приміщення готелю власнику – комунальному підприємству Львівської обласної ради «Нерухомість та майно».

Суперечка ТОВ «Замок Лева», яке управляє одним з найдавніших приватних готелів у Львові, та комунального підприємства ЛОР триває з початку року. Ще у лютому 2016 року КП «Нерухомість та майно» звернулось до суду з вимогою про виселення готелю «Замок лева» з двох історичних віл на вулиці Глінки, 7 та 9.

Управління мотивувало свій позов закінченням дії договору оренди та небажанням продовжувати його з ТОВ «Замок Лева». Термін дії угоди сплив 31 грудня 2015 року. Про своє небажання його продовжити представники обласного комунального підприємства попередили товариство 27 січня 2016 року. Тобто майже через місяць після завершення його дії. Вони стверджують, що діяли в рамках чинного законодавства – попередили про розірвання угоди через місяць після закінчення її дії.

Натомість, юристи «Замку Лева» апелювали, що згідно з умовами того ж таки договору, про його розірвання їх мали попередити за місять до закінчення терміну дії, тобто до 30 листопада 2015 року. Оскільки цього не було зроблено, то він автоматично вважається продовженим на наступні 13 років.

Цей основний аргумент юристів товариства відкинув ще Господарський суд  Львівської області. Згідно з рішення від 19 травня 2016 року, такі аргументи «не заслуговують на увагу» через набранням чинності нового Цивільного Кодексу України, згідно з яким передбачено повідомлення у місячний термін після завершення дії угоди, попри наявність інших договірних домовленостей.

«Дані твердження відповідача (ТОВ «Замок Лева») не заслуговують на увагу, оскільки з набранням чинності новим ЦК України, а саме ст.764 ЦК на дані правовідносини поширюються норми Цивільного кодексу та  ч.2 ст. 17 ЗУ «Про оренду державного та комунального майна», які не містять  договірних застережень  в частині  встановлення  іншого порядку  перебігу  вказаного строку, а відтак відсутні підстави вважати договір оренди  продовженим  на  13 років», – йдеться у рішенні суду.

З цими ж висновками погодився і Львівський апеляційний господарський суд, а тепер і Вищий господарський суд.

Як повідомляв ZAXID.NET, готель «Замок Лева» був відкритий у 1991 році. Із того часу він кілька разів переукладав договір оренди на історичні будинки по вул. Глінки, 7 і 9. Зараз готель займає 874 кв. м, виплачуючи за оренду комунального майна 17 000 грн щомісяця (близько 19,5 грн/кв. м). У 2008 році управління комунального майна ЛОР через суд намагалося збільшити орендну плату, однак суд не задовольнив того позову.

Тризірковий готель «Замок Лева» розташований у двох історичних будівлях. Тут 13 номерів, ціни на які коливаються від 660 до 945 грн за особу. На Booking.com готель оцінений у 8,8 балів із 10 можливих. Власниками «Замку Лева» є двоє львів’ян – Володимир Ткачук та Роман Карачевський.