Таємне поселення львівських депутатів

В десяти кілометрах від Львова місцеві депутати, їх родичі та друзі створили закрите поселення на березі ставка
13 Жовтня 2016
13 Жовтня 2016

Село Підберізці розташоване орієнтовно в 10 км від Львова, відразу за Винниками. У цьому селі є вулиця з окремим заїздом із об’їзної траси – Дубовий Гай. Тут Підберізцівська сільрада з 2009 року безкоштовно роздала 47 земельних ділянок під забудову. Список поселенців виявився доволі цікавим – небагато «підльвівських» поселень можуть похвалитися такою кількістю відомих імен серед своїх мешканців.

Вулиця Дубовий Гай знаходиться поза межами села Підберізці, відділена від нього смугами лісу, земельних паїв та парканом, що віднедавна огороджує єдиний у Підберізцях ставок. Натомість, з боку траси увагу привертає свіжоасфальтований заїзд.

За відведення перших 36-ти ділянок на цій вулиці депутати сільради проголосували ще у 2009 році, у 2010 безкоштовно віддали ще 7 ділянок, та 4 – у 2013. Загалом було роздано 8,7 га сільської землі.

untitled-1

Вулиця Дубовий Гай в селі Підберізці   

Як вдалось з’ясувати «НГ.Львів», станом на сьогодні майже половина осіб (22 із 47), які отримали землю безкоштовно, передали її у власність третім особам. В результаті ротації землевласників, у списку відомих львів’янам прізвищ, наприклад, Козловський, Гутник, Адамик, додались інші, не менше популярні, наприклад, Федишин.

Перші поселенці

Як уже зазначалось, найбільшу кількість ділянок було роздано ще у 2009 році. Побудуватись встигли не всі. Хоча вже сьогодні їдучи автошляхом M06 Київ-Чоп вже можна побачити верхівки особняків першопрохідців.

untitled-2

Вигляд вулиці Дубовий Гай з автошляху Київ-Чоп  

Серед них – будинок площею понад 800 кв. м, що належить родині депутата Львівської міської ради від БПП Григорія Козловського. У 2009 сільрада виділила самому депутату, його дружині, батьку та матері загалом 0,68 га. Нині у кадастровій карті, як власник землі на вулиці Дубовий Гай є лише Петро Козловський, батько депутата. Йому ж офіційно належить і будинок.

Крім того, Козловські мають в користуванні ділянку зі ставком площею 7,1 га. Офіційно водойма з площею водного дзеркала 3,68 га знаходиться в оренді ТОВ «Вест Етуаль» – будівельного підприємства, засновником якого є Святослав Козловський, син Григорія Козловського. Фірму він отримав від бабусі по лінії матері – Марії Банах, яка заснувала товариство у 2006 році.

Підприємство орендувало ділянку зі ставком у 2012 році терміном до 2037 року.

112

Ставок орендований ТОВ «Вест Етуаль» (фото з сайту продажу нерухомості)

Ділянка площею 0,2 га, на якій поки що немає будинку, належить Борису Калінічуку – чоловіку сестри депутата Козловського. У ЗМІ про нього також пишуть як про начальника служби безпеки «Львівської тютюнової фабрики».

Серед тих, хто безпосередньо отримав ділянку від сільради є також родина Свіщових. Нагадаємо, Віталій Свіщов є наймолодшим депутатом Львівської міської ради останнього скликання від БПП. Його батько, Олександр Свіщов, відомий давньою дружбою та спільним бізнесом з Григорієм Козловським. Сестра депутата, Вікторія Свіщова, також «провадила» з Козловським бізнес – ТОВ «Кінокомплекс-Київ». Офіційно ділянка площею 0,18 га записана на Валентину Свіщову – бабцю депутата.

Додамо, Свіщов-старший свого часу вів господарську діяльність з Андріяном Гутником, депутатом Львівської міськради від ВО «Свобода», а також з бізнесменом Романом Блащаком, які тепер стали його сусідами на вулиці Дубовий Гай.

Андріян Гутник отримав 0,1042 га землі безкоштовно у 2009 році. Сьогодні ж, за даними публічної кадастрової карти, Гутник володіє трьома ділянками загальною площею 0,28 га. Попередніми власниками двох з них були мешканці Винник, які отримали ділянки безкоштовно.

Ще один депутат Львівської міської ради від БПП Петро Адамик того ж 2009 року отримав від сільської ради ділянку площею 0,2016 га. Поруч з нею розташований наділ його брата, Михайла Адамика, площею 0,1915 га.

Крім того, Михайло Адамик користується трьома суміжними ділянками загальною площею 0,3981 га, що розташовані по другу сторону вулиці. Усі наділи орендовані у червні 2015 року з терміном дії договору оренди – до 2064 року. Цільове призначення земель – ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Нові друзі та друзі друзів

Під час чергового щедрого «траншу» від сільської ради у 2013 році, три ділянки в Підберізцях отримала родина Блащаків. Підприємства, контрольовані Блащаками, свого часу розіграли майже мільйон гривень на тендері щодо встановлення вуличних табличок від Львівської міськради. Ділянки по 0,2 га отримали: власниця ТОВ «Паркбуд» Ірина Блащак, її чоловік Роман Блащак та брат чоловіка Зеновій Блащак. За даними кадастрової карти, у липні цього року подружжя продало свої наділи, тож з землею залишився лише Зеновій Блащак.

Дві ділянки загальною площею 0,3076 га з будинком на одній з них належать Ірині Прасуловій – дружині в.о директора Регіонального сервісного центру МВС в Івано-Франківській області Олександра Прасулова. Раніше Прасулов очолював відділ організації роботи ДПС Управління МВС України в Івано-Франківській області, а у ЗМІ його називають креатурою екс-начальника УМВС Олега Сала.

Серед когорти власників земель є і Наталія Федишин – дружина депутата ЛМР від «Самопомочі», співвласника ринку «Шувар» Романа Федишина. У її власності знаходиться 0,3754 га землі та будинок площею 643 кв. м. Право власності на маєток Федишина зареєструвала у липні 2014 року.

Ще один тутешній будинок належить Надії Коман – родичці Миколи Комана, давнього бізнес-партнера Ігоря Починка. Особняк розташований на ділянці площею 0,12 га.

Нові сусіди – за гроші і безкоштовно

У травні 2015 року право власності на ділянку площею 0,55 га, що розташована навпроти вулиці Дубовий Гай, зареєструвала дружина сільського голови Підберізців Оксана Кіцак. Але вже наступного місяця вона віддала землю у користування співвласниці ТОВ «Піца Челентано на ринку» Ірині Шевченко на термін до 2064 року. Ділянки розташовані неподалік від паїв брата депутата Адамика.

SONY DSC

«Стороннім в’їзд заборонений»

SONY DSC

Один з будинків поселення 

SONY DSC

Один з будинків поселення

Окрім того, Ірина Шевченко є власницею трьох наділів загальною площею 0,54 га, на яких уже зведений маєток. Відомо, що одну з ділянок, площею, 0,1763 га, Шевченко придбала у травні 2013 року.

Також у 2015 році дві ділянки загальною площею 0,41 га отримало подружжя Андрій та Тамара Огоновські. Андрій Огоновський на місцевих виборах 2015 року балотувався у Винниківську міську раду від партії «Громадянська позиція». Сьогодні він є членом виконкому Винниківської міськради. Презентує себе як менеджер ТОВ «Спецавтотранс-Львів», власником та керівником якого виступає винничанин Остап Годунько.

Дві земельні ділянки площею 0,25 га тут має і мати депутата ЛМР від ВО «Свобода» та екс-нардепа Маркіяна Лопачака. Ще 0,21 га належать Володимиру Думі – сину першого заступника начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Віталія Думи.

Зацікавило село під Львовом і доньку дніпровського бізнесмена Валерія Лобанова, власника ТОВ «Люпекс», котрий засвітився на місцевих виборах до однієї з райрад у Дніпрі, як висуванець партії «Наш Край». Його донька Ілона Лобанова-Габрук у серпні 2014 року придбала ділянку на 0,21 га поруч з місцевими політиками.

Юлія Костюк

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»