Слідчі ДФС через 12 років вирішили розслідувати фінансові махінації на 1,6 млн грн

12 Жовтня 2016

Правоохоронці підозрюють колишнього керівника фірми «Галенерго» у завищенні податкового кредиту у 2004 році на суму 1,6 млн грн. Про це стало відомо з ухвали Сихівського районного суду від 28 вересня 2016 року.

ТОВ «Галенерго», належить на даний час Ігорові Артимку, Богданові Смертизі та Миколі Саварину. На момент скоєння правопорушення підприємство також належало їм. Ігор Артимко більш відомий як карівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ», що належить народним депутатам Ярославу та Богдану Дубневичам.

Як з’ясували слідчі з особливо важливих справ першого відділу розслідування кримінальних проваджень ДФС у Львівській області, 10 грудня 2004 року тодішній директор підприємства, ім’я якого з ухвали не ідентифікується,  підписав угоду на придбання підприємством прес-автомату для виготовлення плит ДСП за 9,6 млн грн. Придбання обладнання дозволило підприємству на законних підставах сформувати податковий кредит на суму 1,6 млн грн, тобто саме стільки коштів підприємство мало б отримати з державного бюджету як відшкодування ПДВ в кінці звітного періоду.

При цьому, згідно з матеріалами справи, реально фірма не купувала прес за майже 10 млн грн. Натомість купила інше обладнання – вартістю лише 216 тис. грн у підприємства, яке на даний час вже ліквідовано. Що більш, це обладнання ніколи не використовувалось за призначенням – його зберігали на території  ПП «Еком» (власник – Володимир Марценюк), що зареєстроване на вул. Шевченка, 48 у с. Лисиничі (Пустомитівський район). До речі, ця адреса співпадає з адресою Лисиничівської сільради. Саме тут його знайшли слідчі, але вже у вигляді металобрухту.

Наявність так званої «безперспективної угоди», працівники ДПІ у Франківському районі Львова виявили ще у січні 2005 року. Вони з’ясували, що  службові особи ТОВ «Галенерго» провели лише вексельний розрахунок. Тобто, фактичної оплати товару не  відбулось, а отже нарахування податкового кредиту у розмірі 1,6 млн грн не мало документального забезпечення.

Намагаючись виправити ситуацію, тодішній директор ТОВ «Галенерго» 30 травня 2005 року підписав 13 платіжних доручень на загальну суму 9,5 млн грн, як оплату за прес-автомат фірмі «Вероніка» з Рівного. Обігових коштів на таку суму підприємство не мало, але як доказ їх наявності директор демонстрував 13 платіжних доручень від ТОВ «Гра Відео», яке нібито перерахувало фірмі саме 9,5 млн грн саме 30 травня за інші товари.

Водночас, нульові показники декларації з податку на прибуток «Галенерго» за І квартал 2005 року свідчили про те, що ТОВ «Галенерго» взагалі не здійснювало діяльності і в податковому обліку товариства відсутні дані щодо операцій по поставці ТОВ «Гра Відео» товарів, за які фірма нібито перерахувала «Галенерго» 9,5 млн грн.

Цікаво, що колишній директора ТОВ «Галенерго», який підписував фіктивні операції, давно не мешкає в Україні. Як встановили слідчі, 12 серпня 2006 року він вилетів зі Львова до Варшави і з того часу на територію України не повертався. Офіційно він у розшуку з 2007 року.  А слідчі лише зараз звернулись до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування справи без його свідчень. Суд дозвіл дав.