Департамент ЛОДА виписав технічні умови для закупівлі шкільних автобусів за понад 100 млн грн під одного виробника

22 Вересня 2016

Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації вже півроку не може придбати шкільні автобуси. Про проведення відкритих торгів щодо закупівлі 90 автобусів «Школярик» департамент оголосив ще 15 квітня 2016 року. За попередньою оцінкою вартість закупівлі мала скласти 105,6 млн грн, тобто 1,17 млн грн за автобус. Проте досі угода про закупівлю автобусів не підписана, а чергова скарга учасників буде розглянута АМКУ лише 10 жовтня 2016 року.

«Н.Г.Львів» спробували розібратись, чому вже півроку чиновники не можуть забезпечити школярів автобусами.

Кількість циліндрів та країна-виробник

За первинною документацією конкурсних торгів, департамент освіти і науки мав придбати нові автобуси для перевезення школярів 2015-2016 року випуску, розраховані як мінімум на 27 посадкових місць, з екологічним стандартом двигуна не нижче «Євро 4» (варто зауважити, що з 1 січня 2016 року в Україні діє екостандарт «Євро-5»), автономною закритою системою обігрівання салону, чотиритактним дизельним двигуном та гарантійним терміном експлуатації – не менше 50 тис. км пробігу.

Поступово технічні вимоги змінювались. Наприклад, за 9 днів до завершення подання цінових пропозицій, замовники вирішили, що будуть купувати автобуси лише з чотиритактними 6-циліндровими дизельними двигунами. А ще пізніше, що мінімальна кількість посадкових місць має бути 25, а не 27.

У відповідь на ці зміни, один із учасників конкурсу, ТОВ «Радіал-Україна», подав скаргу в АМКУ. На думку представників фірми, вимога про 6-циліндровий дизельний двигун є дискримінаційною.

Як пояснював скаржник, автобуси для перевезення школярів повинні відповідати ДСТУ, а додаткові вимоги, такі як «кількість циліндрів двигуна» обмежують коло потенційних учасників закупівлі і можуть свідчити про змову замовника з певним виробником автобусів.

Намагаючись спростувати цей закид, представники департаменту заявили, що про змову не йдеться, оскільки, щонайменше три виробника постачають «Школярики» з 6-циліндровими двигунами: ДП «Автоскладальний завод № 1» ПАТ «АК «Богдан моторс», ПАТ «Бориспільський автозавод» та ПАТ «Чернігівський автозавод». Щоправда, останні два належать до однієї корпорації – «Еталон».

Департамент також зауважив, що має право, як замовник, встановлювати додаткові вимоги щодо автобусів, у тому числі і щодо вибору саме 6-циліндрових двигунів.

«У порівнянні з 4-циліндровими, ці двигуни є потужнішими і характеризуються динамічною збалансованістю, кращим моторесурсом», – йдеться у відповіді на скаргу АМКУ.

Разом з тим, як виявилось, в Україні виробляють лише дві моделі шкільних автобусів, які б одночасно відповідали, і ДСТУ, і вимозі конкурсного комітету департаменту ЛОДА щодо 6-ти циліндрового двигуна – це моделі А07951ш та А08110ш. Виробляє їх «Чернігівський автозавод» корпорації «Еталон».

Скарга ТОВ «Радіал-Україна» щодо дискримінаційної «6-тициліндрової» вимоги, була відхилена АМКУ, натомість фірма успішно оскаржила вимогу департаменту про надання учасниками конкурсу довідки Торгово-промислової палати про походження товару. Це мало б уберегти освітян від закупівлі автобусів російського виробництва, однак, дану скаргу Антимонопольний комітет задовольнив і вимогу про довідку з документації вилучили.

Відкриття, моделі, ДСТУ

Відкриття конкурсних пропозицій все ж таки відбулось 7 вересня. Заявки подали п’ятеро учасників:

ТОВ «Окраїна» — 139,86 млн грн

ТОВ «Радіал – Україна» — 116,55 млн грн

ПП «Аймакс–Груп» — 141,39 млн грн

ПАТ «Чернігівський автозавод» — 134,9 млн грн

ІП «АІС – Полтава» —  118,8 млн грн

Підприємства, цінові пропозиції яких були найнижчими, пропонували автобуси моделі АС-Р 4234 «Мрія» (виробник – російський “ПАЗ”), що не обладнані 6-тициліндровим двигуном, тож були замовником відкинуті. Йдеться про  ІП «АІС – Полтава» та ТОВ «Радіал – Україна».

Так, конкурсний комітет вирішив акцептувати найдешевшу з трьох пропозицій, що залишились – ПАТ «Чернігівський автозавод» з ціною у 134,9 млн грн, що на 29,3 млн грн дорожче очікуваної ціни.

Цікаво, що конкуренцію «Чернігівському заводу» склали всього два підприємства: ТОВ «Окраїна» зі «статутником» 10 грн та ПП «Аймакс-Україна», що є дилером корпорації «Еталон», до якої, нагадаємо входить переможець торгів.

Угоди не буде

Вже наступного дня, 8 вересня, ТОВ «Радіал-України» подало чергову скаргу до АМКУ. Цього разу з проханням зобов’язати замовника скасувати рішення про відхилення поданої ним конкурсної пропозиції, акцепт пропозиції ПАТ «Чернігівський автозавод» та відмінити процедуру закупівлі.

Розгляд цієї скарги відбудеться 10 жовтня 2016 року, відтак підписання договору з «Чернігівським автозаводом» зависло в повітрі.

Хто скаржиться?

Історія відстоювання своїх прав в Антимонопольному комітеті  для ТОВ «Радіал-Україна» не нова. Зокрема, упродовж останніх місяців товариство оскаржувало тендери на Миколаївщині та Закарпатті.

Цікавий випадок трапився у жовтні минулого року. ТОВ «Радіал-Україна» намагалось продати Дніпропетровській ОДА автобуси екокласу «Євро-2,3» під виглядом екокласу «Євро-4». Як з’ясувалось, напередодні фірма вимагала внести зміни в документацію під «свої автобуси», при цьому вказувала, що в протилежному випадку подасть скаргу в АМКУ.

Фірма прописана за однією адресою з ТОВ «Група компаній «АІС», яке є однією з найбільших автодилерських компаній України та імпортером російських марок ГАЗ, УАЗ, ПАЗ тощо. Компанію пов’язують з нардепом Дмитром Святашем (раніше – Партія регіонів, зараз – «Відродження») та екс-нардепом від Партії регіонів Василем Поляковим.

«Чернігівський автозавод» – хто вони

ПАТ «Чернігівський автозавод» (ЧАЗ) входить до складу корпорації «Еталон» Володимира Бутка.

Лише з початку року, за даними Вісника державних закупівель, підприємство отримало 18 замовлень на загальну суму понад 87 млн грн.

Попри успішну діяльність на ринку, торік слідчі головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області підозрювали «ЧАЗ» в ухилянні від сплати податків на майже 4 млн грн.  Провадження у справі було зареєстроване у Єдиному реєстрі досудових розслідувань 23 червня 2015 року. Ухвалою від 25 листопада суд надав слідчим право на тимчасовий доступ до документів вказаних підприємств. Однак, на цьому історія обривається.

Як повідомляли «Наші гроші», правоохоронці підозрювали завод у проведенні фіктивних закупівель з фірмами, пов’язаними з оточенням екс-президента Віктора Януковича.

Акціонерами ПАТ «Чернігівський автозавод» є ТОВ «Логiстичний центр “Еталон”» (40%), швейцарське акціонерне товариство «Вodmin AG» (40%) та ТОВ «Бодмін-Україна» (20%).

Кінцевим бенефіціаром  ТОВ «Логiстичний центр “Еталон”» числиться швейцарець Петер Швотцер, а засновниками є  Володимир Бутко та ТОВ «Бодмін-Україна». Останнє контролюють ТОВ «Кирайн», ТОВ «Логістичний Центр і “Еталон”», Володимир Бутко та Петер Швотцер  через АТ «Вodmin AG».