У Брюховичах озеро передали в оренду під виглядом земельної ділянки без водойми

20 Вересня 2016

Прокуратура Львівської області розпочала досудове розслідування за фактом службового підроблення посадовцями Брюховицької селищної ради. Про це повідомляє прес-служба прокуратури.

Чиновників підозрюють у внесенні неправдивих відомостей у договір оренди землі, що був укладений на підставі рішення ради 2 липня 2015 року. Як з’ясувалось, депутати передали у користування фізичній особі земельну ділянку з озером, ніяк не відобразивши наявність водойми у договорі оренди.

Як зазначають у прокуратурі, це призвело до незаконної позаконкурсної передачі в оренду земельної ділянки загальною площею 4,5 га терміном на 25 років. Вартість ділянки складає близько 6 млн грн.

озеро Брюховичі

Озеро в Брюховичах, яке передали в оренду як звичайну земельну ділянку

Як з’ясували «НГ. Львів», з 2007 по 2015 рік земельна ділянка на вулиці Львівській в смт. Брюховичі знаходилась у користуванні фізичної особи Володимира Омеляновського. Згідно з договором, для облаштування зони відпочинку йому було відведено 4,4667 га та для будівництва кафе – 0,0333 га.

2 липня 2015 року на одній з сесій Брюховицької селищної ради депутати проголосували два рішення: про розірвання договору оренди землі з Омеляновським та про передачу цього наділу у користування Альбіні Савчук для влаштування зони відпочинку терміном на 25 років. Передбачалось, що у договорі пропишуть пункт «вхід дітей, які проживають в смт.Брюховичі, віком до 16 років безкоштовний».

Про те, що на території відданої в оренду ділянки знаходиться озеро, не згадувалось у жодному з договорів.

Як відомо, водні об’єкти надаються у користування з певними обмеженнями. Зокрема, будь-яка водойма має прибережно-захисну смугу шириною не менше 25 м, діяльність на якій заборонена.

1368237_1394570

Забудова на березі озера (фото ZAXID.NET)

У жовтні 2015 року у ЗМІ з’явилась інформація про те, що орендар водойми в Брюховичах почав зводити цегляний паркан на прибережній захисній смузі озера. Як повідомляв ZAXID.NET посилаючись на слова архітектора Брюховицької селищної ради Наталії Мазурок , орендар озера, Альбіна Савчук, на період реконструкції водойми мала дозвіл на встановлення легких металевих конструкцій, однак будівництво цегляного паркана з фундаментом у прибережній захисній смузі є незаконним.

Крім того, огорожа створювала перешкоди у користуванні майном третіх осіб. Так, у травні 2016 року Шевченківський райсуд Львова у справі за позовом Олександра Волкова до відповідачів Андрія Завадського та Альбіни Савчук зобов’язав демонтувати цю огорожу, а також стягнути на користь позивача майнову шкоду у розмірі 20 тис. грн.

Андрій Завадський – забудовник котеджів, які знаходяться поблизу озера. Зареєстрований як ФОП з 2000 року. За даними ЄДР, основним видом здійснюваної Завадським діяльності є діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування. На будівництві він не спеціалізується.

У 2014 році, коли орендарем ділянки з озером ще числився Омеляновський, місцеві мешканці звинувачували Завадського у нищенні озера. Нарікали, що той засипає озеро ґрунтом та будівельними відходами, аби звести на ньому житлові та відпочинкові комплекси.

Цікаво, що сама Альбіна Савчук не так давно судилась з Русланом Завадським – братом Андрія Завадського. Цивільна справа за її позовом про визнання прав власності на будівлю площею 194,6 кв, що знаходиться на вул. Іздрика, 9-Б в смт. Брюховичі, а також про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою під будинком, закінчилась мировою угодою.

Мешканка Брюховичів Альбіна Савчук зареєстрована як фізична особа-підприємець в eправлінні державної реєстрації ЛМР з червня 2015 року. Спеціалізується на діяльності ресторанів, наданні послуг мобільного харчування.