Львівська спілка архітекторів протягом двох років дурила обласне управління і не ділилась грошима за оренду «Порохової вежі»

07 Вересня 2016

Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України з 2014 року незаконно здавала в оренду 100,6 кв. метрів першого поверху приміщення спілки на вул. Підвальній, 4 у Львові. Про це стало відомо з рішення Господарського суду Львівської області.

Йдеться про приміщення Порохової вежі, однієї з найдавніших пам’яток Львова. На першому поверсі пам’ятки вже багато років працює кафе, яке змінює управляючих, але не назву – «Порохова вежа».

Офіційно Порохова вежа як пам’ятка є у спільній власності територіальних громад Львівської області та перебуває на балансі КП ЛОР «Нерухомість та майно». Львівська спілка архітекторів користується пам’яткою без права розпорядження, тобто не може самостійно здавати майно в оренду.

Проте, як з’ясувалось під час судового розгляду справи, представники спілки здавали приміщення ресторану приватному підприємцю Інні Яцейко. Але здавали його неофіційно – не перераховуючи кошти за оренду в обласний бюджет, як би мали робити у випадку укладення угоди про оренду.

Ірина Яцейко є невісткою голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марії Яцейко.

В суді Інна Яценко представила «Договір про співпрацю із Львівською обласною організацією Національної спілки архітекторів України». Проте на думку юристів КП ЛОР «Нерухумість та майно», цей договір «по своїй суті є погано прихованим договором оренди», який, відповідно, не погоджувався комунальним підприємством. Суд погодився з цим твердженням.

Обласне підприємства вимагало визнати договір нечинним та звільнити приміщення. При цьому недоотриманих коштів за дворічну оренду управління не вимагає. Суд задовольнив ці вимоги – визнав договір недійсним та зобов’язав Інну Яценко покинути приміщення.

Під час відкриття ресторану у травні 2014 року представники спілки архітекторів наголошували, що вони планують створити тут архітектурно-мистецький центр «Порохова вежа», де ресторан мав бути лише невеликою частиною. При цьому він повинен був стати не «черговим рестораном для туристів, а місцем відпочинку для львів’ян».

Заступник голови правління спілки з фінансово-господарських питань Богдан Гой стверджував, що приміщення нікому в оренду не віддавали, самі зробили ремонт. Він не також повідомив, що для створення та управління рестораном архітектори залучили Інну Яцейко, яка управляє рестораном «Маестро», що розташований в Будинку вчених та належить профспілці освітян. За словами Гоя, такий вибір управляючого був зумовлений тим, що архітекторам подобалось як виглядає та працює ресторан освітян.