Черговий фігурант «газової справи Онищенка» пішов на співпрацю зі слідством

01 Вересня 2016

Шевченківський районний суд Львова визнав винним брокера ПП «Колорит» Ігоря Копчука в участі у злочинній організації, зловживанні службовими повноваженнями та підробці. Завдяки співпраці зі слідством, суд звільнив Копчука від відбування основного покарання з іспитовим строком 1 рік. Основне покарання передбачало позбавлення волі на 5 років та заборону обіймати посади в органах державної влади Про це свідчить вирок суду від 8 серпня 2016 року.

За даними слідства, брокер львівського ПП «Колорит» Ігор Копчук формально представляв інтереси продавців природного газу (ТОВ Фірма «Хас», ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ «Надра Геоцентр»), а також забезпечував обмін документами між біржею «Львівська універсальна» та іншими підконтрольними угрупуванню підприємствами. В результаті чого, як встановило слідство, було сфабриковано проведення цілої низки фіктивних аукціонів.

Як раніше повідомляли «НГ.Львів», директору ТБ «Львівська універсальна» Василю Пігуляку інкримінували зловживання повноваженнями та службове підроблення. У липні 2016 року суд присудив Пігуляку 6,8 тис. грн штрафу та позбавлення волі на строк два роки зі штрафом 4 250 грн. Однак, напередодні Пігуляк повністю визнав вину та уклав угоду зі слідством і взамін на викривальні покази був звільнений із зали суду.

Ігор Копчук, вслід за Пігуляком, також уклав із слідством угоду про визнання винуватості.

Нагадаємо, газова схема депутата Олександра Онищенка («Воля народу») полягала у розкраданні державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

Восени 2013 року, на зустрічі із ще однією фігуранткою справи Мар`яною Гречанюк, директор біржі «Львівська універсальна» Василь Пігуляк погодився проводити фіктивні аукціони з продажу газу. Він мав видавати підроблені документи, які б свідчили про проведення очолюваною ним біржею аукціонів з продажу газу, видобутого за договорами ТОВ «Надра Геоцентр» і ТОВ «Карпатнадраінвест» про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

У цей спосіб фірмам-прокладкам було ввімкнуте «зелене світло» на купівлю газу за  цінами, нижчими від ринкових, і його подальший перепродаж промисловим споживачам за ринковими цінами.

Щодо Ігоря Копчука, то він у якості брокера ПП «Колорит», підписував аукціонні свідоцтва від імені представника продавців газу – ТОВ «Надра Геоцентр» і ТОВ «Карпатнадраінвест».

Таким чином, ТБ «Львівська універсальна» отримувала грошову винагороду за нібито проведення аукціонів, а брокерське підприємство «Колорит» – за надання брокерських послуг їх учасникам. За імітацію надання послуг з організації аукціонів у 2014 році біржі безпідставно перерахували сумарно 197 тис. грн, а ПП «Колорит» – 118 тис. грн.

Водночас, за даними слідства, члени злочинної організації Онищенка у період з січня 2013 по січень 2016 року, збуваючи газ у неконкурентний спосіб, заволоділи коштами ПАТ «Укргазвидобування» в розмірі 1,6 млрд грн. В оборудці були задіяними наступні фірми: ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас», ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ «Газтранспроект», ТОВ «Нафтогаз Трейд», ТОВ «Київпромзбут», ТОВ «ТД «Київгазенерго», ТОВ «Екселент ЛТД», ТОВ «Морісель Груп», ТОВ «Ленстер компані», ТОВ «Газ Транс Груп», товарна біржа «Центр» і товарна біржа «Львівська універсальна».