- NGL.media - https://ngl.media -

Родина Дубневичів реконструює колишній кінотеатр «Дружба» в парку культури під ресторан

12.07.2016 @ 09:30 в ГРОШІ ВІД КОЛЕГ,Новини

Реконструкцію колишнього кінотеатру «Дружба», що на території Центрального парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького, під ресторанний комплекс проводить ТОВ «Круаель». Як з’ясували журналісти видання «Варіанти» [1], роботи, без зайвого галасу, тривають вже понад рік. До прикладу, тут вже прокладена під’їзна гравійна дорога на місці колишньої пішохідної стежки, а також замінено фасадні вікна.

Розширення дороги не обійшлось без рубки лісу, яку директор парку Олександр Молодий назвав санкціонованою. За його словами, дерева були аварійними, тож їх спиляли в межах санітарної чистки.

111 [2]

112 [3]

Фасади та під’їзна гравійна дорога до колишнього кінотеатру «Дружба» (фото «Варіанти»)

Співвласниками ТОВ «Круаель» є донька та син народного депутата Богдана Дубневича – Надія Гичка та Павло Дубневич, а також Богдана Колодій, дружина бізнес-партнера Дубневичів Тараса Колодія, який є співвласником одного з ресторанів родини Дубневичів «Грушевський Cinema Jazz». Місцезнаходження ресторації співпадає з юридичною адресою ТОВ «Круаель».

Журналісти «Варіантів» на місці реконструкції зафіксували наявність будівельної техніки з брендуванням «І словом, і ділом! Брати Дубневичі».

Цікаво, що підприємство, яке зараз веде реконструкцію, ще у березні цього року належало родині відомого екс-нардепа від «Партії Регіонів» – Володимира Зубика [4], який у Львові відомий, насамперед, скандальною забудовою лічниці Шептицького на вул. Озаркевича у Львові. Діти Богдана Дубневича отримали у власність фірму «Круаель» лише на початку 2016 року. І майже відразу звернулись в управління архітектури міськради, щоб отримати містобудівні умови та обмеження для реконструкції з розширенням кінотеатру «Дружби» під заклад ресторанного господарства.

В оренді ТОВ «Круаель» є земельна ділянка під кінотеатром площею 0,1474 га є з вересня 2004 року. Саме тоді Львівська міська рада надала її для обслуговування споруди колишнього кінотеатру.

Кінотеатр «Дружба» було побудовано у 1952 році у стилі «сталінський ампір». За інформацією [5] Центру міської історії Центрально-Східної Європи, згідно з проектом, фасад повинні були декорувати скульптурною групою – два чоловіка та жінка, які мали символізувати дружбу. Проте зробити це до відкриття кінотеатру не встигли і знайшли компромісне рішення – на скульптурно-керамічній фабриці в наявності були фігури робітника, негра та китаянки. Саме вони донині розташовані на фронтоні будівлі. Кінотеатр припинив роботу у 1990–х роках. На початку 2000-х років будинок кінотеатру було пошкоджено через затоплення.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2016/07/12/rodyna-dubnevychiv-rekonstruyuje-kolyshnij-kinoteatr-druzhba-v-parku-kultury-pid-restoran/

URLs in this post:

[1] «Варіанти»: http://varianty.lviv.ua/36028-park-kultury-imeni-bohdana-dubnevycha

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2016/07/111-1.jpg

[3] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2016/07/112.jpg

[4] Володимира Зубика: http://ngl.media/2013/06/28/zemli-zubyka/

[5] інформацією: http://www.lvivcenter.org/uk/uid/picture/?pictureid=8410

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.