Близький до екс-міністра МОЗ бізнесмен отримає понад 4 млн грн за прилади від медуніверситету

02 Червня 2016

Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького за результатами відкритих торгів замовив у ТОВ «Брізанта» медичних інструментів на майже 4,2 млн грн. Про це повідомляється у Віснику державних закупівель.

Так, 27 травня медуніверситет уклав договір на поставку відеоколоноскопа за 3,05 млн грн, відеогастроскопа – за 1,06 млн грн, медичного аспіратора – за 26,1 тис. грн, а також набору інструментів вартістю 50,8 тис. грн. Терміном поставки визначено червень-липень 2016 року.

У торгах взяли участь дві фірми – ТОВ «Медгарант» та ТОВ «Брізанта». Пропозиція останньої виявилась дешевшою на 0,24%, відтак їй дісталась перемога.

Київське ТОВ «Медгарант», підписантом якої раніше числилась Яна Островська, належить Олександру Островському. Фірму пов’язують з народним депутатом Тетяною Бахтеєвою (колишня «регіоналка», нині – ПП «Опозиційний блок»). Як повідомляли «Наші гроші», донька Бахтеєвої, Ірина Валітова, була партнером Яни Островської по донецькій фірмі «Медпрогрес».

Одноосібним власником дніпропетровської ТОВ «Брізанта» є Валерій Відасов, мешканець Макіївки Донецької області. Фірма створена у квітні 2013 року.

Упродовж 2015 року «Брізанта» отримала держзамовлень на майже 22,5 млн грн по Україні, а у Львові, вигравши тричі, була постачальником інструментів та терапевтичних приладів для комунальних закладів ЛОР «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» та «Львівський обласний госпіталь інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи», а також для управління охорони здоров’я ЛМР. Загальна вартість замовлень становила 2,07 млн грн.

У 2010-2013 роках  Відасов співконтролював ТОВ «МК Ксенко» (Донецьк), де напарницею виступала доннечанка Тамара Прокопчук. За інформацією «Наших грошей», фірма була близькою до екс-міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка. Так, у період з 2008 по листопад 2013 року компанія виграла тендери на 410,39 млн грн. Аніщенко був призначений головою МОЗ у травні 2011 року. Після цього «Ксенко» за 2,5 роки виграло тендери вже на 358,46 млн грн. Тоді як за три роки до міністерської посади Аніщенка – лише на 51,93 млн грн.