Суд залишив батькові міського голови Сколе землю, яку той купив за часів раннього депутатства

04 Травня 2016

Господарський суд Львівської області відхилив позов прокурора Сколівського району до відповідачів Сколівської міської ради та підприємця-депутата Богдана Москаля щодо визнання недійсними рішень ради про продаж земельних ділянок загальною площею 0,46 кв. м. Про це свідчить рішення суду від 20 квітня 2016 року.

Додатково прокурор просив суд визнати недійсними договори купівлі-продажу земельних ділянок та державні акти на право власності, а також витребувати землю у Богдана Москаля та повернути у власність Сколівської міськради.

У Сколе Москаля знають як депутата, члена комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів Сколівської міської ради, а також як батька чинного міського голови Сколе – Володимира Москаля. Зареєстрований як ФОП з 2001 року, спеціалізується на роздрібній торгівлі залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах.

10 грудня 2010 року Богдан Москаль придбав у ТОВ «Укренерго» нежитлові будівлі та споруди прирельсової нафтобази, що на вул. Героїв Маківки, 1 у м. Сколе, серед яких пожежне депо (33,1 кв. м), розливочна масел (15,8 кв. м), склад масел (91 кв. м), ворота, фундамент та резервуар.

Власниками ТОВ «Укренерго» є подружжя Олена та Тарас Керницькі. Останній – член ПП «Правий сектор». У 2014 році балотувався в народні депутати разом з Володимиром Москалем. Тоді міський голова Сколе був включений до виборчого списку «Правого сектору» під № 17.

Так, у квітні 2011 року Сколівська міськрада затвердила проект землеустрою щодо відведення двох земельних ділянок загальною площею 0,46 га для реконструкції нежитлових будівель та споруд, придбаних Москалем, під торгівельні павільйони, а у травні на підставі цього рішення сторони уклали договір оренди земельних ділянок терміном на 5 років.

13120690_1717793738432755_346118582_o

13152895_1717793761766086_1897687373_n

Ділянки, придбані батьком міського голови Сколе

Далі, восени 2011 року, міськрада вирішила продати землю підприємцеві. Тож через рік, у вересні 2012 року, Москаль-старший оформив право власності на земельні ділянки. Водночас за землю він розрахувався невчасно, а тому у 2013-му році суд також стягнув пеню. Вартість ділянок –  42,8 тис. грн та 144,7 тис. грн.

Додамо, що на час прийняття усіх згаданих вище рішень Богдан Москаль уже був депутатом Сколівської міськради, а його син Володимир –  міським головою.

За результатами перевірки законності розпорядження міськрадою земельними ділянками прокуратура Сколівського району звернулась з позовом в суд. У своєму позові прокурор пояснив, що рішення Сколівської міськради про продаж земельних ділянок Богдану Москалю прийняті без достатніх правових підстав. Прокурор відмітив, що землю продали в обхід земельних торгів та громадських слухань. Крім того, жоден із проектів оспорюваних рішень не був розглянутий постійною комісією міськради, що підтверджується відсутністю відповідних протоколів.

Однак, суд вирішив відмовити у задоволенні позовних вимог. Зокрема, суд зауважив, що у 2010 році відповідач оформив право власності на об’єкти нерухомості, розташовані на проданих Сколівською міськрадою земельних ділянках, відтак, ці ділянки не підлягали продажу на земельних торгах. А враховуючи те, що міськрада прийняла рішення про продаж земельних ділянок на законних підставах, пояснив суд, правові підстави для визнання договорів купівлі-продажу недійсними – відсутні.

Як повідомляв “Вголос”, у серпні 2015 року, прокуратура області спільно з працівниками УПЗСЕ ГУ МВС України у Львівській області затримали міського голову Сколе Володимира Москаля та юрисконсульта міськради, які в групі за попередньою змовою вимагали та отримали від підприємця неправомірну вигоду розміром 18 тис. грн. За вказану суму коштів посадовці пообіцяли останньому сприяння у перемозі в конкурсі про передачу в оренду об’єкта комунального майна, зменшення орендної плати за користування цим приміщенням та в подальшому його викупі.

Того ж місяця ЗМІ повідомили, що Володимира Москаля відпустили під заставу 48 тис. грн. Підозрюваний також стверджував, що не брав хабара. У листопаді минулого року Прокуратура Львівської області передала до суду кримінальне провадження з обвинувачення мера. Також прокуратура повідомила, що міський голова Сколе відсторонений від посади, а на його майно накладено арешт.