- NGL.media - https://ngl.media -

Суд відмовився повертати державі тихенько продані «Західвійськбудом» АЗС та мийку у Малехові

11.04.2016 @ 08:30 в Новини

Суд відмовився визнавати недійсним договір купівлі-продажу державного майна між ДП Міноборони України «Західвійськбуд» та фірмою «Автотехнобудсервіс», незважаючи на відсутність згоди на продаж від Міністерства оборони, Кабміну та Фонду держмайна. Про це свідчить рішення [1] Господарського суду Львівської області від 14 березня 2016 року.

У липні 2003 року ДП МО України «Західвійськбуд» продало ПП «Автотехнобудсервіс» будівлю автозаправної станції площею 16,3 м2 та мийку на 3,2 м2, які розташовані на вул. Л. Українки, 45, у с. Малехів Жовківського району Львівської області. Загальна вартість майна за договором склала 6180 грн.

У серпні 2012 року перший заступник прокурора Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави подав позов до суду, в якому просив визнати недійсним договір купівлі-продажу. Позивач пояснив, що і АЗС, і мийку продано на підставі бізнес-плану «Західвійськбуду» на 2003 рік, який не можна розцінювати як дозвільний документ.

Однак, Господарський суд Львівської області позов відхилив. Рішення суду першої інстанції підтримав Львівський апеляційний господарський суд. А вже Вищий господарський суд висновки попередніх судів скасував та передав справу на новий розгляд.

За другим судовим колом суди першої і другої інстанцій повторно відмовили у задоволенні позову. Як встановив господарський суд,  прокурор та позивач могли довідатися про укладений договір та відчуження майна без дозволу Міноборони раніше заявленого. Вперше, у 2004 році, зі звітності про господарську діяльність підприємства, вдруге – з акту ревізії, проведеної у 2008 році.

Та Вищий господарський суд України знову висловив незгоду з таким трактуванням справи і, в черговий раз, скасувавши попередні рішення, відправив її на перегляд.

Але і втретє розглянувши матеріали справи, Господарський суд Львівської області у задоволенні позову відмовив. Зокрема, посилаючись на вимоги ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд пояснив, що укладаючи договір купівлі-продажу ПП «Автотехнобудсервіс» не може відповідати за помилки органу державної влади та заснованого  ним державного підприємства. Таким чином, його не можна позбавляти конституційного права.

Суд нагадав про позицію, викладену у рішеннях Європейського суду з прав людини. Відповідно до неї, задоволення вимог прокурора веде до позбавлення права власності фірми-покупця на публічно придбане майно.

Додамо, сьогодні одноосібним власником та менеджером ПП «Автотехнобудсервіс» числиться Сергій Лозовий. Раніше фірма належала Олександру Побережному, а управляв нею – Михайло Малий. Людина з таким же прізвищем, ім’ям та по-батькові очолювала філію ДП «Західвійськбуд» «66 управління начальника робіт».

Як повідомляли [2] «Наші гроші», на час продажу заправки «Західвійськбудом» керував Анатолій Довгополюк, який завдав [3] збитків державі на суму понад 900 тис. грн.

До речі, у 2003 році «Західвійськбуд» також продав [4] будівлю складу площею 405,9 м2 у Малехові по вул. Лесі Українки, 45, за яку також судилася прокуратура. Врешті одним із кінцевих власників складу стала дружина Довгополюка.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2016/04/11/sud-vidmovyvsya-povertaty-derzhavi-tyhenko-prodani-zahidvijskbudom-azs-ta-myjku-u-malehovi/

URLs in this post:

[1] рішення: http://reyestr.court.gov.ua/Review/56843809

[2] повідомляли: http://nashigroshi.org/2013/11/17/zahidvijskbud-bez-zhody-minoborony-prodav-zapravku-i-myjku-pid-lvovom/

[3] завдав: http://ngl.media/2013/10/02/druzhyna-eks-nachalnyka-zahidvijskbudu-pidtverdyla-v-sudi-pravo-na-kolyshnij-vijskovyj-sklad/

[4] продав: http://ngl.media/2014/03/03/prokuratura-povernula-vijskovyj-sklad-yakyj-kupyla-druzhyna-eks-kerivnyka-zahidvijskbudu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.