Суд повернув державі недобудовані очисні споруди на Персенківці, які приватизували в 2005 році

05 Квітня 2016

Господарський суд Львівської області розірвав договір купівлі-продажу недобудованих очисних споруд між Регіональним відділенням ФДМУ по Львівській області та ТОВ «Габен» та зобов’язав фірму повернути приватизований об’єкт державі. Про це свідчить рішення суду від 22 березня 2016 року.

У вересні 2005 року ТОВ «Габен» уклало з Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівській області договір купівлі-продажу очисних споруд, що на вул. Персенківка, 19 у Львові. Вартість майна становила понад 480 тис. грн.

Як зазначено у судовому рішенні, покупець зобов’язався протягом шести місяців з дня підписання договору переоформити права на об’єкт та права землекористування на ділянку під ним. Крім того, за додатковим договором від січня 2011 року, ТОВ «Габен» мало завершити будівництво об’єкта без збереження первісного призначення та ввести його в експлуатацію до вересня 2015 року. Проте фірма не виконала цих умов.

У судовому засіданні представник фірми-покупця пояснив, що на все майно товариства «Габен» накладено арешт, відтак фірма не може ані вчиняти дії щодо будівництва об’єкта (чому було накладено арешт у судовому рішенні не вказано). Крім того, через неможливість виконання договірних відносин фірма «Габен» вважає їх припиненими.

Доводи товариства суд залишив без уваги, посилаючись на те, що арешт на майно не може розглядатися як обставина непереборної сили. Тому суд задоволив позов, чим розірвав договір купівлі-продажу та зобов’язав ТОВ «Габен» повернути очисні споруди державі.

ТОВ «Фірма Габен» належить мешканцю Івано-Франківської області Ігорю Самілі, киянину Євгену Березовському та львів’янину Ярославу Миронюку. Останній також контролює фірму з реєстрацією у Чернівцях КП «Агросвіт», де одним з власників є кандидат до Чернівецької обласної ради на місцевих виборах 2015 року від партії «Справедливість» Мирослав Худик. Разом з дружиною Лілією Миронюк також володіє ТОВ «Моноліт-Систем».

ТОВ «Фірма “Габен”» продає засоби захисту рослин, мінеральні добрива, насіння та сільськогосподарську техніку різного призначення.