Суд виселив фірму, яка влаштувала у Львівському драмтеатрі магазин секонд-хенду

04 Квітня 2016
Безымянный

Вулиця Городоцька, 36 (клікніть на фото для збільшення)

Прокурор Залізничного району Львова у судовому порядку змусив ТОВ «Сюрприз» звільнити та повернути місту орендовані з минулого століття приміщення площею 200,9 м2, що на вул. Городоцькій, 36 у Львові. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 15 березня 2016 року.

ТОВ «Сюрприз» взяло в оренду ці нежитлові приміщення ще у 1999 році, коли вони знаходились в управлінні Міністерства оборони України. Тоді сторони уклали договір терміном на 5 років.

Цікаво, що будинок №36 на вулиці Городоцькій є пам’яткою архітектури місцевого значення, і згідно з рішенням Львівського облвиконкому від 17 липня 1990 року, використовувати його дозволяється виключно під театр, офісні або службові приміщення. Тим не менше, товариству вдалось орендувати приміщення першого поверху під бар-казино.

З 2007 року, прийнявши будівлю загальною площею 4311,3 м2 у власність територіальної громади, права та обов’язки наймодавця по договору оренди окремих її приміщень несе Львівська міська рада. До цього тут знаходився Театр західного оперативного командування, пізніше на його базі створили Муніципальний театр, який з 2011 року носить назву Львівського драматичного театру ім. Лесі Українки. В різні часи товариство «Сюрприз» укладало договори оренди з усіма цими установами.

Так, у серпні 2009-го «Сюрприз» уклало додатковий договір оренди з Муніципальним театром на термін з 1 липня 2000 року до 29 червня 2012 року з можливим продовженням ще на 5 років. Станом на 1998 рік вартість орендованого об’єкту становила 126,9 тис. грн, на 2010 рік – 106,6 тис. грн.

У червні 2012-го фірма підписала ще один додатковий договір з правонаступником Муніципального театру – драмтеатром ім. Л. Українки. Цього разу, терміном на рік. Також орендар змінив спеціалізацію і тепер планував продавати непродовольчі товари, займатись ремонтом і пошиттям одягу. Потім сторони підписали новий договір, на майже 3-річний строк, з кінцевим терміном дії – червень 2016 року.

У березні 2014 року ЛМР проінформувала ТОВ «Сюрприз» про те, що укладений у 2009 році договір не відповідає вимогам нормативних актів ЛМР, що регулюють питання оренди комунального майна. Відтак, ЛМР нагадала про необхідність внести зміни до договору щодо орендодавця, яким тепер виступало управління комунальної власності ЛМР. Однак, сторони так і не внесли необхідних змін.

Врешті, у липні 2014-го ЛМР надіслала на адресу фірми «Сюрприз» лист про припинення договірних відносин з вимогою повернути орендоване приміщення та повністю розплатитися по орендних платежах.

Суди першої, а також другої інстанцій дійшли висновку, що додаткові угоди укладені з порушеннями вимог закону, а отже є недійними. Таку ж позицію зайняв Вищий господарський суд.

Як пояснила судова колегія, будучи власником будівлі на вул. Городоцькій, 36, Львівська міська рада не делегувала повноважень виступати орендодавцем ні Муніципальному театру, ні драмтеатру ім. Л. Українки. Це означає, що укладені ними додаткові договори оренди не можуть вважатися дійсними.

До того ж, суд визнав нечинним останній договір, термін якого мав би сплинути у червні 2016. Як відомо, орендодавцем нерухомого майна, що перевищує 200 м2, виступає Фонд державного майна України. Проте фірма-орендар не довела суду, що отримувала дозвіл на оренду приміщень від Фонду держмайна.

Як повідомляло ІА ЗІК, у грудні 2015-го актори театру ім. Л. Українки пікетували проти підприємства «Сюрприз», яке організувало в орендованому приміщені продаж вживаного одягу.

Власниками ТОВ «Сюрприз» є Орися Соловей та Інга Дунаєва. Остання кандидувала до Львівської міської ради на місцевих виборах 2006 року від Блоку «Держава-Трудовий Союз».

На фірму «Сюрприз», а також на Олександра Задорожного та Юрія Карбача, записане ТОВ «Клініка холістичної медицини «Холімед». В липні 2014-го фірма безуспішно позивалась до комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги з вимогою відшкодувати фірмі збитки, завдані в результаті затоплення її клініки.