Міська рада остаточно відсудила приміщення кінотеатру ім. Лесі Українки у партнера екс-секретаря ради Павлюка

30 Березня 2016

Вищий господарський суд України відхилив касаційну скаргу ТОВ «КВЦД «Кассандра» і тим самим розірвав договір оренди приміщення кінотеатру ім. Лесі Українки, що на площі Міцкевича 6,7,  та зобов’язав орендаря повернути приміщення місту. Про це свідчить постанова суду від 21 березня 2016 року.

Судді Вищого суду не визнали порушень проведення перевірок, на як посилались юристи «Кассандри» та відхилили скаргу товариства. Зокрема, підприємці в суді стверджували, що представники управління міської ради неправильно визначали цільове призначення об’єкту оренди та не надали достатніх доказів про правонаступництво Управління комунальної власності Департаменту економполітики ЛМР та первісного орендодавця – Управління ресурсів ЛМР.

Як повідомляли «Н.Г.Львів», орендарем комплексу на площі Міцкевича з 2001 року було ТОВ «Кіновідеомистецький центр дозвілля «Кассандра». Комплекс включав у себе приміщення кінотеатру ім. Лесі Українки, а також обладнання (проектор, розподілювач, випрямлювач, підсилювач звуку). Згідно з договором, орендар був зобов’язаний використовувати об’єкт призначенням – демонстрація кінофільмів та концертно-видовищної діяльності. Передавати в суб оренду можна було лише за погодженням з міським управлінням комунальної власності та лише частину приміщення. Натомість, фірма, отримавши відмови мерії щодо суборенди, все одно такі договори уклала.

У жовтні 2014 року перевірка приміщення показала, що його використовує фізособа-підприємець з Івано-Франківська для магазину ювелірних виробів. У липні 2015 року у кінотеатрі вже торгували взуттям.

Більше того, в ході перевірки комісія замітила, що приміщення комплексу не відповідають технічній документації. Три з них були об’єднані в одне, у іншому, навпаки, з’явились дві стінні перегородки, які сформували окремі кімнати. Також збільшилась довжина стіни, з 2,7 м до 6,25 м, у якій розташовувався дверний перехід  з приміщення назовні і у внутрішній дворик будівлі. У цій же кімнаті перемістили антресоль.

Відтак, управління комунальної власності Департаменту економічної політики ЛМР у судовому порядку вирішило розірвати договір оренди та зобов’язати фірму повернути винайнятий комплекс.

Як місцевий, так і апеляційний суди позовні вимоги задоволили. А Вищий господарський суд залишив без змін постанову та рішення судів попередніх інстанцій.

Сьогодні одноосібним власником ТОВ «КВЦД «Кассандра» є Василь Потапенко. Він також також контролює ТОВ «Живоцвіт», яке ділить з Ярославом Портухаєм. Останній є сином Богдана Портухая, який провадив бізнес з колишнім керівником «Кассандри», екс-секретарем ЛМР Василем Павлюком. Нагадаємо, їх обох пов’язує екс-депутатство у ЛМР під покривалом ВО «Свобода».

У лютому 2015 року приміщення на пл. Міцкевича, 6/7 у Львові включили до проекту ухвали «Про затвердження переліку об’єктів комунальної власності м. Львова, що підлягають приватизації способом викупу».