- NGL.media - https://ngl.media -

Депутат відбувся переляком у справі про ₴2,2 млн хабаря за землю біля Львова

21.03.2016 @ 09:00 в Новини

Шевченківський районний суд м. Львова визнав невинуватим депутата-бізнесмена, якого підозрювали у шахрайстві, підбурюванні до давання хабаря держслужбовцям в розмірі $271 тис. Про це стало відомо з вироку [1] суду від 4 березня 2016 року.

За версією обвинувачення, депутат [2] Запитівської селищної ради Кам`янка-Бузького району Тарас Назаркевич рекомендував потерпілому, який представляв київського інвестора, вирішити питання щодо виділення 6 га землі Запитівської селищної ради (20 км від центру Львова), подальшої зміни її цільового призначення та оформлення правовстановлюючої документації шляхом покращення фінансового становища деяких чиновників на суму в розмірі $271 тис. Також $25 тис. Назаркевич нібито хотів отримати за посередницькі послуги.

Зокрема, депутат нібито підбурював підкупити голову Кам`янка-Бузької райдержадміністрації, голову та депутатів місцевої райради, голову Запитівської селищної ради, начальника головного управління Держземагенства у Львівській області та начальника відділу Держземагенства у Кам`янка-Бузькому районі Львівської області.

У судовому засіданні Тарас Назаркевич вини не визнав. Депутат запевнив, що ніколи не говорив про якусь неправомірну вигоду, яку слід виплатити посадовим особам. «Обумовлювалось лише те, що за виконані роботи по зміні цільового призначення землі у с. Запитів наша новостворена фірма «Грант Інвест» заробить $25 тис., оскільки об’єм робіт великий», – пояснив суду Назаркевич.

Також з пояснень свідків зі сторони захисту випливає, що за вказані 2,2 млн грн планували викуповувати ділянки у власників, платити сільськогосподарські втрати, робити експертизу грунтів, розробити детальний план території, проект та інше.

Натомість, представник інвестора розповів, що Назаркевич фактично провокував його до дачі хабарів. За його словами, у 2012 році до нього звернувся клієнт з Києва, який мав намір придбати земельну ділянку біля Львова для будівництва готельно-розважального комплексу.

З цією справою він звернувся до Назаркевича, який пояснив, що для виконання замовлення створить нову фірму, яка за плату візьме на себе обов`язки з виготовлення документації. Також на мейл представнику інвестора надіслали кошторис, в якому було вказано видатки по переоформленню зміни статусу земельної ділянки – $271 тис. Ознайомившись з цим прайсом, він зрозумів, що значна частина коштів – 90%, має йти на виплату хабарів держслужбовцям різних установ.

У червні 2013 року Назаркевича затримали [3] при отриманні першої частини обумовленої суми – 800 тис. грн.

Однак показам основного свідка суд не повірив. По-перше, той не назвав прізвище інвестора, інтереси якого представляв. По-друге, чоловік розказував, що займається моніторингом ринку землі, але суд виявив, що він вже був свідком або потерпілим у ще чотирьох кримінальних провадженнях, згідно з якими займався торгівлею спиртними напоями, купував цемент і футболки з логотипом «Євро-2012».

Також із вироку випливає, що записи розмов не підтверджували версію обвинувачення. А лист на електронну пошту із викривальним прайсом під назвою «Варіант відведення земельної ділянки через відмову у запас сільської ради» суд не взяв до уваги, оскільки до цієї пошти відправника мали доступ багато людей (електронна пошта називалася «тарасик 79», а Тарас Назаркевич народився в 1979 році).

Врешті, суд визнав Тараса Назаркевича невинуватим.

Додамо, що замовлення з виділення землі та зміні її цільового призначення спочатку мала виконувати фірма «Інвестком», що належить Михайлові Лавейкіну, екс-начальнику обласного управління земельних ресурсів у Львівській області, якого затримували [4] за підозрою у заволодінні чужими коштами у розмірі 1,5 млн грн. Однак, через погану репутацію фірми, написано у вироку, представник інвестора відмовився від співпраці з «Інвесткомом».

Відтак, Назаркевич спільно з братом Андрієм та друзями Богданом Іленьківим, Романом Шинкариком і Андрієм Ферою заснували згадуване вище ТОВ «Грант Інвест».

Вони, до речі, раніше працювали на підприємствах, де власником або співвласником був Лавейкін. Наприклад, у вироку написано, що Тарас Назаркевич працював заступником директора ТОВ «Торговий дім «Геосистеми». Він також був керівником корпорації «Лендінвест», яка фігурувала [5] в історії із затриманням Лавейкіна.

Нагадаємо, сам Михайло Лавейкін також не потрапив до в’язниці. Ще у 2012 році суд скасував [6] постанову про порушення кримінальної справи, про яку писали всі львівські ЗМІ.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2016/03/21/deputat-vidbuvsya-perelyakom-u-spravi-pro-22-mln-habarya-za-zemlyu-bilya-lvova/

URLs in this post:

[1] вироку: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/56264584

[2] депутат: http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/WM02815?PID112=51&PID102=3215&PF7691=3215&rej=0&pt00_t001f01=800&pxto=0

[3] затримали: http://zik.ua/news/2013/06/05/na_lvivshchyni_deputat_silrady_vzyav_800_tys_grn_habara_412555

[4] затримували: http://zik.ua/ua/news/2012/03/22/340106

[5] фігурувала: http://zik.ua/news/2012/03/22/kinets_zemelnogo_barona_340106

[6] скасував: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/28370224

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.