- NGL.media - https://ngl.media -

Фірма дружини екс-голови ЛОДА третій рік користується ділянкою в Жидачеві без договору оренди землі

15.03.2016 @ 08:45 в Новини

ТОВ «Індустріальний бізнес-парк» протягом трьох років користується земельною ділянкою у Жидачеві площею понад 2,1 га, де розміщена його нежитлова будівля на 677 «квадратів», без договору оренди землі. Про це стало відомо з рішення [1] Господарського суду Львівської області від 29 лютого 2016 року.

Мова про земельну ділянку комунальної власності на вул. Д. Галицького, 86 у м. Жидачів площею 2,1138 га. Найменша частина цієї землі (0,0863 га) перебуває під будівлями, решту території займають газон (0,5625 га) та площадка (1,465 га). Тут же знаходиться нежитлова будівля загальною площею 677,4 м2, право власності на яку ще у квітні 2013 року оформило товариство «Індустріальний бізнес-парк».

У серпні того ж року бізнесмени звернулось до Жидачівської міської ради з проханням надати інформацію про можливість та порядок оформлення прав оренди або власності на земельну ділянку. У відповідь Жидачівська міськрада попросила до жовтня 2013 року оформити документи на право користування ділянкою та провести сплату за її користування у зв’язку з придбанням нерухомого майна на цій земельній ділянці.

Також потенційному орендарю повідомили, що він має отримати витяг з держземкадастру про ділянку та разом з ним звернутися до міської ради з клопотанням про передачу в оренду цієї землі.

Замість цього «Індустріальний бізнес-парк» звернувся за дозволом на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Відповідний дозвіл Жидачівська міськрада надала у листопаді 2013-го, однак договір на виконання відповідних робіт з ПП «Ріга» товариство уклало майже через рік – у вересні 2014-го.

У липні 2015 року Жидачівська міськрада сама надіслала копію витягу з Держземкадастру про земельну ділянку та повторно попросила подати клопотання про передачу в оренду ділянки протягом двох тижнів. Своєю чергою, товариство подало міськраді технічну документацію з нормативної оцінки землі та після її затвердження пообіцяло звернутись з клопотанням про оренду.

Відповідно до технічної документації, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становила 4,193 млн грн, а базова вартість 1 м2 землі – 155,34 грн.

Через чотири місяці міськрада повідомила ТОВ про те, що роботи з розроблення земельної документації необхідно припинити, оскільки надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої у Держземкадастрі без зміни її меж та цільового призначення, здійснюється без складення документації із землеустрою. Відтак, рішення міськради від листопада 2013 року втратило чинність.

У листопаді 2015-го міськрада прийняла рішення «Про передачу в користування (оренду) земельної ділянки у м.Жидачеві на вул. Д.Галицького, 86 та спонукання до укладення договору оренди землі (ТзОВ «Індустріальний бізнес-парк»). Додамо, це рішення міської ради ТОВ «Індустріальний бізнес-парк» паралельно оскаржує в суді у ході іншого провадження.

Натомість, у січні 2016 року ТОВ «Індустріальний бізнес-парк» звернулося до Жидачівської міськрадою із заявою про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення тієї ж земельної ділянки площею орієнтовно 2,1303 га, тобто трішки збільшивши площу та змінивши межі.

Розглянувши матеріали справи, суд вирішив відмовити у задоволенні позову Жидачівської міськради. Відповідне рішення суд обґрунтував тим, що рішення міської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Жидачева» опубліковане у газеті «Новий час» із запізненням, 18 лютого 2016 року, а тому воно вступить у дію тільки 1 січня 2017 року.

В даному випадку, пояснив суд, пропоновані позивачем умови договору не можуть бути затверджені судом, оскільки нормативна грошова оцінка на сьогодні не є чинна.

Разом з тим, суд нагадав, що у випадку несплати товариством коштів за фактичне використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів, міська рада може звернутися з відповідним позовом до суду.

Власниками ТОВ «Індустріальний бізнес-парк» є львів’янка Оксана Саприка та мешканець Івано-Франківська Зорян Михайляк. Останній також відомий [2] як власник товариства з пропискою у Франківську «КУА «Західна інвестиційна група».

Оксана Саприка є дружиною Юрія Турянського, який був т.в.о. голови Львівської облдержадміністрації у 2014 році. Попрацювавши понад чотири місяці, його у грудні 2014-го замінив [3] Олег Синютка.

11111_2c978 [4]

ТОВ «Індустріальний бізнес-парк» зареєстровано 13 березня 2013 року. Основним видом діяльності є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2016/03/15/firma-druzhyny-eks-holovy-loda-tretij-rik-korystujetsya-dilyankoyu-v-zhydachevi-bez-dohovoru-orendy-zemli/

URLs in this post:

[1] рішення: http://reyestr.court.gov.ua/Review/56255530

[2] відомий: http://nashigroshi.org/2014/02/27/rodychky-rozihraly-6-miljoniv-prykarpattyaoblenerho/

[3] замінив: http://zaxid.net/news/showNews.do?sadoviy_vtrativ_pravu_ruku&objectId=1334236

[4] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2016/03/11111_2c978.jpg

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.