Директор «Онуру» не платитиме штраф, бо прокуратура спізнилася з обвинуваченням

09 Березня 2016

Суд визнав винним директора ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» Їлдиза Бірола у вчиненні службового злочину і одночасно звільнив його від відповідальності через закінчення строку давності справи. Про це свідчить вирок Шевченківського районного суду міста Львова від 26 лютого 2016 року.

Кримінальне провадження проти директора одного з найбільших підрядників з ремонту доріг у Львівській області було порушено ще у червні 2014 року. Йому інкримінували відразу дві статті: ч.2 ст.191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем) та ч.1 ст.366 (службова підробка) КК України. Згідно з вироком суду, за першою громадянина Туреччини виправдали, а за другою – визнали винним.

Йдеться про завищення ціни на виконання робіт з реконструкції вул. Зеленої (від вул. Луганської до межі міста) на загальну суму 75,83 тис. грн.

Роботи були виконані ще у 2011 році в рамках підготовки до Євро-2012. З матеріалів справи стало відомо, що в процесі виконання робіт з облаштування тротуарів, підрядник встановив їх не на бетонній основі, як було передбачено технічною документацією та зазначено в акті виконаних робіт, а на піщаній. Крім того, в деяких місцях під тротуаром замість піску товщиною 10 см в основі була фрезерувальна суміш.

Як зазначив свідок у справі, асистент кафедри «Автомобільні шляхи» НУ «Львівська політехніка», підстилаючого піщаного шару не вистачає на двох ділянках загальною площею 80,5 м2. Тобто, недосипали орієнтовно 8,05 м3 піску.

Представник Управління капбудівництва ЛМР пояснила суду, що після проведення у червні 2012 року контрольних обмірів на об’єкті та виявлення порушень, «Онур» зробив взаємозалік – скоригував наступний акт приймання виконаних робіт (за липень 2012). За її свідченнями, підрядник виконав інших робіт на майже таку саму суму – 75,2 тис. грн.

Крім того, екс-керівник управління капітального будівництва Ігор Фалюта, заявив, що фінансових збитків управлінню не завдано, оскільки, воно і так має борг перед «Онуром» за виконані роботи.

Дійсно, судом встановлено, що станом на початок 2012 року у замовника не було заборгованості перед підрядником за виконані роботи по першому акту. Однак, відповідно до довідки підрядника від 12 жовтня 2015 року, заборгованість за фактично виконані роботи склала 12,854 млн грн.

Обвинувачений директор Їлдиз Бірол частково визнав свою вину у інкримінованих йому злочинах, пояснивши це тим, що докладно не перевірив відомості внесені у акт приймання виконаних будівельних робіт та щиро розкаявся у своїх діях. При цьому він наголосив, що жодної особистої вигоди не переслідував.

«Якби я привласнив якісь гроші, то власник фірми «Онур» мене одразу звільнив би», – заявив він під час судового засідання.

Врешті, суд виправдав директора ТОВ «Онур» за пред’явленим обвинуваченням у привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину.

А за фактом підробки акту виконаних робіт, Бірол отримав покарання у вигляді штрафу розміром 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавлення права обіймати посади, пов’язані з адміністративно-господарськими функціями, строком на 1 рік. Попри це, суд відразу звільнив директора «Онуру» від призначеного покарання через закінчення строку давності.

Це не перше кримінальне провадження проти директора «Онуру». У грудні 2013 року, Їлдиз Бірол був звільнений від покарання за ч.2 ст.367 КК України. Як повідомляли «Наші гроші», тоді Бірол відшкодував держбюджету майже 320 тис. грн завданих збитків.

Також проти ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» у вересні 2015 порушено кримінальне провадження за заволодіння бюджетними коштами при реконструкції проспектів Перемоги та Бажана в м. Києві, замовником якої у 2011-2012 рр. була КК «Київавтодор».

Згідно з даними ЄДР, товариство «Онур» належить Онуру та Ісхану Ченінджевізам з Туреччини. Свою частку також має львів’янин Олег Фаріон.