Державна фітосанітарна інспекція аж через рік забрала в «приватника» передане їй приміщення на вул. Вітовського

04 Березня 2016

Львівський апеляційний господарський суд Львівської області зобов’язав товариство «Компанія управління проектами Акрополь» звільнити нежитлові приміщення другого поверху на вул. Вітовського, 18 у Львові загальною площею 104 м2. Про це повідомляється у постанові суду від 19 лютого 2016 року.

30 грудня 2003 року Державне проектно-конструкторське технологічне підприємство «Львівхарчопроект» здало в оренду ТОВ «НК “Укрексперт”» нежитлові приміщення другого поверху на вул. Вітовського, 18. Загальна площа 12-ти орендованих офісів становить 182,7 м2. Договір підписали терміном на 5 років, а у квітні 2004 продовжили його дію до 10 років. Згідно з актом приймання-передачі, приміщення передали у березні 2004 року.

У січні 2014 року, за два місяці до закінчення терміну дії договору оренди, ТОВ «НК “Укрексперт”» уклало договір піднайму частини орендованого приміщення сумарною площею 104 м2. Так шість офісів перейшли у користування ТОВ «Компанія управління проектами Акрополь» до кінця грудня 2017 року.

Ці приміщення у вересні 2009 року безоплатно передали з балансу ДПКТП «Львівхарчопроект» на баланс Державної інспекції з карантину рослин у Львівській області. Сьогодні дані приміщення на праві оперативного управління закріплені за Державною фітосанітарною інспекцією у Львівській області.

У листопаді 2014 року інспекція через суд виселила ТОВ «НК “Укрексперт”» з нежитлових приміщень, оскільки сплив термін дії договору оренди. Лише при виконанні рішення суду виявилось, що замість «Укрексперту» кілька офісів винаймає «Акрополь».  Відтак, інспекція повідомила піднаймача про припинення договору оренди, укладеного між ДПКТП «Львівхарчопроект» і ТОВ «НК “Укрексперт”». Компанії управління проектами «Акрополь» надали 10 днів на звільнення приміщень, однак вимоги про виселення залишились не виконаними.

Тож у липні 2015 року інспекція звернулась до господарського суду Львівської області з позовом до товариства «Акрополь», яке, на думку позивача, безпідставно знаходиться у спірних приміщеннях. Позивач наголосив, що і договір оренди, і договір піднайму припинили свою дію 28 лютого 2014 року. Позивач несе витрати з утримання цих приміщень, які «Акрополем» не відшкодовуються. Крім того, зазначив представник інспекції, договір піднайму є нікчемним, оскільки сторони не посвідчили його нотаріально.

Суд першої інстанції задоволив позов і зобов’язав «Акрополь» звільнити приміщення. Однак, товариство подало на апеляцію.

В апеляційній скарзі представник «Акрополя» попросив скасувати рішення господарського суду. Як пояснив апелянт, суд не врахував, що на момент судового позову, у позивача було відсутнє зареєстроване речове право на спірні приміщення. Однак суд не надав належної оцінки цій обставині. Крім того, відповідач користується спірним майном на підставі договору піднайму від 1 січня 2014 року, який ніким не оскаржений, не визнаний недійсним.

Додатково «Акрополь» надав постанову Київського апеляційного господарського суду від 2 грудня 2015 року за позовом ДПКТП «Львівхарчопроект» до ТОВ НК «Укрексперт» про стягнення орендної плати. Як замітив апелянт, цим судовим рішенням апеляційний суд встановив чинність договору оренди державного майна від 30 грудня 2003 року, з чого випливає правомірність його користування спірними приміщеннями.

Львівський апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу, заслухав пояснення представників і прийняв рішення залишити без змін рішення суду першої інстанції, а апеляційну скаргу товариства «Акрополь» – без задоволення.

ТОВ «Компанія управління проектами Акрополь» прописане на Вітовського, 18. Фірма належить Володимиру Опацькому та Ростиславу Оленчину. При реєстрації фірми Ростислав Оленчин вказує місцем проживання вул. Горького,72 у Києві.

ТОВ «НК “Укрексперт”» ділять між собою Уляна Оленчин та повний однофамілець власника «Акрополю» Ростислав Оленчин. Адресою проживання обох є вул. Творча, 16 у Львові. Вони також є власниками сьогодні припиненої Товарної біржі «Українська інвестиційна». Місцем її прописки була вул. Вітовського, 18.

За інформацією газети «Ратуша», Ростислав Оленчин є одним з тих, хто використовуючи Львівську спілку художників, орендував приміщення на Мучній, 32 та Козланюка, 17.