- NGL.media - https://ngl.media -

З чим прийшли «Батьківщина» та «Громадянська позиція»

25.12.2015 @ 09:00 в Розслідування

dem [1]«НГ. Львів» продовжують порівнювати задекларовані та реальні бізнес-інтереси новообраних депутатів Львівської обласної ради. Ще шестеро депутатів Львівської облради під час заповнення декларацій про доходи підвела пам’ять.

Як відомо, затверджена форма подачі декларації про доходи передбачає надання інформації про розмір внесків до статутного капіталу товариства, підприємства чи організації – декларанта та його родини. Однак депутати, аби приховати свою приналежність до тієї чи іншої фірми, часто «забувають» вписати відповідні дані. Серед таких «забудьків» облради опинилось 6 депутатів від БПП [2] та 3 «свободівці» [3].

Цього разу ми перевіряли представників партії «Батьківщина» та «Громадянська позиція». З пяти представників приватного сектора від «Батьківщини», четверо замовчують інформацію, що стосується їх господарської діяльності. Щодо «Громадянської позиції», то щонайменше одне підприємство за пазухою тримають троє депутатів, з яких двоє якусь частину бізнесу все ж приховали.

Підприємлива «Батьківщина»

«Перший захищений» бютівець обласної ради Юрій Гудима цьогоріч подав на перевірку фіскалам податкову декларацію в стилі «заповни сам». З документу відомо [4], що за підсумком 2014 року декларант отримав 19,2 тис. грн доходу, кожна копійка якого – заробітна плата. Працює депутат заступником директора у фірмі «Будінвест». Робота невдячна, оскільки отримує всього 1600 гривень на місяць. Сам майном не володіє, а на родину записана квартира на 27 м2 та Nissan X-Tral 2007 р.в. Утримання квартири та автівки у 2014 році обійшлись сімї депутата у 804 грн.

12 [5]

Юрій Гудима (фото – Facebook)

Нам вдалось знайти інформацію, яка б урізноманітнила сухі неповні деклараційні дані. Так, Юрій Гудима приховав частки власності у двох фірмах. Депутат є співвласником ПП «Будівельне Агентство «Версаль». Серед інших власників фірми числиться колишній голова ГП «Пора» у ЛМР, а згодом «ударівець» Петро Адамик, Назар Демчишин, бютівці Тарас Коць, Михайло Мужилівський, і навіть помічник одного з бютівців – Ігор Репчак. Ведення справ у солідному колі досвідчених політиків коштувало Гудимі 521,2 тис. грн, які той вніс до статутного фонду підприємства.

Також Юрій Гудима є співвласником ТОВ «Буд-Арт». Господарську діяльність веде з Володимиром Ропецьким, котрий на цьогорічних місцевих виборах висувався до облради від УРП, Володимиром Жукевичем, директором Західно-Українського регіонального фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, та підприємцем Віктором Соболем. У фірму, що спеціалізується на збиранні та знищенні відходів, всі вони вклали по 15 копійок статутного внеску.

Влітку цього року Гудима разом з однопартійцями по VI скликанню Олександром Вардзальом та Олександром Маленевським заснував ТОВ «Галорганік». Фірма виробляє масло та сир. У спільну бютівську справу Гудима вніс 450 грн. Через два тижні після реєстрації товариства на «Галорганік» була записана частка у ТОВ «Євроорганік-Львів», в результаті чого одним з кінцевих власників товариства став Гудима. Інша гілка власників через ТОВ «Євроорганік» веде до киянки Гіоєвої Алли, чеха Франца Вацлава та громадянина Німеччини Германа Георга.

Ще два «забудьки», символічно співпало, – «тезки», – Валентина Олексишин та Валентин Устименко.

Валентина Олексишин веде підприємницьку діяльність з 2005 року, одноосібно володіє і керує МПП «Валентина». У декларації [6] за 2014 рік про статутний внесок у розмірі 2,71 тис. грн не згадує.

Валентин Устименко на пару з Галиною Дякунчак співволодіє ТОВ «Чсад Яворів». Він же займається менеджментом на підприємстві. Свій внесок у статутний капітал вирішив не декларувати [7]. Дружина бютівця Людмила Устименко була зареєстрована як ФОП з 2000 року по червень 2015 року.

Олександр Чебаненко є головою правління ПАТ «Санаторно-готельний комплекс Днiпро-Бескид». Також відомий [8] як співвласник ТОВ «СПА Трускавець», що видобуває мінеральну воду. У 2014 році товариство придбало спецдозвіл на воду на аукціоні за 20,6 тис. грн. Окрім Чебаненка, співвласниками є Євген Сухіна й белізький офшор «Санекс». Згідно даних ЄДР, Чебаненко вніс 170 тис. грн у «статутник» фірми. У декларації за 2014 рік, депутат вказує [9] суму внеску розміром 177 тис. грн.

За внесеними у декларацію даними, трускавецький лікар має частку власності у ТОВ «Пансіонат Алексік», ТОВ «Інвест-Плюс» та ТОВ «Славутич». Загальна сума задекларованих внесків у три фірми – понад 2,5 млн грн.

123 [10]

Олександр Чебаненко (зліва) з Левом Грицаком (справа) (фото – http://protruskavets.org.ua)

Трохи детальніше про кожну з фірм. У ТОВ «Славутич» є три кінцеві власники: Олександр Чебаненко, Євгеній Сухіна та Лев Грицак. Останній – колишній мер Трускавців, очільник місцевого осередку Партії регіонів, знаний поціновувач авіатранспорту [11], бенефіціар готельно-курортного комплексу «Карпати» у Трускавцях. «В долі» «Славутича» і інші Грицаки – Христина Грицак, сини Юрій та Ярослав, дружина Галина. До слова, Лева Грицака та Олександра Чебаненка додатково зв’язує громадська організація “Товариство мисливців та рибалок “Гранд”, серед учасників якої числяться партнери.

ТОВ «Пансіонат Алексік» контролює разом з Марією Мелько та Ігорем Михацем. У листопаді цього року останній увійшов до складу виконкому Трускавецької міської ради.

Інформація щодо грошових вкладів решти фірм Чебаненка у декларацію за 2014 рік не увійшла. Її грошовий еквівалент – 283,6 тис. грн не задекларованих гривень, а саме:

  • 112 500 грн. – ТОВ «Гранд»

Фірму ділить з цьогорічним кандидатом у депутати Трускавецькоїї міської ради від «Самопомочі» Олегом Карпином.

  • 5 265 грн. – ТОВ «Інсіл Дрогобич» (раніше – ТОВ «Чегас»).

Учасниками товариства є комунальне підприємство “Комбінат міського господарства”, швейцарське ТОВ «Інсілекоплюс Суїс ГМБХ» та сам Чебаненко – кінцевий власник. Цьогоріч компанія засвітилась [12] у сміттєвому скандалі в Дрогобичі. Тоді депутати Дрогобицької міськради віддали 19 га землі під будівництво сміттєсортувального екотехнопарку нібито німецькій компанії «Інсіл». Згодом виявилось, що компанія зі «статутником» 1 євро нічого будувати не буде, а лише виступає посередником. Крім того, за документами, землю отримало не німецьке «Інсіл», а українське «Інсіл Дрогобич». Виділення землі на засіданні Дрогобицької міськради Чебаненко лобіював особисто. Цю сміттєво-земельну історію тепер розслідує слідче управління міліції Дрогобича.

  • 165 920 грн – ТОВ «Інвест-Плюс»

Одним із співвласників фірми є ТОВ «Елеганс-СК», яка веде до київських бізнесменів Володимира Кушакова та колишнього депутата Київради бютівця Володимира Старовойта.

1234 [13]

Чебаненко з дружиною Катериною (фото – http://protruskavets.org.ua)

Чебаненко також пов’язаний з ТОВ «Акваріус». Сьогодні фірма записана на “Дейтайм Консультантс Лімітед” (Вірґінські острови), кінцеві власники товариства невідомі. Однак в історії власників «Акваріус» числиться і давній партнер депутата-бютівця Євгеній Сухіна, і Ірина Чебаненко, і сам Олександр Чебаненко.

Дружина Чебаненка Катерина Данюк з 2013 року займається підприємницькою діяльністю.

Людмила Олександрівна Чебаненко, прописка якої збігається з адресою Олександра Чебаненка, є співвласницею ТОВ «Едельвейс-2». Товариством володіє жіноче тріо у складі Людмили Чебаненко, Лілії Фірман та уже згадуваної Галини Грицак.

Проректор з наукової роботи Хмельницького кооперативного торгово-економічного інституту Ігор Комарницький припинив провадження господарської діяльності незадовго до цьогорічних місцевих виборів. Депутат ділив ТОВ «Галком» з Оксаною Галайко. У підприємство, що діяло з 2003 по вересень 2015 року, власники вклали по 19,25 тис. грн кожен.

Різновекторна «Громадянська позиція»

Як приватний підприємець Володимир Гірняк припинив діяльність у листопаді цього року. Водночас, згідно з декларацією [14] за 2014 рік, депутат вніс до статутних фондів організацій внесків на загальну суму 104 875 грн.

Дружина політика Галина Гірняк співволодіє ТОВ «Світ мрій» у рівних долях з Віталієм Гуменюком. Обоє внесли по 8250 грн у «статутник» непримітного турагентства. Прописане на вул. Т. Костюшка, 8, по сусідству з обласною фінінспекцією.

Більший інтерес викликає ПП «Акватер», засноване у 2007 році товариством «Світ мрій». Керівництво тут здійснює Віталій Гуменюк, «статутник» – сто гривень. Засвітилась фірма у січні 2014 року, коли стало відомо [15] про земельний скандал довкола руйнування приміщення лічниці Андрея Шептицького, що брав початок ще у 2008-му. Тоді ПП «Акватер» придбало три приміщення за адресою Озаркевича, 4 загальною площею 341,8 м2. Вже через півроку продало придбане майно новому власнику – ТОВ “Розвиток нерухомості”, з яким тісно пов’язаний [16] бізнес-партнер Гірняка Віталій Гуменюк. На час цієї угоди власниками ТОВ «Світ мрій», а отже і «Акватеру», були Віталій Гуменюк та Володимир Гірняк.

12345 [17]

Володимир Гірняк із сім’єю (фото – girnjak.lviv.ua)

Вони ж раніше співволоділи ТОВ «Юридично-інвестиційна компанія “Правосвіт”», генеральним директором якого Гірняк залишається досі. Сьогодні підприємство належить подружжю Гірняків зі статутними долями 37,5 тис. грн – Володимир Гірняк, 112,5 тис. грн – дружина депутата. Менеджментом на підприємстві займається Віталій Гуменюк.

Згідно з ЄДР, на кінець 2014 року дружина Гірняка не була засновником жодної юрособи, а тому прочерки в розділі щодо її бізнесу цілком справедливі.

Будівельна бізнес-орбіта Гірняку теж знайома. Раніше депутат мав безпосереднє відношення до ТОВ «Житлово-будівельна компанія». Сьогодні товариство записане на уже згадуваного Віталія Гуменюка та Андрія Скопа. Останній – колишній журналіст, редактор «фейсбукового медіа» «Своє слово. Наш край», кандидат у депутати ЛМР від «Народного контролю» на місцевих виборах 2015 року. Керівником ТОВ «ЖБК» є Юрій Бобак, котрий безуспішно балотувався на цьогорічних виборах до ЛМР від тієї ж партії.

Підприємець Петро Кошик у 2014 році задекларував [18] 7 млн 785 тис. грн доходу, 13 земельних ділянок загальною площею понад 1,5 га, 10 квартир на 805,5 м2, одна з яких записана на сім’ю депутата, та 12 одиниць іншого нерухомого майна площею понад 1700 м2. Основним видом здійснюваної Кошиком діяльності є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Достатньо повна декларація, вочевидь подумав Петро Кошик, і про внески до статутних капіталів власних товариств вирішив не згадувати. Однак, є що дозаповнити.

123456 [19]

Дружина депутата Кошика Наталія Тріль (фото – Facebook)

Так, Кошик має частку розміром 30,25 тис. грн у ТОВ «Богоя-2». Стільки ж внесла дружина-компаньйонка депутата Наталія Тріль.

У кінцевій власності подружжя знаходиться CП у формі ТОВ «Анка Львів», що виробляє хліб та хлібобулочні вироби. Кошик-Тріль вклали у справу по 306,6 тис. грн кожен. Їхнім бізнес-партнером та керівником фірми виступає Оксана Кітинська з розміром вкладу майже 408,9 тис. грн.

Ще одне пов’язане з сімейством Кошиків підприємство – ресторанне ТОВ «Аякси». Рівноправними власниками за розміром внеску до складеного капіталу компанії є дружина депутата Кошика та мати Наталії Тріль – Марія.

Досі представник Партії промисловців і підприємців України у VII скликанні Львівської облради Михайло Титикало представлятиме «Громадянську позицію». Згідно з декларацією [20] Титикала за 2014 рік, загальна вартість його внесків у статутні капітали товариств, підприємств та організацій складає 4,7 млн грн. Насправді, задокументовані цифри дещо не сходяться з реальними.

Михайло Титикало є кінцевим власником підприємства, що спеціалізується на будівництві доріг і автострад, ТОВ «Шляхбудсервіс – Д», в яке вклав 67,4 тис. грн. Іншими власниками товариства є Михайло Павлюк, Олександра Дубик та ПП «Транспак», яке повністю контролюється Титикалом. Саме в «Транспак» депутат вніс задекларовані 4,7 млн. грн. Таким чином, до декларації “статутник «Шляхбудсервісу – Д» не потрапив.

123 [21]

Донька депутата Титикала Лариса (справа) та її київський бізнес-партнер по ТОВ «Кохавинка-плюс» Олег Вискуб (фото – Facebook)

Сімейство Титикало контролює ПАТ «Кохавинська паперова фабрика». Згідно зі SMIDA [22], станом на кінець 2014 року найбільші акціонери тримають: Тамара Титикало – 15,5% акцій, Михайло Титикало – 11,98%, екс-очільник Жидачівської РДА Ігор Костирко – 11,91%, Олександр Телетков – 11,12%, Марія Горянська – 10%. ПАТ відоме [23] виграшною судовою справою щодо «антисептичності» туалетного паперу «Кохавинка». У декларації Титикало й справді зазначив, що має цінних паперів номінальною вартістю понад 307 тис. грн.

Донька депутата Лариса Титикало, яку батько вписав у декларацію, одноосібно володіє ТОВ «Кохавинка-плюс», в “статутник” якого внесла 468,5 тис. грн. Разом з Романом Пирогом та Олегом Вискубом через київське ТОВ «Торговий Дім «Кохавинка» займається неспеціалізованою оптовою торгівлею.

У 2007 році через ТОВ «ТД «Кохавинка» трійця відкрила ТОВ «ТД «Афаліна», та підприємство проіснувало не довго. Вже з вересня 2009 року на підприємстві стартував процес припинення діяльності. Таку ж долю спіткало інше київське підприємство доньки Титикала – ТОВ «Лательє».

Юлія Костюк


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2015/12/25/z-chym-pryjshly-batkivschyna-ta-hromadyanska-pozytsiya/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/12/dem.jpg

[2] 6 депутатів від БПП: http://ngl.media/2015/11/09/z-chym-pryjshly-poroshenkivtsi/

[3] 3 «свободівці»: http://ngl.media/2015/11/19/z-chym-pryjshly-samopomich-i-svoboda/

[4] відомо: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QbnZTX1ZBY05INEU/view

[5] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/12/12.jpg

[6] декларації: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QMm5lQXBrODMwQjA/view

[7] не декларувати: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QVDMzQzU4U2RKWmM/view

[8] відомий: http://ngl.media/2015/07/30/pryvatna-mineralka/

[9] вказує: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QNjM5Z0RCaFpiRTg/view

[10] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/12/123.jpg

[11] авіатранспорту: http://ngl.media/2014/04/02/jih-litaky/

[12] засвітилась: http://ngl.media/2015/11/16/deputat-lvivskoji-oblrady-je-spivvlasnykom-firmy-yaka-otrymala-19-ha-dlya-smittjepererobnoho-zavodu-v-drohobychi/

[13] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/12/1234.jpg

[14] декларацією: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QcG13TXlRSVZ0VFk/view?usp=drive_web

[15] відомо: http://ngl.media/2014/01/15/neruhomist-na-ozarkevycha-skupovuvav-deputat-miskoji-rady-volodymyr-hirnyak/

[16] пов’язаний: http://ngl.media/2013/05/17/ofisnyj-tsentr-bilya-soboru-sv-yura-hoche-zbuduvaty-firma-prychetna-do-narodnoho-deputata-volodymyra-zubyka/

[17] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/12/12345.jpg

[18] задекларував: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QS1o4V29INzNTR1E/view

[19] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/12/123456.jpg

[20] декларацією: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QVmZvSWhTcVlLRW8/view

[21] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/12/1231.jpg

[22] SMIDA: http://smida.gov.ua/db/emitent/year/xml/showform/55863/152/templ

[23] відоме: http://ngl.media/2014/05/07/kohavynka-vidvoyuvala-v-sudi-pravo-na-antyseptychnist/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.