Григоришин продасть “Укренерго” трансформаторів на 18 мільйонів

24 Листопада 2015

Західна електроенергетична система ДП «НЕК «Укренерго» 13 листопада за результатами тендеру уклала угоди про закупівлю та встановлення трансформаторів на суму 23,32 млн грн. Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на Вісник державних закупівель.

ТОВ «Енерджі Сервіс» за 18,05 млн грн встановить елегазові трансформатори на підстанціях «Рівне», «Ковель», «Мукачеве», «Калуш», «Луцьк південна», «Стрий» та «Розділ». ПП «Енергоремналадка» за 5,27 млн грн встановить їх на підстанції «Івано-Франківськ».

«Енерджі Сервіс» через кіпрські офшори пов’язаний із Костянтином Григоришиним. Нині директором фірми є Юрій Печура, а раніше ним був Ігор Вінніков, який очолив департамент закупівель та договірної роботи «Укренерго» в рамках заповнення компанії представниками групи Григоришина.

Нагадаємо, нещодавно прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Григоришин контролює близько 20 представників з Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, і додав, що той контролював і «Укренерго».

Раніше Міненерговугілля відсторонило директора «Укренерго» Юрія Касіча, який раніше був головою правління підконтрольного Григоришину «Чернігівобленерго» і був призначений до держкомпанії за рекомендацією бізнесмена. Зрештою Касича не було звільнено, а понижено в посаді до першого замдиректора «Укренерго».

Конкуренцію «Енерджі Сервісу» на тендері склало ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія», яке контролюється оточенням голови наглядової ради «Київенерго».

Засновником одеської фірми «Енергоремналадка» є Іван Жиляков. Раніше вона називалася «Еспріт», а серед засновників також був Захарій Бабченко.

Жиляков раніше керував ПП «Енерго-Акумулятор», власницею якого зараз є Ірина Махаринська. Саме ця фірма була спаринг-партнером «Енергоремналадки» із дорожчою на 2,4% заявкою.