Останнє майно «Полярону» за копійки купила київська фірма зі «статутником» в тисячу гривень

05 Листопада 2015

завантаженняПереможцем аукціону з продажу останнього майна ліквідованого цьогоріч львівського ПАТ «НВК «Полярон» стала київська компанія ТОВ «Техінвест Проект». У реєстрі речових прав на нерухоме майно саме ця компанія вже фігурує як новий власник.

Як з’ясувала журналіст телепрограми «Наші гроші» Аліса Юрченко, аукціон відбувся 22 квітня за участю лише двох фірм. Проте назву конкурента «Техінвест проекту» не повідомляють ані ФДМУ, ані замовник аукціону – ліквідатор заводу арбітражний керуючий Таміла Бойко (Білоусова).

полярон

Клікніть для збільшення

Під час торгів учасники зробили лише по кроку. Відтак майно, виставлене на аукціон, продали практично за вартістю оцінки – за 4,6 млн грн.

До переліку проданого увійшло понад 220 верстатів, кілька корпусів заводу площею понад 20 тис. м², легкові авто, преси, генератори, двигуни, газо- і водопроводи, азотна і воднево-кислотна станції та інше.

Водночас, основну цінність становлять не будівлі чи верстати. Як власник будівель, компанія вподальшому зможе приватизувати землю під ними. А це близько 3,4 га у Львові.

ТОВ «Техінвест Проект» – це компанія зі «статутником» 1 тис. грн. У 2013-2014 рр. її продавали як фірму «під ключ». Власником є Олексій Ткаченко, менеджер зі структур металобрухтового холдингу КВВ Груп Валерія Крішталя та Євгена Казьміна. Олексій Ткаченко також значиться директором торгівельної групи «Авіор», якою володіє КВВ Груп.

Окрім брухтозаготівлі, група має власний сталеливарний завод у Латвії, будівельні проекти та агробізнес. Верстати заводу, придбані на квітневому аукціоні, вже почали вивозити та різати на метал. Корпуси наразі не зносили.

Як зясували «Наші гроші», інші компанії, які хотіли б придбати майно заводу, взагалі навряд чи могли взяти в ньому участь. Адже на оплату реєстраційних внесків та подачу документів організатор виділив лише 10 днів з моменту публікації оголошення.

Журналісти також спробували знайти організатора торгів «Торговий дім «Форестер», однак цієї фірми не має за адресою реєстрації, яку компанія вказувала як контактну для потенційних учасників аукціону (Київ, проспект Перемоги, 29, квартира 80). З усіх телефонів, що лишав «Форестер», відповідає лише один, і той належить колишній власниці компанії.

Екс-співробітники ПАТ «НВК «Полярон» повідомили «Нашим грошам», що Таміла Бойко до призначення керуючою санацією, а потім ліквідатором «Полярону», з’являлася на заводі як представник інвестора, готового придбати майно за ціною металобрухту. Однак отримала відмову. Таміла Бойко це заперечує і запевняє, що ці твердження, а також інші скарги на її дій від поляронівців є війною за землю з боку колишнього керівництва заводу.

Нагадаємо, процедуру банкротства «Полярон» розпочали у 2010 році через заяву Державної податкової інспекції у Сихівському районі м. Львова. На етапі рішення про початок ліквідації заводу загальні визнані судом борги «Полярону» становили понад 35 млн. грн. Найбільшим кредитором було Державне агентство резерву України (21,5 млн. грн.). Оскільки виручити від продажу «Полярону» вдалося менше 5 млн грн, жоден з кредиторів не отримав того, на що претендував. Понад 30 млн. грн. їм довелося просто «пробачити», оскільки після ліквідації заводу усі борги вважаються погашеними.