Підлатають на 3 мільярди

ТОП-10 компаній, які цьогоріч отримали найбільше замовлень на ремонт позаміських доріг у Львівській області
30 Жовтня 2015

3065a4b9e5a47bbfe7429a78a602abdbЦього року обласна служба автомобільних доріг замовила ремонтів шляхів на майже ₴2,9 млрд. Окрім того, оголосили тендерів ще приблизно на ₴0,45 млрд.

У порівнянні з минулим роком, це втричі більше. Згідно з даними Вісника держзакупівель, у 2014 році договорів підписали лише на ₴0,99 млрд.

У 2015-му ремонтують дороги до Славського, «Буковелю», Тернополя, Радехова, Луцька… Попри те, що більшість ремонтів міжміських доріг завершать аж наступного року, вже зараз ми підрахували, які компанії зароблять на цьому найбільше грошей*.

* Суми договорів, укладених Службою автомобільних доріг у Львівській області з 1 січня по 22 жовтня 2015 року і опублікованих у Віснику державних закупівель.

1. ТОВ «Автомагістраль-Південь» – ₴708,7 млн

Свій перший тендер на Львівщині ця одеська фірма виграла ще у 2011 році, хоча до того вже кілька років активно ремонтувала дороги в Чернівецькій та Одеській областях.

«Автомагістраль-Південь» веде справи з будь-якою владою, писали «Наші гроші». До Януковича фірма набиралась досвіду по субпідрядам, а як генпідрядник мала лише ₴100 млн за два роки. При Януковичу компанія отримала замовлень на понад ₴2 млрд і продовжує отримувати великі замовлення при новій владі.

Згідно з Вісником держзакупівель, минулоріч у Львівській області «Автомагістраль-Південь» отримала замовлень майже на ₴135 млн. А вже цього року підписала угод на вп’ятеро більшу суму.

Фірма ремонтуватиме дороги Рава – Руська – Яворів – Судова Вишня, Миколаїв – Жидачів – Калуш, Львів – Пустомити – Меденичі, Київ – Чоп, Сколе – Славське, Львів-Шегині, Сокаль – Червоноград, Яворів – Грушів, Ковель – Володимир-Волинський – Червоноград – Жовква, Сокаль – Червоноград та інші.

Власниками «Автомагістраль-Південь» є мешканці Одеської області Валерій Коротков (61%) та Олег Наливанний (39%).

2. ТОВ «Техно-Буд-Центр» – ₴661 млн

Фірма починала у Тернопільській області, потім почала ремонтувати дороги у Рівненській та Львівській.

Її співвласником був Любомир Грегоращук, чий син Андрій є зятем керівника Служби автодоріг у Рівненській області Юрія Проника, який раніше обіймав аналогічну посаду в Тернопільській області. Син Проника Орест нині керує ДАК «Автомобільні Дороги України».

Тепер єдиними власником «Техно-Буд-Центру» є 61-річний Григорій Процик з Тернополя.

Цьогоріч на Львівщині фірма отримали підряди на ремонти доріг Золочів – Красне, Львів – Тернопіль, Куровичі – Рогатин, Броди – Червоноград та інші.

3. ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» – ₴593 млн

Турецький «Онур» ремонтує дороги і у Львові, і в області. Прийшов в Україну ще 13 років тому. Його засновниками були громадяни Туреччини. Однак цьогоріч до Онура й Ісхана Ченінджевізів доєднався 27-річний львів’янин Олег Фаріон, який став власником 0,23% підприємства. Про Олега Фаріона відомо лише те, що з 2011 року і по сьогодні також є директором ПП «Глоріо», яке зареєстроване в Брюховичах.

«Онур» у 2015-му виграв тендери на ремонт доріг Львів – Краковець, Мостиська – Самбір – Борислав, КПП «Смільниця» – Старий Самбір, Львів – Самбір – Ужгород, Львів – Радехів – Луцьк та інші.

4. ТОВ «ПБС» – ₴264,9 млн

Івано-франківська фірма, заснована у 2004 році. Власниками є працівниці туристичного комплексу «Буковель» Іванна Непик і Галина Колибабюк. Не дивно, що свій перший тендер фірма виграла від Поляницької сільради, на території якої працює туристичний комплекс. 

Про основного власника «ПБС» Іванну Непик також відомо, що вона є бізнес-партнером Віктора Шевченка, рідного брата екс-гендиректора туристичного комплексу «Буковель», нардепа Олександра Шевченка. Останній балотувався на нещодавніх місцевих виборах на посаду міського голови Івано-Франківська від «Укропу» – партії Ігоря Комойського, власника «Буковелю».

Іванна Непик, власниця фірми «ПБС» (фото із соціальних мереж)

Після своєї першої перемоги на тендері Поляницької сільради, вдруге фірма «ПБС» згадується у «Віснику державних закупівель» аж у 2015 році. Тоді вона отримала перемогу у тендері на ₴245 млн на ремонт дороги Мукачеве-Львів, яка веде до туристичного комплексу «Буковель».

5. ДП «Львівський облавтодор» – ₴191,8 млн

У цю суму входить не лише ремонт доріг, а також утримання: від розчистки завалів до встановлення дорожніх знаків. У порівнянні з 2014 роком, сума угод з «Львівським облавтодором» значно зменшилась – з ₴503,9 млн до ₴191,8 млн.

Нагадаємо, що у зв’язку з реформами, цього року уряд прийняв рішення ліквідувати державну акціонерну компанії «Автомобільні дороги України», дорічнім підприємство якого є «Львівський облавтодор».

6. ТОВ «Луцькавтодор-Сервіс» – ₴81 млн

«Луцькавтодор-Сервіс» раніше було дочірнім підприємством «Луцькавтодору», співвласником якого до 2011 року був Юрій Ольховий, колишній керівник Служби автомобільних доріг у Волинській області.

Тепер власником фірми є лучанин Олексій Юрчук. Однак, як з’ясували «Наші гроші», фірма має однакову адресу і номер телефону з «Корпорація ЛАД», якою напряму володіє Юрій Ольховий з дружиною Людмилою.

До цього року «Луцькавтодор-Сервіс» у львівських тендерах не перемагав, хоча має досвід ремонтів доріг у Рівненській та Волинській областях. Фірма ремонтуватиме дві дороги на Львівщині: Радехів – Нивиці і Броди – Червоноград.

7. ТОВ «Балтом Україна» – ₴55 млн

Попередній рік для «Балтом Україна» був набагато успішнішим. У 2014-му на Львівщині компанія підписала договорів на понад ₴240 млн. Цьогоріч – уп’ятеро менше.

Однак і цей один договір на майже ₴55 млн на ремонт доріг Львів – Краковець і Рава – Руська – Яворів – Судова Вишня був розірваний. Що цікаво, дата розірвання співпала з часом розгляду звернень «Центру протидії корупції» в Прокуратурі Львівської області та ДФІ.

Власниками «Балтом Україна» є Віктор Ідіятов, Михайло Козак, Мілан Ягош і данська компанія Інреко А/С.

8. ДП «Львівський дорсервіс» – ₴54,8 млн

Ще одне дочірнє підприємство ДАК «Автомобільні дороги України». Ці гроші отримає за влаштування дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків, огороджень на міжміських дорогах області.

9. МПП «Нара» – ₴51,9 млн

До 2015 року виграла лише один тендер, у 2008-му році. Фірма зареєстрована в селі Гаї Бродівського району. Власником є Самвел Аветісян. Найбільше замовлення, яке цьогоріч отримала фірма, на ремонт дороги Синьків – Стремільче Радехівського району на понад ₴46 млн.

10. ТзДВ «ШРБУ №65» – ₴50,2 млн

Львівська фірма з багаторічним досвідом ремонтів доріг. Цього року отримала від Служби автомобільних доріг замовлення на ремонт Розділ – Жирова, Никловичі – Задністряни та об’їзної дороги Пустомит.

Власниками найбільших часток у товаристві «Шляхове ремонтно-будівельне управління № 65» є Олег Булима (26%), Юрій Сворень (26%) та Ігор Магера (25,6%).

Решта компаній, які отримали замовлення в 2015 році:

11. ПП «Львівдах» – ₴35,7 млн

12. ПП «Механіка К» – ₴29,3 млн

13. ПП «Дако плюс» – ₴19,8 млн

14. ТОВ «Авакс Проф» – ₴18,9 млн

15. ПП «Карпласт» – ₴18 млн

16. ТОВ «Магістраль» – ₴14,7 млн

17. ТОВ ТБЗР фірма «Західтрансбуд» – ₴10,1 млн

18. ТОВ «Ростдорстрой» – ₴9,5 млн

19. ТОВ «Альтіс-Спецбуд» – ₴5,6 млн

20. ТОВ «Агрошляхбудсервіс» – ₴2,7 млн

21. ТОВ «Зелбудсервіс» – ₴0,7 млн

22. ПП ВП «Спецбуд» – ₴0,6 млн

Вперше опубліковано ZAXID.NET