Суд залишив Ломаковичу землю для будівництва багатоповерхівок біля автовокзалу на Стрийській

28 Жовтня 2015

Господарський суд Львівської області залишив чинним договір оренди земельної ділянки на вул. Стрийський, 195, укладений між ТОВ «Квіти Львова-плюс» та Львівською міською радою. Ділянка має площу 3,08 га та призначена для будівництва та обслуговування багатоповерхової житлової забудови. Про це свідчить рішення суду від 12 жовтня 2015 року.

Нагадаємо, у грудні 2014 року Львівська міська рада віддала землю в оренду на 10 років ТОВ «Квіти Львова-плюс». Вартість оренди, згідно з матеріалами судового рішення, становить 475,4 тис. грн на рік. Пізніше Львівська міська рада дала дозвіл підприємству на виготовлення проекту землеустрою та затвердила даний проект. Ділянку обгородили будівельним парканом, але влітку поточного року призупинили будівництво через протести мешканців навколишніх будинків – вони були проти вирубки місцевого парку, який складає майже 90% ділянки.

111

На протести мешканців відреагувала прокуратура – порушила кримінальне провадження за фактом знищення зелених насаджень. Натомість представники забудовників стверджували, що домовились з мешканцями про те, що висадять таку саму кількість дерев, яку зрубають.

Вже у серпні цього року прокуратура Львова звернулась до суду щодо скасування ухвал ЛМР та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки. Свої вимоги прокурор міста обґрунтував тим, що передача в оренду землі відбулась без проведення земельних торгів.

Представник ЛМР в суді наполягла на тому, що ухвали прийняті міською радою в межах наданих їй повноважень та не суперечать положенням земельного законодавства. ТОВ «Квіти Львова-плюс» також зазначили, що на орендованій землі ними проведено великий комплекс робіт по геодезії, геології, метрології, придбано і висаджено 90 дерев, сплачено пайовий внесок у створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста. Відтак, у разі скасування ухвал ЛМР, підприємству буде завдано збитків на понад 10 млн гривень. Кошти, як заявив представник ТОВ «Квіти Львова-плюс», доведеться відшкодувати з місцевого бюджету.

Зрештою суд позовні вимоги відхилив, посилаючись на те, що Земельний кодекс не вимагає обов’язкового проведення відкритих торгів для продажу чи передачі в оренду земельних ділянок державної чи комунальної власності, якщо на цих ділянках розташовано приватні об’єкти нерухомого майна. А в даному випадку такими об’єктами якраз виявились дві теплиці, що розташовані на ділянці і належать ТОВ «Квіти Львова-плюс».

Основними власниками ТОВ «Квіти Львова-плюс» є Ігор Теслюк та Віталій Ломакович через підприємства «Українські юридичні технології» та КУА «Оптіма-капітал».

Віталій Ломакович – колишній голова правління «БМ Банку», що входить до російської групи ВТБ. Місцеві медіа неодноразово наголошували на його дружніх стосунках з міським головою Львова Андрієм Садовим.