Суд дозволив фірмі викупити приміщення через 2 роки після аукціону по старій ціні

02 Жовтня 2015

Львівський суд майже у три рази зменшив ціну комерційної нерухомості для приватної фірми та дозволив їй не сплачувати жодних штрафних санкцій. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

«Н.Г.Львів» вже повідомляли про судову суперечку між Управлінням майном спільної власності Львівської обласної ради та ТОВ «Нерухомість та майно». Протягом двох років, обласне управління намагається розірвати угоду з підприємством, яке влітку 2013 році на аукціоні придбало нежитлове приміщення площею 640,1 кв. м на проспекті В. Чорновола, 59.

Підприємство внесло заставу для участі в аукціоні у сумі 39,3 тис. грн, а решту суми – 353,5 тис. грн так і не заплатило. Термін повної оплати, визначений в угоді, становив 80 днів. У січні 2014 року обласне управління подало до суду та розірвало угоду. Крім того, суд вирішив стягнути з «Нерухомості та майна» 83,3 тис. грн штрафних санкцій, з яких 70,7 тис. грн – неустойка; 10,1 тис. грн – пеня; 2,5 тис. грн – витрати на підготовку об’єкта до продажу.

15 вересня Господарський суд Львівської області скасував своє попереднє рішення. Новий розгляд справи був зумовлений появою нововиявлених обставин. З’ясувалось, що ТОВ «Нерухомість та майно» не могло вчасно сплатити за куплене приміщення, оскільки установчі документи фірми та печатка були вилучені правоохоронними органними через досудове слідство, суб’єктом якого було підприємство. Яке саме слідство в матеріалах справи не повідомляється.

Проте це стало достатнім доказом для суду для того, щоб не лише переглянути справу, але прийняти інше рішення. Як виявилося, саме підприємство не знало про те, що може оплатити придбане приміщення вже після завершення передбаченого договором терміну. Згідно з матеріалами справи, підприємці дізнались про це лише після висновку Львівської торгово-промислової палати.  Саме тому суд залишив неоплачені приміщення у власності ТОВ «Нерухомість та майно», і заодно скасував рішення про стягнення з підприємства заборгованості за несвоєчасну оплату.

При цьому суд фактично зменшив для майбутніх власників вартість приміщення, адже їм доведеться доплатити ту саму суму – 353,5 тис. грн. Вартість проданого з аукціону приміщення на проспекті Чорновола і у 2013 році була не надто великою – 392,8 тис. грн, що тоді становило 49,9 тис. доларів. Тобто 1 кв.м коштував 76,7 доларів.

За два роки вартість української валюти сильно знецінилась. Але для ТОВ «Нерухомість та майно» вартість залишається та сама – 392,8 тис. грн, що сьогодні становить 18,3 тис. доларів. Вартість 1 кв. м – 28 доларів.

Власницями ТОВ «Нерухомість та майно» є Ірина Шушко та Надія Поліщук.

До речі, обласне управління майном має намір дати можливість тій самій Ірині Шушко, викупити ще одне приміщення комунальної власності – площею 127,4 кв. м на вулиці Туган-Барановського, 24. Це приміщення нещодавно дозволили приватизувати способом викупу, і на нього претендує ТОВ «Київ Еліт Ріел Істейт», співвласницею якого є саме Шушко.

Крім того, Ірина Шушко орендує ще два приміщення у Львівської обласної ради – 312 кв. м на вул. Кульпарківській, 95 за 961 тис. грн на місяць та 55 кв. м на вул. Чайковського, 17 за 2,9 тис. грн. У цих приміщеннях перебувають фірми «Вольта-Плюс» та «Вольта-Сервіс», співвласницею яких вона є.

Приміщення на Чайковського вже виставлялось на приватизацію у 2013 році. Також способом викупу його мало придбати саме «Вольта-Сервіс». Проте термін оренди було продовжено і він сплив лише у червні поточного року.