- NGL.media - https://ngl.media -

Приватна «мінералка»

30.07.2015 @ 11:34 в Розслідування

1275137 [1]Власниками третини спецдозволів на видобуток мінеральної води на Львівщині є компанії, які контролюються російською «Альфа-Груп». Решта дозволів належать двом десяткам компаній.

Торік підприємства Львівщини виробили 33,43% від загальних в Україні обсягів мінеральних вод. Виробництвом мінеральних та питних вод в Україні загалом займається 125 підприємств. І саме підприємство, яке працює у Львівській області, – «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» є беззаперечним лідером за об’ємами виробництва мінеральної та питної води в Україні.

У десятку лідерів також входять філія підприємства «Карпатські мінеральні води», яка працює в Золочівському районі, і «Аква-Еко» з Трускавця, яка з «Моршинським заводом мінеральних вод «Оскар»  входить до холдингу IDS Borjomi Ukraine.

10 лідерів з виробництва мінеральної та питної води в Україні у  першому півріччі 2015 року:

(дані Асоціації виробників мінеральних та питних вод України)

  1. ПАТ «МЗМВ «Оскар»
  2. ПАТ «Миргородський завод мінеральних вод»
  3. ПФ «Галс»
  4. ТОВ «Аквапласт»
  5. ТДВ «Свалявські мінеральні води»
  6. ПМП ВФ «Панда»
  7. ПАТ «Ерлан»
  8. Філія ТОВ «Карпатські мінеральні води»
  9. ІП «Кока-кола Беверіджиз Україна Лімітед»
  10. ПІІ ТОВ «Аква-Еко».

Найбільші об’єми виробництва мінеральних та питних вод територіально зосереджені у Львівській області. Наступні – це Полтавська, Харківська та Дніпропетровська області.

Львівська область також лідирує за кількістю діючих спецдозволів на видобуток мінеральної води в Україні. Таких дозволів нині є 35. Для прикладу, у Закарпатській області – 29 чинних дозволів, у Рівненській – 5, Тернопільській – 6, Івано-Франківській – 14.

мінеральна [2]

Місця видобутку мінеральної води на території Львівської області (детальна карта [3] на сайті Геоінформ України)

Ми зібрали інформацію про те, хто видобуває мінеральну воду на Львівщині, як для продажу, так і для лікувально-оздоровчих закладів.

Лідер IDS Borjomi Ukraine

Найбільший виробник мінеральної води в Україні холдинг IDS Borjomi Ukraine, який продає воду під торговими марками «Моршинська», «Трускавецька», «Миргородська», «Аляска», «Borjomi» та «Aqua life», є також абсолютним лідером на Львівщині за кількістю отриманих спецдозволів. Зараз компанії холдингу володіють 13-ма дозволами.

Зокрема, «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» холдингу та фірми, де він є засновником – «Потужність» й «Іва» мають вісім спецдозволів. Офіційно засновником «Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар» є кіпрська компанія «Інтернешнл дістрібюшн сістемз лімітед».

Ще по одному спецдозволу мають приватна торгово-виробнича фірма «Анна-Г» і ТОВ «Саба», власником яких також є «Інтернешнл дістрібюшн сістемз лімітед».

Також ще два спецдозволи має компанія «Аква-Еко», яка ще у 2008 році увійшла до складу IDS. Офіційно власником є офшорна фірма «Дейтайм Консалтантс Лімітед». Ця ж фірма з Британських Віргінських островів заснувала ТОВ «Акваріус», яке має спецдозвіл на видобуток мінеральної води на Північно-Помірецькому родовищі.

Нагадаємо, що холдинг IDS Borjomi Ukraine фактично контролюється російською «Альфа-Груп».

Друзі Бойка і офшорні фірми

Інші компанії, які добувають «мінералку» на Львівщині, мають або один дозвіл, або два. Наприклад, лише одним діючим дозволом володіє ПАТ «Трускавецькурорт», один із найбільших санаторно-курортних комплексів України. До структури товариства входять 6 санаторіїв, вілла, медкомплекс, поліклініки, водолікарні, ресторан і навіть палац культури. Тут є кювети «Нафтусі» та інших мінеральних вод.

Понад 99,69% акцій «Трускавецькурорту» належать ТОВ «ПолiІнвестГруп». Засновниками цієї компанії є Наталя Борисенко, Олександра Кулик, британська компанія «DV corporation limited» та кіпрська «Максімалема лімітед».

Бенефеціарним власником «DV corporation limited» у реєстрі вказано Сергія Винокурова, екс-керівника «Укртрансгазу». Як повідомляли «Наші гроші [4]», «DV corporation limited» є співзасновником кількох інших компаній, серед яких ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія». Її директором і співзасновником є Юлій Іоффе. Раніше він працював заступником екс-міністра з питань ПЕК Юрія Бойко.

Власників деяких інших компаній, які видобувають мінеральну воду, знайти важче. Оскільки їх імена заховані в офшорах. Наприклад, 80% акцій  ПАТ «Олеський завод мінеральних вод» (вода «Олеська»), який  має один спецдозвіл на промислову розробку до кінця 2027 року, належать компаніям з Белізу: «Глобал Файненшал Технолоджі ЛТД» і «Глобал Біотехнолоджі ЛТД». Ще 20% належить фізичній особі, ім’я якої не вказано. Раніше, ще у 2012 році, 20% акцій заводу володів Петро Белей, а 80% – Іван Белей.

Так само фірма «Нафтуся», яка є виробником мінеральної води «Нафтуся Сколівська», через  Торговий дім «Борисфен» належить Лінді Равініа з Сейшельських островів. Раніше власниками були записані Юрій та Ольга Полуситок. Компанія має два чинних спецдозволи.

Як повідомляють «Наші гроші [5]», ТД «Борисфен» засвітився  у кримінальному провадженні за фактом привласнення державних коштів службовими особами Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами. У 2012-2013 роках агентство через підконтрольне ДП «Державна інвестиційна компанія» надало ряд позик, здійснило інвестиції та поповнення статутного капіталу низки компаній, зокрема і ТД «Борисфен», яке отримало 94,2 млн грн.

Встановлено, що фактично діяльність цих підприємств була спрямована не на реалізацію національних проектів, а на привласнення державних коштів та коштів, інвестованих Китайською Народною Республікою, в загальній сумі близько 2 млрд грн.

Розслідуванням встановлено, що відмивання грошей відбувалося шляхом перерахування коштів іноземним компаніям в якості оплати за придбані частки у статутних капіталах українських підприємств (за завищеними цінами). Так, «ТД «Борисфен» перерахував 15,99 млн грн кіпрській компанії «Korsk Enterprises LTD» за купівлю частки у статутному капіталі ТОВ «Джерела Поділля».

Кіпрська фірма «Мартіг Лімітед» володіє «Західпалсервіс», яке має один спецдозвіл до квітні 2018 року. Відомо, що ця фірма випускала воду «Діамант Заходу». Ще у 2012 році власниками були Ярослав і Тарас Шевчуки.

Політики, мери, депутати

У списку видобувачів мінеральної води є багато добре відомих імен. Наприклад, колишній міський голова Трускавця Лев Грицак. Він та його рідні володіють готельно-курортним комплексом «Карпати [6]» у Трускавці, що має один спецдозвіл. Дійсний він, щоправда, лише до кінця цього року.

Видобуває воду і голова Соціалістичної партії України Петро Устенко. Він, а також Олександр Гладченко і Сергій Устенко є співвласниками ТОВ «Карпатські мінеральні води», яке випускає воду під марками «Карпатська джерельна», «Фруктова джерельна» та інші.

Співвласником ТОВ «Мінзавод», яке також володіє одним дозволом, є політик і дипломат Ігор Осташ. Іншими власниками є Віталій Окуневський та Сергій Гандзюк, екс-депутат Моршинської міськради.

Депутат Львівської облради Олександр Чебаненко також видобуває мінеральну воду. ТОВ «СПА Трускавець» минулоріч придбало спецдозвіл на воду на аукціоні за 20,6 тис. грн.  Окрім Чебаненка, співвласниками є Євген Сухіна й белізький офшор «Санекс».

Ще один депутат Львівської облради, екс-митник Іван Бокало також має відношення до видобутку «мінералки». Точніше, його дружина. Фірма «Т.С.Б.» має два спецдозволи на видобуток мінеральної води на родовищах Бистрівське та Помірки. Випускає воду під торговою маркою «Трускавецька [7]». Основними власниками є Олександр та Тетяна Прокопчуки (26% і 28%), а також через фірму «Равтранс» – Віктор Гнідець та Ганна Бокало,дружина [8] Івана Бокало.

Мільйонер Іван Торський (холдинг ТКС) володіє 54% «Бориславського заводу продовольчих товарів», яке має дозвіл на промислову розробку Бориславського родовища, дійсний до 2036 року.

Воду видобувають чехи і поляки

Два підприємства, які видобуваються мінеральну воду на Львівщині, мають реальних засновників з-за кордону. Це фірма «Етрус» і «Валетудо».

«Етрус», яка випускає воду під торговими марками «Аква віта» і «Olimpia», а також напої з вмістом соку «Фрутелла», належить полякам Анджею Віннічуку і Славоміру Багінські, а також українцям Людмилі та Сергію Петрукам і Євгену Столмову.

Чех Петр Мерта володіє «Валетудо», яке випускає [9] воду під торговою маркою «Солуки». На сайті компанії вказано, що вода також продається в Чехії.

Окрім вищезгаданих компаній, спецдозволи на мінеральну воду мають споживче товариство «Капелька» (Володимир Сенькович, Дмитро Демоненко, Олександр Геровський, Юрій Павич), ТОВ «Журавчак» (Журавчак Володимир), база відпочинку «Карпати» в селі Підбуж (Катерина Козлова, Віра Дуплика, Оксана Попович, Олексій Бугров, Леся Коноба).

Також спецдозволи мають два санаторії «Укрпрофоздорониці» – «Великий любінь» та «Немирів», і держпідприємство «Санаторно-курортний лікувальний центр «Шкло».

Якщо ж говорити не про фірми, а про фізичних осіб, які мають спецдозвіл, то є лише одна така людина на Львівщині – співвласник компанії «Віктар» Віктор Шкіль.

Він має спецдозвіл до 2034 року на видобуток мінеральної води на Бережанському родовищі. «Віктар» володіє однойменною торговою маркою на воду, а також ТМ «Гірська кришталева». Нині щодо компанії «Віктар» порушено справу про банкрутство.

Вперше опубліковано ZAXID.NET


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2015/07/30/pryvatna-mineralka/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/07/1275137.png

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/07/мінеральна1.jpg

[3] детальна карта: http://geoinf.kiev.ua/wp/interaktyvni-karty-spetsdozvoliv.htm

[4] Наші гроші: http://nashigroshi.org/2011/03/29/partnery-yuriya-bojko-za-danymy-mvs-vyyavylys-monopolistamy-na-truskavetski-naftusyu-i-yuzyu/

[5] Наші гроші: http://nashigroshi.org/2015/07/20/yak-kaskiv-vidmyvav-kytajski-2-milyardy-cherez-ofshory-i-zemelnu-shemu/

[6] Карпати: http://san-karpaty.com/ua/gallery#sanatorium

[7] Трускавецька: http://www.truskavetska.ua/

[8] дружина: http://ukr.segodnya.ua/politics/society/lvovskiy-tamozhennik-bokalo-rasskazal-gde-vzyal-dengi-na-shikarnuyu-svadbu-docheri-562757.html

[9] випускає: http://soluky.com/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.