Реставрація Жовківського замку подорожчала на 4 мільйони

24 Липня 2015
ContentFileImages_735_zamok_1

Жовківський замок (фото risu.org.ua)

Державний історико-архітектурний заповідник у Жовкві замовив реставрацію частини Жовківського замку, пам’ятки архітектури національного значення, за 19,6 млн грн. Роботи виконуватиме Колективне підприємство «Центр Комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів, повідомляється у Віснику державних закупівель.

Реставрацію Жовківського замку планували розпочати ще п’ять років тому. У 2009 році заповідник замовив виготовлення проектно-кошторисної документації на реставрацію і пристосування частини будівель Жовківського замку у ПП «Ярко і К». Однак роботи з реставрації не розпочали ні у 2010 році, ні у наступних роках, тому що не було державного фінансування.

Через відсутність коштів з бюджету заповідник подав документи на конкурс по програмі ЄС «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013» спільний з польськими партнерами. Проект називається «Скарби прикордоння − охорона культурної спадщини», загальна вартість якого близько 4 млн євро.

Проект підтримали, і у грудні 2013 року був підписаний контракт на його реалізацію. Саме у рамках цього проекту передбачено реставрацію частини Жовківського замку вартістю близько 1,4 млн євро.

У 2014 році з другої спроби заповідник уклав договір на реставрацію частини замку із ЗАТ «ЗУБР» Лтд» на суму майже 15,6 млн грн. Як тепер повідомили в заповіднику, той договір розірвали, і оголосили нову закупівлю в цьому році. «Фірма відставала з виконанням робіт, були проблеми з фінансуванням, договір довелось розірвати. На яку суму «ЗУБР» виконав робіт, не пам’ятаю», – розповів голова комітету з конкурсних торгів Іван Смолинець.

На теперішніх торгах конкурентом «Центр Комплексу» були ПАТ «Львівське спеціальне науково-реставраційне проектно-виробниче управління «Львів-Реставрація» та ПП «Еталон-Ком», які пропонували виконати роботи за понад 20,7 млн грн та 22 млн грн відповідно.