«Львівські автобусні заводи» заплатять 4 млн грн відсотків колишньому банку «Хрещатик»

21 Липня 2015

Господарський суд міста Києва стягнув 4,19 млн грн відсотків за кредитним договором від 2008 року з ТОВ «Львівські автобусні заводи» на користь ТОВ «Купер Прайс»,  якому  банк «Хрещатик» відступив заборгованість згідно угоди про факторингові послуги. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з матеріалами справи, «Львівські автобусні заводи» у серпні  2008 року відкрили у Комерційному банку «Хрещатик» відновлювальну кредитну лінію у розмірі 30 млн грн. За першопочатковою угодою, термін погашення спливав у кінці того ж 2008 року. Проте пізніше сторони домовлялись про зміни термінів погашення та деякі умови кредиту.

На момент першого  звернення до суду банку «Хрещатик» у червні 2012 року борг «Львівських автобусних заводів» становив майже 25 млн грн разом із відсотками. До моменту коли банк відступив борг факторинговій компанії «Купер Прайс», заборгованість зросла до понад 35 млн грн через нарахування відсотків.

Товариство «Купер Прайс» надало в суді докази того, що «ЛАЗ» не сплатив заборгованості у сумі 35,33 млн грн попри попередні рішення судів. Тому київський господарський суд визнав правомірним вимогу про стягнення 4,19 млн грн відсотків за користування кредитом. Це відсотки лише за 2013 рік користування кредитом.

ТОВ «Львівські автобусні заводи» на сьогодні перебувають у стані ліквідації. Підприємство пов’язано з Ігорем Чуркіним, який є офіційним власником лише 1%. Крім того, серед засновників є корпорація «Мерибені енерджі корп» (Канада) – 24%, компанія «Артіваль лімітед» (Нова Зеландія) – 25%, корпорація «Євротрак Технолоджіс лімітед» (Канада) – 25%, приватна компанія «Сіті транспорт Констракшн Інвестмент ЛТД» (Великобританія) – 25%.

Нагадаємо, що на майно «Львівських автобусних заводів» претендує також «Український професійний банк», який також надав підприємству кредит.