«Львівавтодор» порушив закон, аби на догоду мерії терміново почати ремонт площі Св. Юра

25 Червня 2015

Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор» не проводитиме повноцінну закупівлю на роботи з реконструкції площі Святого Юра, де мають спорудити пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому.

У «Віснику державних закупівель» 19 червня опублікували оголошення про застосування переговорної процедури закупівлі, згідно з яким роботи виконуватиме ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» за понад 28,4 млн грн.

Відповідно до законодавства, переговорна процедура закупівлі – це процедура, яка використовується замовником як виняток. Законом передбачено сім причин, за яких замовники можуть оголосити про переговорну процедуру.

«Львівавтодор» в обґрунтуванні переговорної процедури посилається на «відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи».

Таку причину часто використовують для закупівель у монополістів з постачання електроенергії, теплопостачання тощо. Однак будівельних фірм в Україні вистачає.

Як розповів ZAXID.NET директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза, переговори вели з трьома фірмами: «Балтом Україна», «Укрінвестбуд» та «Онур», останній запропонував найкращі умови. Це свідчить про те, що три фірми, як мінімум, мали можливість зробити реконструкцію площі, а тому й мови не може бути про «відсутність конкуренції на ринку».

«Беручи до уваги значний суспільний резонанс, пов’язаний з відзначенням 150-ї річниці з дня його народження, затримка етапу реконструкції площі Святого Юра та спорудження на ній пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому, створять велику соціальну напругу в суспільстві загалом та серед мешканців міста Львова. Стислі терміни і значний обсяг робіт з реконструкції площі Святого Юра значно звужують перелік будівельних компаній, які потенційно здатні виконати такі роботи», – також написано в обґрунтуванні переговорної процедури комітетом з конкурсних торгів «Львівавтодору».

Відтак, комітет також посилається на нагальну потребу в закупівлі – треба встигнути поставити пам’ятник до річниці. Однак законом «Про здійснення державних закупівель» не передбачено, що вчасне встановлення пам’ятника до святкування є нагальною потребою.

Законом передбачено, що таким чином можуть купувати товари, роботи, послуги для негайної ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Також, враховуючи ситуацію на сході України, військові, СБУ, розвідка, прикордонники і т.д. також можуть не проводити повноцінний тендер. Додатково переговорну процедуру можна застосовувати для закупівель будівництва інженерних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави в особливий період.

Відтак, у «Львівавтодору» відсутні підстави для застосування переговорної процедури. Олег Береза пояснив, що підприємство лише керувалось рішенням виконкому ЛМР від 17 червня, в якому написано: «Львівському комунальному підприємству «Львівавтодор» визначити підрядну організацію для виконання робіт з реконструкції (відновлення) площі Святого Юра зі спорудженням пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому за результатами проведення переговорної процедури закупівлі».

До слова, «Онур» розпочав роботи на площі до проведення офіційних процедур закупівель.

Нагадаємо, ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» зареєстровано у Київській області. Власниками є Онур і Ісхан Ченінджевізи та 27-річний львів’янин Олег Фаріон.