Прокуратура не відсудила в депутата облради землю, якою раніше користувалась школа в Стрию

10 Червня 2015

Вищий господарський суд відхилив касаційну скаргу заступника прокурора Львівської області в інтересах держави про розірвання договору оренди земельної ділянки між Стрийської міською радою та ТОВ «Екран».

Прокуратура вимагала повернути земельну ділянку (за адресою вул. С. Стрільців – В. Івасюка у Стрию), яку підприємство отримало для будівництва торгового комплексу ще у 2008 році. Прокуратура стверджувала, що ділянка надана в оренду з порушеннями. Зокрема, була передана в користування ТОВ «Екран» без прийняття міською радою рішення про вилучення земельної ділянки у попереднього землекористувача – Стрийської загальноосвітньої школи №10. При цьому наявна згода керівника ЗОШ на вилучення ділянки не є «підставою для позбавлення навчального закладу матеріально-технічної бази».

У суді з’ясували, що ще з квітня 2006 року депутати Стрийської міської ради делегували свої повноваження з питань землекористування виконавчому комітету, у тому числі на підготовку матеріалів погодження місця розташування об’єктів та розробку проектів землеустрою.

А у січні 2007 року директор Стрийської загальноосвітньої школи №10 звернувся до міського голови з листом про те, що дирекція школи не заперечує не лише щодо вилучення ділянки, але й щодо її подальшого закріплення за ТОВ «Екран».

Ще один аргумент прокуратури про те, що ділянка була надана без проведення аукціону, також виявився недостотнім, оскільки до 1 січня 2008 року передача в оренду таких земельних ділянок із земель державної та комунальної власності здійснюється без проведення земельних торгів (аукціонів).

Відтак, на думку суддів Вищого госпсуду України, ділянка надана на законних підставах.

Засновником ТОВ «Екран» є родина Карпінських. Зіновій Карпінський, чинний депутат Львівської обласної ради. Він також засновник ПП «Механіка К», яке нещодавно отримало свій перший підряд сумою понад 10 млн грн на ремонт доріг у Львівській області.