“Львівгаз” з третьої спроби відсудив автомобіль Toyota Land Cruiser

20 Квітня 2015

Львівський апеляційний господарський суд постановив визнати за ПАТ “Львівгаз” право власності на автомобіль Toyota Land Cruiser 120 Prado (номерний знак ВС 0091 ВО). Про це стало відомо з постанови суду від 31 березня 2015 року.

Судовий спір за автомобіль між “Львівгазом” та “Першою Західно-Українською лізинговою компанією” триває з 2012 року. Відомо, що у вересні 2008 року “Львівгаз” взяв в лізинг автомобіль Toyota Land Cruiser 120 Prado. Вартість майна складала 275 тис. грн, а загальна сума лізингових платежів — 387,4 тис. грн.

“Львівгаз” то перемагав, то програвав в судах різних інстанцій. Вищий господарський суд двічі відправляв справу на новий розгляд. Востаннє, у грудні 2014 року скерував її в апеляційний суд.

У постанові суду йдеться про те, що згідно з інформацією “Першої Західно-Української лізингової компанії”, “Львівгаз” має заборгованість з лізингових платежів 5,7 тис. грн, а також несплачені штрафні санкції 12,4 тис. грн.

Утім суд з’ясував, що твердження про наявність заборгованості є необґрунтованими. У 2010 році “Львівгаз” повністю сплатив лізингові платежі у сумі 387,4 тис. грн. Крім того, платіжним дорученням у 2011 році додатково сплатив за договором ще 9,8 тис. грн, які зарахували на погашення неустойки в сумі 4 тис. грн. Відтак, дійшов до висновку суд, ще 5,7 тис. грн фактично є надлишково сплаченими “Львівгазом” коштами.

Враховуючи, що після останніх виплат 2011 році у “Львівгазу” не було заборгованості ні за лізинговими платежами, ні за будь-якими іншими, що випливають з умов договору, тому нарахування штрафних санкцій “Першою Західно-Українською лізинговою компанією” є безпідставним. Окрім того, за умов виконання договору предмет лізингу переходить у власність лізингоодержувача – “Львівгазу”.

Основними акціонерами ПАТ «Львівгаз» є компанії з групи Дмитра Фірташа, у тому числі ПАТ «Газтек», яке у 2013 році придбало черговий пакет акцій «Львівгазу», збільшивши свою частку у статутному капіталі львівського підприємства до 13,1%. «Газтек» належить низці кіпрських фірм – Porala Venchers Limited, Pasler Enterprises Limited, Nesiba Venchers Limited, Krezer Holdings Limited. За даними ЗМІ, ці компанії підконтрольні бізнесменові Дмитру Фірташу.

ТОВ “Перша Західно-Українська лізингова компанія” з грудня 2011 року перебуває в стані припинення діяльності.