Облрада подарує вертоліт вартістю 36 млн грн Дніпропетровській області

17 Березня 2015

Депутати Львівської облради планують безкоштовно передати гвинтокрил КА-226 у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області. Про це йдеться у проекті рішення, який опублікований на офіційному сайті ради 16 лютого.

У проекті рішення вказано, що заводський номер вертольота 0203, а його балансова вартість у комплекті з експлуатаційно-технічним майном становить 35 млн 994 тис. грн.

З документу випливає, що ініціатором передачі виступила Дніпропетровська облрада, яка всередині лютого цього року звернулась до Львівської облради. У проекті також є пункт, що рішення львівських депутатів набере чинності лише після прийняття відповідного рішення Дніпропетровською облрадою.

Найімовірніше, у проекті рішення йдеться про медичний вертоліт КА-226, який був конфіскований львівською митницею ще у 2009 році. Він був виготовлений на замовлення МНС Росії, але так і не розмитнений. Його разом із трьома конфіскованими митницею автомобілями постановою уряду передали у розпорядження ЛОДА у березні 2013 року для «потреб системи швидкої медичної допомоги».

Наприкінці 2013 року вертоліт надійшов у розпорядження Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, однак так і не почав літати – з’ясувалося, що потрібен ремонт орієнтовною вартістю 1,5-2 млн. грн.

У вересні 2014 року т.в.о. голови ЛОДА Юрій Турянський звернувся до тодішнього Міністра оборони України Валерія Гелетея з пропозицією передати вертоліт КА-226 для потреб Міністерства оборони України. “Враховуючи обмежений фінансовий ресурс в бюджеті на 2013-2014 роки, видатки на монтаж, утримання та обслуговування вертольота не були передбачені”, – пояснив він причини у листі. Після цього повідомлення про вертоліт публічні особи та ЗМІ більше не згадували.

До слова, у зауваженнях юридичного відділу до проекту рішення написано, що облрада не наділена достатніми повноваженнями для передачі майна у спільну власність територіальної громади Дніпропетровщини. Є також інші зауваження, зокрема, “у проекті не міститься достатньої інформації щодо майна, яке передається, зокрема про “експлуатаційно-технічне майно”, – написав начальник юридичного відділу Львівської облради Андрій Мельник.