«Світ СР» не змогло оскаржити тендер, за яким конкурент поставив військовим негорюче вугілля

27 Лютого 2015

ТОВ «ТД «Світ СР» намагалося скасувати тендер із закупівлі 17 тис тонн вугілля, яке Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління Міноборони (ЗТКЕУ Міноборони) за 20,19 млн грн у листопаді минулого року закупило у ТОВ ВП «ЗВЗ». Про це свідчить постанова Окружного адмінсуду міста Києва від 2 лютого, повідомляють “Наші гроші”.

Восени 2014 року ЗТКЕУ Міноборони закуповувало кам’яне вугілля за двома лотами. Конкурс на поставку 9798 т вугілля марки АС за 24,39 млн грн (2490 грн з ПДВ за 1 т) виграло ТОВ «Військоптторг». По другому лоту на поставку 18 тис т вугілля марки ГР торги були визнані такими, що не відбулися у зв’язку з тим, що ціна найбільш вигідної конкурсної пропозиції перевищувала суму, передбачену фінансуванням. Дві фірми, які подали свої пропозиції за цим лотом (ТОВ «ТД «Світ СР» і ТОВ «Гірничо-промислова компанія «Енергоперспектива») запропонували однакову ціну – 22,03 млн грн (1200 грн за 1 т).

По другому лоту було вирішено провести переговорну процедуру. ЗТКЕУ Міноборони розіслало листи ДП «Вугілля України», ТОВ ВП «ЗВЗ», ПП «Надра-Ресурс» та ДП «Львіввугілля» з пропозицією на закупівлю 17 тис т вугілля марки ГР без передоплати з поставкою у стислі терміни у повному обсязі. Зрештою, переможцем обрали ТОВ «ЗВЗ», яке запропонувало найнижчу ціну – 20,19 млн грн (1189 грн за 1 т).

ТОВ «ТД «Світ СР» вважає, що ЗТКЕУ Міноборони не мало право застосовувати переговорну процедуру, яка використовується як виняток. Фірма звернулася зі скаргою до АМКУ, який визнав закупівлю правомірною. Фірма подала позов до суду з вимогою визнати рішення АМКУ протиправним, але суд теж відмовив.

Суд вказує, ЗТКЕУ Міноборони, застосовуючи переговорну процедуру, керувалося необхідністю у стислі строки почати поставку для забезпечення підрозділів Збройних Сил паливом під час опалювального сезону. Така необхідність, вказує суд, підтверджується наказами Міноборони від 27.05.2014 «Про підготовку казармено-житлового фонду і комунальних споруд до експлуатації в зимовий період 2014-2015 років» і від 26.08.2014 «Про результати діяльності структурних підрозділів Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України у I півріччі 2014 року».

При цьому суд відхилив посилання ТОВ «ТД «Світ СР» на лист, згідно з яким фірма просила ЗТКЕУ Міноборони врахувати, що вона готова поставляти вугілля за ціною 948 грн з ПДВ за 1 т.

Нагадаємо, за даними телепрограми «Наші гроші», закуплене у ТОВ ВП «ЗВЗ» вугілля виявилось негорючим через погану якість.

Засновником ТОВ ВП «ЗВЗ» є Богдан Голінчак з Червонограду Львівської області.

Як повідомляли «Н.Г. Львів», ця фірма відома тим, що у 2013 році перемогла у багатомільйонному тендері на постачання вугілля закладам області за рамковими угодами. У тендері участь брало 14 компаній, однак комітет з конкурсних торгів Департаменту ЖКГ ЛОДА акцептував пропозиції трьох «близьких» фірм: «ЗВЗ», «Галич сервіс автотранс» та приватного підприємця Оксани Кімаковської, які пропонували вугілля за найвищими цінами. Перевіркою Держфініспекції було встановлено, що в діях вказаних учасників «виявлено ознаки, що можуть вказувати на існування узгоджених дій між учасниками закупівлі».