Проектувальники «Арени-Львів» стягнули з дирекції «Євро-2012» кошти за недобудований стадіону у Славському

25 Лютого 2015

Господарський суд міста Києва  задовольнив позов ТОВ «Укрдизайнгруп» до ДП «Дирекція з будівництва об’єктів до Євро 2012 у м. Львові» про стягнення 43,8 тис. грн за здійснення авторського нагляду за будівництвом нової тренувальної бази у Славському. Про це повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Тренувальна база повинна була бути побудована до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату з футболу « Євро-2012». Проте її будівництво так і не було завершено.  У квітні 2013 року ТОВ «Укрдизайнгруп» передало державному підприємству акти приймання-передачі виконаних робіт по об’єкту «Стадіон на вул. О.Степанівни в смт Славське Сколівського району Львівської області» на суму 43,8 тис. грн. Підписаних актів підприємство не отримало, але з повторною претензією та вимогою оплатити роботи звернулось вже лише у червні 2014 року.

Дирекція з будівництва ще через два місяці відповіла, що фінансування будівництва тренувальної бази здійснювалося в рамках виконання державної цільової програми підготовки та проведення в Україні Євро-2012. З незалежних від ДП причини державне фінансування заходів програми було призупинене з IV кварталу 2012 року. Досі підприємство очікує відновлення державного фінансування і відразу після надходження цільових коштів на рахунок гарантує оплату боргу.

На думку суду, посилання на відсутність цільового бюджетного призначення на фінансування робіт за договором підряду не може бути підставою для звільнення від обов’язку оплати відповідних робіт.  Адже в разі відсутності коштів для оплати замовник міг призупинити виконання умов договору з моменту виявлення відсутності коштів для оплати робіт, а не приймати їх результати. Відтак суд постановив стягнути з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем, заборгованість за договором та витрати зі сплати судового збору.

ТОВ «Укрдизайнгруп» також виконувало роботи щодо проектів дизайну інтер’єрів та будівлі стадіону  «Арена-Львів».  А у вересні 2011 року отримало держзамовлення на коригування та завершення розробки проектно-кошторисної документації по будівництву стадіону вартістю майже 17 млн грн.