Служба автомобільних доріг у Львівській області уклала угоди на поточний ремонт доріг за 124 млн грн

Служба автомобільних доріг з другою спроби уклала угоди на поточний ремонт доріг за 124 млн грн
19 Лютого 2015

Служба автомобільних доріг у Львівській області уклала угоди на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування державного значення. Загальна сума угод за підсумками торгів по 5 лотах – 124,36 млн грн. Про це повідомляється у Віснику державних закупівель.

Дані угоди були підписані після розгляду скарг двох учасників торгів, проте Антимонопольний комітет їх відхилив.

Як повідомляли «Н.Г.Львів», ще 12 грудня 2014 року Служба автомобільних доріг у Львівській області акцептувала пропозиції даних фірм:

– ТОВ «Балтом Україна» – 54,99 млн грн,

– ПП «Львівдах»  – 35,73 млн грн,

– ТОВ «Магістраль» – 14,7 млн грн,

– ТОВ «Авакс Проф» –8,95 млн грн та 9,99 млн грн.

При цьому до участі у торгах зголосились ще чотири учасники, двоє з яких пропонували виконати роботи суттєво дешевше. Різниця між ціновими пропозиціями учасників становила майже 5 разів. Наприклад, ДП «Львівський облавтодор» готовий був відремонтувати 5 доріг за 25 млн грн, а ПП «Рома» – за 34,5 млн грн.

Пропозиції учасників, млн грн (акцептовані пропозиції виділені жиром)*:

№ лота«Балтом Україна»«Львівдах»«Магістраль «Авакс Проф» «Рома» «Львівський облавтодор»
154,9962,9561,3914,599,82
239,3535,738,475,29
418,1314,705,853,74
714,238,952,522,90
914,5312,359,993,093,27

У своїй скарзі до АМКУ ДП «Львівський облавтодор» стверджував, що недоліки, через які була відхилена пропозиція, не є суттєвими і не могли слугувати підставою для відхилення. Наприклад, серед причин відхилення було те, що в заявці не вказано дати договорів, які у 2013-2014 рр. виконувало підприємство. Крім того, у довідці про обладнання та матеріально-технічну базу була відсутня інформація про країну-виробника по деяких позиціях. Облавтодор також не надав гарантійного листа про те, що не є пов’язаною особою з іншими учасниками торгів. Проте АМКУ визнав відхилення конкурсної пропозиції правомірним, а підстави достатніми.

На рішення АМКУ не вплинули також і заяви облавтодору про недоліки в документах інших учасників. Наприклад, представники підприємства стверджували, що тернопільське ТОВ «Авакс Проф» і львівське ПП «Львівдах» не володіють технікою в достатній кількості.

Схоже звинувачення висував і представник іншого скаржника – ПП «Рома». Керівник приватного підприємства Роман Демчина в розмові з «Н.Г. Львів» стверджує, що до нього телефонували представники тернопільської фірми і питали про можливість оренди техніки.

«Вони не представлялись безпосередньо «Авакс-Проф», але сказали, що фірма з Тернополя, а саме там зареєстровано «Авакс-Проф». Занадто багато збігів», – говорить Демчина.

Проте Антимонопольний комітет скаргу в цій частині також не задовольнив, оскільки в пропозиціях цих фірм були довідки про наявність матеріально-технічної бази.

Окрім того, Сергій Петрило, голова комітету з конкурсних торгів ДП «Львівський облавтодор», також стверджує, що документація Служби автомобільних доріг  не відповідає чинному законодавству, оскільки у ній не вказано об’єми робіт, які має виконати переможець.

«Таким чином, має місце ситуація, коли відкриті торги проводяться, натомість фактично невідомо (з вини Служби автомобільних доріг у Львівській області як замовника), де саме конкретно та в якому обсязі потрібно надавати послуги. Як наслідок, залишається незрозумілим, яким чином учасники-переможці підраховували реальну вартість послуг», – йдеться у скарзі.

Андрій Окрепкий, голова комітету з конкурсних торгів Служби автомобільних доріг у Львівській області, натомість стверджує, що не розуміє, звідки такі ціни взяли в облавтодорі і стверджує, що ДП свідомо занизило вартість робіт для зриву торгів.

Щодо закиду про відсутність об’ємів робіт, то на думку Окрепкого, представлених в документації протяжності доріг та видів робіт цілком достатньо для того, щоб учасники сформували свої позиції.

«Облавтодор знає нормативи, тому що це є загальнодоступною інформацією. Чому вони подають такі низькі ціни, я не знаю. Тільки двоє учасників подали суми приблизно однакові – ПП «Рома» та «Львівський облавтодор». Вам не здається, що таким механізмом хочуть заблокувати роботу Служби?  Не можна зробити за менше те, що коштує згідно з нормативами. Нормативи є підтвердженням того, що дешевше неможливо зробити».

Нормативи, на які посилається Андрій Окрепкий, розроблені Державним дорожнім науково-дослiдним інститутом ім. Шульгiна. Згідно з ними вартість поточного ремонту та утримання 1 км дороги державного значення у Львівській області не може бути меншою ніж 111,06 тис. грн.

IMG_20150206_161259

Нормативи для поточного ремонту доріг Львівської області

Згідно з нормативами, безпечний проїзд на дорогі, наприклад, «Львів-Шегині» можливий лише за умови виділення на її ремонт 42 млн грн в рік.

Цікаво, що конкурсні комісії Служби автомобільних доріг в інших областях України подають об’єми робіт. Наприклад, нещодавно було оголошено результати тендеру у Рівненській області. Там було вказано об’єми робіт і згідно з ними вартість поточного ремонту становить 13 тис. грн за 1 км. Схожа ситуація і в Закарпатській, Волинській та Івано-Франківській областях – об’єми робіт вказано в конкурсній документації.

все

Технічні завдання у конкурсній документації від служб автомобільних доріг сусідніх областей