- NGL.media - https://ngl.media -

Військова прокуратура повернула “Військторгсервісу” приміщення площею понад 300 “квадратів”

14.01.2015 @ 09:00 в Новини

Вищий господарський суд визнав недійсним договір купівлі-продажу приміщення площею 331,2 кв. м, укладений між концерном «Військторгсервіс» та ПП «Рекунс». Про це йдеться у постанові [1] за 24 грудня 2014 року.

Цю справу в суді розглядали повторно [2]. У судових рішеннях йдеться про те, що філія Управління торгівлі Західного оперативного командування Концерну «Військторгсервіс» в кінці 2011 року продала ПП «Рекунс» приміщення торгово-побутового комплексу у Львові на вулиці Стрийській, 105 площею 331,2 кв. м по 2249 гривень за квадратний метр.

За твердженням прокуратури, начальник філії Управління торгівлі Західного оперативного командування Григорій Свідерський продав майно на підставі листа-розпорядження начальника Головного управління торгівлі Тилу Міноборони від 12 листопада 2004 року, який своєю чергою діяв на підставі довіреності Міністерства оборони України. Утім вже у 2005 році ця довіреність була визнана недійсною та відкликана. Окрім того, продаж не було погоджено з Фондом державного майна України.

Під час повторного розгляду судді першої та апеляційної інстанцій вирішили, що нерухоме майно вибуло з володіння власника за його ж волею, без порушення порядку відчуження  майна, на конкурентних засадах, шляхом укладення договору купівлі-продажу, а позов прокуратури є безпідставним.

Окрім того, у відповідності до рішення Європейського суду з прав людини від 24 червня 2003 року у справі «Стретч проти Об’єднаного Королівства Великої Британії» суд визнав неприпустимим визнання недійсним договору, за яким покупець отримав майно від держави та подальше позбавлення його цього майна на підставі того, що державний орган порушив закон.

Натомість Вищий господарський суд 24 грудня зауважив, що на продаж майна було відсутнє погодження Фонду держмайна України. Окрім того, посилання апеляційного суду на дане рішення Європейського суду з прав людини є безпідставним, оскільки у даній справі відповідач придбав майно у суб’єкта господарювання, який не відноситься до державних органів, і саме він, а не державний орган, порушив закон при вчиненні правочину.

Відтак суд зобов’язав ПП “Компанія “Динамік” (раніше ПП “Рекунс”) повернути майно у повне господарське відання концерну “Військторгсервіс”.

Власниками ПП “Компанія “Динамік” є Дзвінеслава Невойт, Володимир Кривонос та Тетяна Кривонос. Тетяна Кривонос та її син Сергій Кривонос були співвласниками ПП “Круазе”, яке належить Івану Крвавичу та Григорію Свідерському, який на момент продажу приміщення на Стрийській працював керівником філії Управління торгівлі Західного оперативного командування Концерну “Військторгсервіс”.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2015/01/14/vijskova-prokuratura-povernula-vijsktorhservisu-prymischennya-ploscheyu-ponad-trysta-kvadrativ/

URLs in this post:

[1] постанові: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/42024875

[2] повторно: http://ngl.media/2014/05/26/spravu-pro-majno-vijskovyh-yake-prodaly-po-dvi-tysyachi-hryven-za-kvadrat-vidpravyly-na-novyj-rozhlyad/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.