- NGL.media - https://ngl.media -

У львівської міліції «зависли» понад 1,2 млн грн на рахунках у «Брокбізнесбанку» Курченка

04.12.2014 @ 09:00 в Новини

Господарський суд міста Києва не задовольнив позов управління Державної служби охорони при ГУ МВС України у Львівській області  до ПАТ «Брокбізнесбанк» і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання управління кредитором першої черги.

З рішення [1] суду стало відомо, що у листопаді 2012 року «Брокбізнесбанк» і управління ДСО уклали договір про відкриття банківських рахунків.

Однак в кінці лютого цього року НБУ відніс «Брокбізнесбанк» до категорії несплатоспроможних. Відтак виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розпочала процедуру виведення банку з ринку та запровадження в ньому тимчасової адміністрації з березня по червень 2014 року. 10 червня НБУ постановив відкликати банківську ліцензію «Брокбізнесбанку»  та розпочати його ліквідацію.

У рішенні повідомляється, що станом на момент введення процедури ліквідації «Брокбізнесбанку» залишок коштів Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області на рахунках у банку становив 1 млн 224 тис. грн. До кінця вересня надійшло ще майже 23 тис. грн., тому загалом на рахунках в «Брокбізнесбанку» «зависли» 1 млн 246,5 тис. грн.

Головне управління МВСУ у Львівській області у липні цього року звернулось до «Брокбізнесбанку» із листом  про включення його до реєстру вимог кредиторів. Вищевказані вимоги були акцептовані уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і їх внесено до сьомої черги задоволення вимог кредиторів.

У суді міліцейське управління вимагало визнати його кредитором «Брокбізнесбанку» першої черги на підставі ч. 1 ст. 52 [2] ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Утім суд відмовив, оскільки до першої черги задоволення вимог кредиторів відносяться зобов’язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров’ю громадян (каліцтво, інші ушкодження здоров’я або смерть). Тобто, йдеться про зобов’язання щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я безпосередньо фізичній особі, а тому не може бути застосована до юридичної особи – ГУ МВСУ у Львівській області.

Згідно з ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», вимоги кожної наступної черги кредиторів задовольняються в міру надходження коштів від реалізації майна банку після повного задоволення вимог попередньої черги.

Нагадаємо, що КП «Львівелектротранс» втратило [3] близько 2 млн євро, отриманих в кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку, розмістивши їх у ПАТ «Брокбізнесбанк».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/12/04/6554/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/41625590

[2] ч. 1 ст. 52: http://pravo.ligazakon.ua/document/view/T124452?edition=2014_07_04#par=624

[3] втратило: http://ngl.media/2014/10/13/lvivelektrotrans-zahubyv-jevropejski-e2-mln-v-banku-kurchenka/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.