Маловідома фірма з Нікополя «кинула» «Львівтеплоенерго» на 3 млн грн

19 Листопада 2014

Господарський суд Дніпропетровської області зобов’язав ТОВ «ВКП «Екотрейд» з міста Нікополь повернути МКП «Львівтеплоенерго» 3,28 млн грн. Це кошти, які львівське комунальне підприємство заплатило за газ, але так і не отримало його. При цьому представники нікопольської фірми в суд не з’явились, оскільки суду просто не вдалось їх знайти.

Угоду про постачання природного газу до кінця 2014 року з ВКП «Екотрейд» львівські комунальники уклали 4 квітня 2014 року. Згідно з нею, у другому кварталі мали отримати 3 455 тис. кубометрів газу. Вже 7 квітня «Львівтеплоенерго» здійснило перший платіж за газ у розмірі 2,5 млн грн. Згідно з матеріалами справи, зобов’язання щодо оплати комунальники здійснили достроково – станом на 20 червня вони перерахували 3,28 млн грн.

Як пояснив «Н.Г.Львів» Богдан Камінський, заступник директора з економічних питань МКП «Львівтеплоенерго», підприємству було виділено ліміт, тому воно здійснило оплату, але пізніше, з невідомих для заступника директора причин, ліміт було знято, і поставок газу вони так і не дочекались.

Перший лист-претензію комунальники направили ще в травні, а 10 червня отримали від постачальника відповідь, в якій останній підтверджував наявність заборгованості щодо постачання газу. Вже в серпні «Львівтеплоенерго» звернулось до суду з вимогою виплатити заборгованість і розірвати угоду. Проте пізніше від розірвання угоди відмовились.

Судове засідання у Дніпропетровську відбулось 7 листопада. Представники «Екотрейду» на нього не з’явились. З матеріалів  справи випливає, що на судові повідомлення вони не реагували – повістки повертались з позначками «адресат вибув» та «за зазначеною адресою не проживає». Офіційно, підприємство не змінювало адресу, відтак розгляд справи без їх участі не суперечить законодавству, а пошук фактичного місця перебування відповідачів не входить до повноважень суду.

ТОВ «ВКП «Екотрейд» зареєстровано в березні 2011 року. Але 22 травня 2014, тобто вже після укладання угоди з львів’янами, в підприємства змінився власник та керівник – тепер це Наталія Білоус. Людина максимально не публічна, без попереднього досвіду бізнес-діяльності. Попередні власники підприємства  люди також маловідомі – це киянин Віктор Плісецький та мешканці Нікополя Євгеній Єлісєєв та Ганна Левчук. Для них «Екотрейд» також був єдиним бізнесом.