Фірма, яка запатентувала номерні знаки разом з ДАІ, відмовилась від своїх прав на “винахід”

19 Листопада 2014

1Департамент ДАІ та ТОВ “Голден Флора” уклали договір про передачу права власності на промисловий зразок “знак номерний транспортних засобів”, згідно з яким приватна фірма безкоштовно передала ДАІ свою частку права власності на промисловий зразок.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook журналіст Олексій Мочанов, який отримав від ДАІ відповідь на запит.

14 жовтня цього року до Державної служби інтелектуальної власності співвласниками патенту подано заяву стосовно публікації в офіційному бюлетені “Промислова власність” та внесення до Державного реєстру патентів України на промислові зразки відомостей про передачу права власності на промисловий зразок “знак номерний транспортних засобів” від ТОВ “Голден Флора” до Департаменту ДАІ МВС України”, – повідомив Департамент ДАІ у відповіді на запит.

Як повідомляли “Наші гроші. Львів”, 25 вересня Український інститут промислової власності зареєстрував патент на промисловий зразок під назвою «знак номерний транспортних засобів». Власниками патенту було вказано Департамент ДАІ МВС України і ТОВ “Голден флора”.

Згідно з відповіддю Департаменту ДАІ, на наступний день після реєстрації патенту, тобто 26 вересня, ТОВ “Голден флора” відмовилось від своїх прав на нього, підписавши з ДАІ угоду.

Свою співпрацю з приватною фірмою у ДАІ пояснюють щонайменше дивно: “У Департаменті ДАІ відсутні спеціалісти у сфері інтелектуальної власності та патентування, 25 липня цього року між Департаментом ДАІ та ТОВ “Голден Флора” було укладено угоду про співробітництво задля досягнення мети у створенні об’єкта інтелектуальної власності. При цьому, вказана угода не є за своєю правовою природою цивільно-правовим або господарсько-правовим договором, не покладає на сторони, які її уклали, будь-яких фінансових та/або майнових зобов’язань”.

Нагадаємо, що Голден флора” до патенту на номерний знак взагалі не було відоме. Згідно з даними Інституту промислової власності, ця фірма жодного разу (окрім патенту на номерні знаки) не згадується в базі патентів на промислові зразки ні як автор, ні як власник, ні як заявник чи представник. Основний вид діяльності ТОВ “Голден флора” – оброблення металів та нанесення на них покриття. Інші види діяльності, які має право здійснювати фірма, жодним чином не повязані з інтелектуальною власністю, патентними чи юридичними послугами.

голден флора

Види діяльності “Голден флора”

Окрім того, компанії, які допомагають в оформленні патентів, у таких випадках не виступають співласниками патенту, а лише представниками, які отримують за свої послуги гроші.

Власниками ТОВ “Голден флора” є Віктор Рівчаненко, Ельміра Салахатдінова і Світлана Халупко. Статутний капітал фірми — 1 тисяча гривень. Зареєстроване 11 грудня 2013 року у місті Вишневе Київської області.