- NGL.media - https://ngl.media -

Приміщення, виділені безкоштовно інвалідам, продають по $3 за кв. м

05.11.2014 @ 09:00 в ГРОШІ ВІД КОЛЕГ,Новини

Львівська обласна асоціація інвалідів ініціювала продаж нерухомості, яка була надана їй державою безкоштовно. Це майно продавали за надто низькими цінами — від 3 до 462 доларів за квадратний метр. Про це йдеться у розслідуванні [1] Влада Якушева, опублікованого на ZAXID.NET.

Львівська обласна асоціація інвалідів отримала у безоплатне користування 22 обєкти нерухомості лише у Львові. По області асоціація також володіла великою кількістю приміщень, майнових комплексів та баз відпочинку. Однак у більшості цих приміщень інвалідів вже не знайдеш. Деяких приміщень і взагалі не має, бо на їх місці виросли новобудови, повідомляє видання.

Журналісту вдалось отримати перелік приміщень, продаж яких ініційовано Львівською обласною асоціацією інвалідів за період з 1999 по 2009 роки. Згідно з ним, приміщення продавали за ціною навіть 3-12 дол./кв.м, тоді як ринкова ціна майна була значно вищою.

Видання опублікувало документи, згідно з якими, наприклад, комплекс на Голубовича, 34, площею 1114,6 кв. м планували продати 281,7 тис. грн, хоча, згідно з довідкою БТІ, вартість складала не менше 1,2 млн грн.

Перелік приміщень, продаж яких ініційовано Львівською обласною асоціацією інвалідів за період з 1999 по 2009 роки:

№ п/пПриміщення
Загальна
площа,
кв. м
Сума продажу, тис. грнЦіна продажу за кв.м, у. о.Середня ринкова ціна на момент продажу за кв.м, у. о.
1.Нежитлові приміщення у м. Львів, вул. Ген. Чупринки, 96326,58004622500
2.Майновий комплекс смт. Винники, по вул. Шевченка, 20 (три цегляні корпуси 1975-1982 роки забудови) з земельною ділянкою1601,150,161000
3.Майновий комплекс у м. Львові по вул. Медової печери, 3 (два корпуси з котельнею та підстанцією, земельна ділянка 0,45 га)2357,5242,620850
4.Майновий комплекс «Судова вишня» у м. Судова вишня по вул. Д. Яворницького,34 Львівської області, Мостиського р-ну, з земельною ділянкою 0,381 га1235,581,312450
5.База відпочинку «Лісна» у м. Добротвір вул. Франка, 16а- п’ять фінських будиночків по 30 кв.м1501721,4250
6.Цех з земельною ділянкою смт. Гірник, Червоноград, вул. Грушевського, 2050083250

Журналіст припускає, що обласна асоціація інвалідів сприяла продажу майна за заниженими цінами з метою отримання “відкату”.

Видання також опублікувало схему, за якою майно, надане інвалідам, опинялось в руках приватників:

1. Асоціація інвалідів просить міську раду надати їй приміщення для виробничих потреб, у безоплатне користування.

2. Асоціація інвалідів створює фірму, яка має працювати на благо асоціації, скажімо, виробниче об’єднання «Сонечко». Це виробниче об’єднання, спираючись на рішення міськради, про виділення асоціації приміщення, заключає з міськрадою договір оренди. Вона не має права продати приміщення, чи здати його у суборенду.

3. Видається постанова Президії Львівської обласної асоціації інвалідів у якій йдеться, до прикладу про таке: «З метою трудової реабілітації інвалідів, підвищення комп’ютерної грамотності та конкурентноспроможності, бал-бал-бла, постановляє: запровадити програму розроблену директором ВО «Хмаринка», та здійснити її реалізацію у приміщенні, наданому ВО «Сонечко» у безоплатне користування».

4. Далі асоціація направляє лист «Начальнику управління ресурсів львівського міськвиконкому», у якому просить: «з метою виконання програми розробленої ВО «Хмаринка» просимо вас провести внутрішнє приміщення, виділене містом і орендоване ВО «Сонечко» між підприємствами асоціації – «Сонечком» і «Хмаринкою». Це хитре формулювання розшифровується наступним чином: у приміщеннях ВО «Сонечко», з’являється підприємство «Хмаринка». Нове підприємство вже немає у договорі прописаної заборони на передачу в суборенду, чи відчуження. Міська рада не має підстав відмовляти, оскільки обидва підприємства належать асоціації.

5. Далі асоціація звертається до начальника управління комунального майна ЛМР з проханням:«Просимо вашого дозволу надати в суборенду підприємству «Хмаринка» приміщення, для реалізації програми реабілітації інвалідів… Підприємство «Сонечко» не заперечує проти передачі». Програма реабілітації інвалідів! Хто ж відмовить у такому проханні? Між орендарем і суборендарем складається договір у якому прописується можливість суборендаря проводити перебудови в перепланування. Також у договорі написано, що суборендар буде мати перевагу, якщо забажає продовжити оренду після закінчення дії її основного терміну. Проходить час, термін основної оренди закінчується. ВО «Сонечко» не висловлює бажань продовжити термін оренди, а підприємство «Хмаринка» бажає.

Міська рада не має причин не задовольняти це прохання, але тут з’являється один нюанс… На відміну від ВО «Сонечко», яке не може приватизувати це приміщення підприємству «Хмаринці» нічого не заважає це зробити – бо ж нема жодного документу, який би забороняв це.

6. «Хмаринка» звертається до ЛМР з проханням приватизувати приміщення. Міська рада погоджується. Оскільки приватизовує фірма яка має стосунок до асоціації інвалідів, і яка виконує програму по реабілітації інвалідів, ціна приватизації мінімальна.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/11/05/prymischennya-vydileni-bezkoshtovno-dlya-asotsiatsiji-invalidiv-prodayut-po-3-dolary-za-kvadratnyj-metr/

URLs in this post:

[1] розслідуванні: http://zaxid.net/news/showNews.do?velikiy_rozprodazh&objectId=1328171

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.