Курченко з Пшонкою наслідили у Львові

Податківці виявили докази, які свідчать про зв’язки очільника Львівщини з фінансистами «Сім’ї» Януковича
03 Листопада 2014

демот турТеперішній очільник Львівської облдержадміністрації Юрій Турянський, призначений на цю посаду лише 14 серпня, ймовірно пов’язаний зі злочинною діяльністю сина екс-генпрокурора  Віктора Пшонки, а також мільярдера Сергія Курченка. Під час обшуків у Львові офісів компаній, пов’язаних з Турянським, податківці виявили печатки компаній Курченка та Артема Пшонки.

Обшуки у шести офісах компаній Турянського у львівському бізнес-центрі на вул. Лазаренка,1а провели одночасно ще 11 квітня. Підставою для обшуків стало кримінальне провадження, порушене 27 березня  «за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Укр-вуглепром». Йшлося про несплату податків на 3 млн грн.

У ході обшуків податкова міліція вилучила печатки фірм «Грант Тайм» та «Запорожский коксохимремонт», які, як пізніше з’ясувалося, входять у сферу контролю скандально відомого харківського мільярдера Сергія Курченка, якого у ЗМІ називають «гаманцем сім’ї Януковича», і сина екс-генпрокурора Артема Пшонки. Після зміни влади у лютому цього року Курченко з Пшонкою-молодшим втекли з України.

 Інформацію про вилучення з офісів «Укр-вуглепрому» фінансово-господарських документів, записників та печаток низки компаній, серед яких були і печатки «Грант Тайм» та «Запорожский коксохимремонт», підтвердив  ZAXID.NET  Володимир Поліщук, тимчасово виконуючий обов’язки прокурора Львівської області. Окрім того, за його словами, в одному із офісів, які обшукували податківці у рамках справи «Укр-вуглепрому», знайшли і вилучили трудову книжку рідного брата теперішнього голови ЛОДА Юрія Турянського.

***

Як могли печатки компаній, через які Курченко з Пшонкою виводили мільярди з держбюджету, опинитися у компаній, причетних  до Турянського, у слідчих поки нема відповіді.

За словами прокурора Поліщука, з вилучених документів випливає, що  ТОВ «Укр-вуглепром» жодних  господарських справ з «Грант Таймом» та «Запорожским коксохимремонтом» не вело. Самі ж працівники «Укр-вуглепрому» під час обшуків заявили, що не знають звідки в їхньому офісі з’явились печатки фірм, які підозрюють в розкраданні держкоштів в особливо великих розмірах.

 «Окрім того, на даному етапі кримінального розслідування ми поки не простежуємо причетність Юрія Турянського до підприємства «Укр-вуглепром». Зазначу, що досудове розслідування на даний час ще триває», – сказав нам прокурор Львівської області Володимир Поліщук.

***

Втім, ZAXID.NET уже детально описував зв’язок між Турянським і «Укр-вуглепромом». Якщо коротко – формально нині Турянський справді ніяк не причетний до «Укр-вуглепрому», проте у 2007-2008 роках він був засновником цього підприємства, яке тоді називалось ЗАТ «Західвугілля». Також існує багато непрямих доказів того, що він продовжує брати активну участь у роботі цієї компанії, яка працює, м’яко кажучи, на межі закону.

Крім того, учасники львівського вугільного ринку розказують, що раніше Юрій Турянський у приватних розмовах неодноразово говорив, що він представляє на Західній Україні інтереси Артема Пшонки.

Ще однією ланкою, що сполучає Турянського з людьми Януковича, є адвокат Світлана Цукорник, в офісі якої на вул. Лазаренка, 1а вилучили трудову книжку рідного брата Юрія Турянського.  Ми з’ясували, що вона є давнім бізнес-партнером Турянського – саме їй він передавав долі у низці своїх підприємств. Наприклад, у 2007 році вона стала власником ПП «Українська промислова група», заснованому Турянським (зараз одним з власників зазначено офшорну компанію на Сейшелах), а у 2010-2011 роках Цукорник була власником ПП «Юр-груп», яке теж засновував Турянський.

Адвокату Світлані Цукорник і сьогодні належить 0,5% в ТОВ «Українські перспективи», де рештою 99,5% володіє Юрій Турянський.

***

Окремої згадки заслуговує і діяльність фірм «Грант Тайм» і «Запорожский коксохимремонт», печатки який виявили у непримітних львівських офісах.

«Запорожский коксохимремонт» став відомий завдяки розслідуванню журналістів Forbes, які у 2012 році опублікували список із 55-ти маловідомих компаній, які входили в групу «ГазУкраїна-2009» Сергія Курченка. А одним із його партнерів називали Артема Пшонку, сина тодішнього генпрокурора України Віктора Пшонки.

Це підприємство, з офісом у столичній «хрущовці», лише протягом 2011 -2013 років отримало замовлень на понад 144 млн грн, в основному від «Чорноморнафтогазу» і «Укртрансгазу».

Про зв’язок молодшого Пшонки із «Запорожским коксохимремонтом» писали і «Наші гроші» – ця компанія виграла тендер на понад 8 млн грн від Токмацької райдержадміністрації Запорізької області. По мажоритарному округу з центром в Токмаку від Партії регіонів у 2012 році балотувався Артем Пшонка.

«Грант Тайм» фігурує у справі про розтрату та привласнення державного майна ПАТ «Укргазвидобування».  А головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області відкрито називає його фіктивним підприємством.

На доказ фіктивності «Грант Тайму» свідчать матеріали ще однієї судової справи, під час розгляду якої з’ясувалось, що директор ТОВ «Грант Тайм» є номінальним, він зізнався, що зареєстрував підприємство за грошову винагороду і не знає, чим воно  займається і де знаходиться. Крім того, підписував у нотаріуса низку документів та чистих аркушів.

Обидва підприємства, «Грант Тайм» і «Запорожский коксохимремонт» отримували кредити від «Реал банку», який входить  в бізнес-структури Сергія Курченка та «Сім’ї». Згідно з повідомленням СБУ, гроші з «Реал банку» виводили  шляхом кредитування юридичних осіб, сума вкраденого склала понад  4 млрд грн.

У 2013 році «Реал банк» надав кредит «Запорожскому коксохимремонту» у розмірі 37 млн грн, який вони мали повернути ще у квітні 2014 року. Як свідчить рішення суду, так і не повернули.

Отримало від банку кредит також і фіктивне ТОВ «Грант Тайм» – у розмірі 450 млн грн, які це підприємство також не повернуло. Окрім того, в Єдиному реєстрі судових рішень є інформація про те, що головним управлінням Міндоходів у місті Київ розпочато досудоверозслідування щодо умисного ухилення від сплати податків службовими особами ряду підприємств, у тому числі  ТОВ «Грант Тайм». Через рахунки цієї фірми службові особи «Реал Банку» та «Брокбізнесбанку» незаконно «виводили» готівку.

Нагадаємо, «Брокбізнесбанк», нещодавно ліквідований НБУ, також контролювався Сергієм Курченком.

Наталя Онисько, Олександра Губицька

Вперше опубліковано на ZAXID.NET