Вищий госпсуд скерував справу про 20 гектарів сокільницької землі на новий розгляд

24 Жовтня 2014

Вищий господарський суд Львівської області задовольнив касаційні скарги прокуратури Львівської області та Сокільницької сільради і постановив передати справу про 20 га землі до суду першої інстанції на новий розгляд.

Як повідомляли “Н.Г. Львів”, згідно з наказами Головного управління Держземагенства у Львівській області десятьом особам було надано дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення ділянок по 2 га у власність. Усі накази про дозвіл на виготовлення проектів датовані листопадом 2013 року. Ділянки роздали для ведення особистого селянського господарства.

Сокільницька сільська рада звернулася до суду, оскільки за генпланом на розданих землях уже запроектували житлову забудову за програмою президента України «Доступне житло».

Натомість представник управління Держземагенства у Львівській області стверджував, що на момент прийняття оскаржуваних наказів спірні земельні ділянки не були комунальною власністю територіальної громади села Сокільники та не мали цільового призначення землі житлової та громадської забудови, а обліковувались як землі сільськогосподарського призначення державної власності.

Суд першої інстанції задовольнив позов Сокільницької сільради, з наступних підстав. У 2008 році Сокільницька сільрада прийняла рішення №413 про коригування Генерального плану села. Державний інститут проектування міст «Містопроект» розробив коригування генерального плану, яке пройшло процедуру погодження та отримало позитивні висновки всіх контролюючих органів, в тому числі управління Держкомзему у Пустомитівському районі. У кітні 2012 року Сокільницька сільрада своїм рішенням затвердила Генплан села Сокільники. Спірні ділянки на момент видачі наказів не перебували в державній власності, знаходились в межах адміністративно-територіальної одиниці, їх бажане місце розташування суперечило Генеральному плану с. Сокільники, а відтак, управління Держземагенства у Львівській області не мало достатніх повноважень для видачі наказів.

Колегія суддів апеляційного суду постановила, що землі роздали законно, оскільки спірні земельні ділянки, визначені коригуванням генплану, запропоновано включити в межі населеного пункту, однак на момент видачі наказів і розгляду справи судом першої інстанції, межі села Сокільники не змінювалися. Окрім того, надані землі є сільськогосподарського використання. Рішень про зміну цільового призначення спірних земельних ділянок не було.

Вищий господарський суд України 16 жовтня постановив, що справу знову мають розглянути в господарському суді, оскільки повністю не було досліджено питання розмежування та власності на спірні землі. У рішенні суду першої інстанції вказано, що спірні земельні ділянки належать до комунальної власності, а в постанові суду апеляційної інстанції – до державної власності. Крім того, суди не дослідили, яким було попереднє використання спірних земель.