- NGL.media - https://ngl.media -

Антонов через суд скасував патент на знак “Казанова”, який належав регіоналу з Донецька

16.10.2014 @ 08:30 в Новини

Господарський суд міста Києва визнав недійсним свідоцтво на знак для товарів і послуг “Casanova”, власником якого були ПП “Науково-виробниче підприємство “Харчові продукти “Мультимікс” та Олександр Лєщинський з Донецька.

До суду з позовом звернулось [1] львівське ПАТ “Концерт Хлібпром”, оскільки знак відтворює прізвище відомої в Україні особи, назви відомих в Україні творів літератури і мистецтва, персонажів. Окрім того, знак відтворює прізвище “Казанова” без згоди власників авторського права та його правонаступників.

Казанова [2]

Як відомо, “Концерн Хлібпром” виготовляє [3] печиво “Casanova”. У судовому рішенні також повідомляється, що є інший позов, де Мультимікспозивається до “Концерну Хлібпром”, аби львівяни припинили порушувати їх права на інтелектуальну власність.

Під час розгляду справи про визнання недійсним свідоцтва на знак “Casanova”, донеччани стверджували, що “Концерн Хлібпром” не довів порушення своїх прав фактом реєстрації знаку для товарів і послуг, а даний позов є фактично таким, що поданий в інтересах іншої особи, ймовірно Джакомо Казанови. По-друге, згоду на відтворення імені не можна було витребувати від живої особи, оскільки станом на 2003 рік сам Джакомо Казанова, його батьки та сестри померли.

Аби вирішити спір було призначено судову експертизу, яка встановила, що позначення, зареєстроване як знак для товарів і послуг “Casanova”, відтворювало ім’я особи – Джакомо Джіроламо Казанови, яке перейшло у суспільне надбання. Окрім того, Львівська національна наукова бібліотека України ім. В. Стефаника повідомила про наявність в її фондах літератури про Джакомо Казанова, що свідчить про значну відомість, зокрема і на території України.

На підставі цих даних суд вирішив, що знак є таким, що не відповідає вимогам надання правової охорони.

Суд зобов’язав Державну службу інтелектуальної власності України внести відомості до держреєстру щодо визнання недійсним свідоцтва та здійснити публікацію про це відомостей в офіційному бюлетені “Промислова власність”.

За даними SMIDA за 2 квартал 2014 року, 72,6 акцій ПАТ “Концерт Хлібпром” належать “Financial & Investment Energy Holding (F.I.E.H.) Establishment” (Ліхтенштейн). Ще 25% належить українському ТОВ “Універсальна інвестиційна група”, заснованому тією ж компанією з Ліхтенштейну. “F.I.E.H. Establishment” контролюється Віталієм Антоновим.

Власником ПП “Науково-виробниче підприємство “Харчові продукти “Мультимікс” є ТОВ “Десаж Україна”, засноване кіпрським офшором “Desage Limited”. Інший співвласник свідоцтва на знак “Casanova” Олександр Лєщинський відомий [4] як екс-нардеп, член Партії регіонів. 

Довідка: Спочатку власником свідоцтва на знак “Casanova” було “Лауффер Бейкеріз Лімітед” (Кіпр). Однак у листопаді 2013 року ця компанія передала об’єкт інтелектуальної власності “Мультиміксу” і Олександру Лєщинському.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/10/16/antonov-cherez-sud-skasuvav-patent-na-znak-kazanova-yakyj-nalezhav-rehionalu-z-donetska/

URLs in this post:

[1] звернулось: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/40746445

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/10/Казанова.jpg

[3] виготовляє: http://bandinelli.com.ua/news/2011/09/

[4] відомий: http://uk.wikipedia.org/wiki/Лєщинський_Олександр_Олегович

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.