Попри державні інтереси мерія відсудила 800 тис. грн орендної плати у реставраційного інституту

09 Жовтня 2014

Господарський суд Львівської області задовольнив позов управління комунальної власності Департаменту економічної політики ЛМР і зобов’язав державне підприємство «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» сплатити заборгованість з орендної плати у сумі 805,3 тис. грн.

Реставраційний інститут орендує приміщення на вул. Соборній, 3а, загальною площею 1,13 тис. кв. м. Заборгованість, яка стала предметом судового позову, виникла з квітня 2012 року по жовтень 2013 року.

Юристи інституту звертались з клопотанням про відмову в задоволенні позову, наголошуючи, що він поданий виключно в інтересах органу місцевого самоврядування, а з точки зору інституту та державних інтересів не держави загалом, він є просто незаконний.

«В обґрунтування своїх доводів відповідач зазначає, що бюджет області винен 390 тис. грн. Такий стан фінансових розрахунків триває вже більше 5-и років. Міський бюджет Львова завжди із запізненням (1-3 роки) проводить розрахунок [за виконані роботи], що веде до того, що на момент отримання коштів більша частина зникає за рахунок інфляції», – аргументують юристи реставраторів.

Крім того, представники інституту заявили, що крім заборгованості по оренді, інститут має борги з виплати заробітної платні та значний борг перед різними державними фондами, який складає майже 800 тис. грн. «Задоволення позову веде до банкрутства інституту, який є однією з двох провідних проектних організацій України в галузі виготовлення науково-дослідної та проектно-кошторисної документації для ремонтно-реставраційних робіт. Якщо інститут буде знищено силами держави, то створення такого підприємства чи подібної комунальної структури буде вже неможливим», – заявили юристи в суді.

Суд задовольнив позов мерії, аргументуючи своє рішення тим, що «інтереси держави» – це оціночне поняття. А крім того, держава зацікавлена в належній поведінці суб’єктів господарювання, яку закріплено в законах та інших нормативно-правових актах.